Večernji list - Hrvatska

Sanacija spomenika kulture Nova fasada kapelici sv. Roka, uređuje se i mauzolej

- Branimir Bradarić

Kapelica sv. Roka nalazi se gotovo u središtu grada. Na mauzoleju obitelji Eltz dovršit će se pročelje i elektroins­talacije branimir.bradaric@vecernji.net U skladu s planovima gradskih vlasti dva prepoznatl­jiva spomenika kulture, kapelica sv. Roka i Mauzolej obitelji Eltz, trebali bi uskoro biti sanirani. Naime, oba projekta gradske su vlasti prijavile na „Program financiran­ja zaštite kulturnih dobara za 2018. godinu” koji je raspisalo Ministarst­vo kulture. Oba objekta su tijekom Domovinsko­g rata teško stradala i devastiran­a.

Druga faza sanacije

Kapelica sv. Roka nalazi se gotovo u središtu grada i sastavni je dio dvorca Eltz. Gradske vlasti podsjećaju kako je kapelica građena donacijom Antuna Pöhra de Rosenthall­a 1740. godine, i to kao zavjetna (kužna) kapela i ujedno kao filijalna crkva za njemačke naseljenik­e u tom dijelu grada. Isticala se slikom sv. Roka, sv. Sebastijan­a i sv. Rozalije, zaštitnika od kuge, koja se nalazila na oltaru. – Kapela je potpuno građevinsk­i obnovljena donacijom Šibensko-kninske županije i financijsk­om potporom vlade RH 2003. godine, od kada se u njoj ponovno redovito slave nedjeljne svete mise – navodi se na službenoj stranici Grada Vukovara. Navode i kako je za prvu fazu sanacije kapele sv. Roka, koja je obuhvatila sanaciju krovišta, utrošeno 280.000 kuna, od čega je Ministarst­vo kulture financiral­o 200.000, a ostatak sredstava osigurao je Grad. U drugoj fazi saturnih nacije uredit će se fasada kapelice za što je odobreno 180.000 kuna. Mauzolej Eltz spada u zaštićeno kulturno dobro. Građen je između 1907. i 1909. kao grobna kapela vukovarske vlastelins­ke obitelji Eltz te je također teško oštećen u ratnim razaranjim­a 1991. Mauzolej grofova Eltz – kapela Uzašašća Kristova upisan je u Registar kul- dobara Republike Hrvatske, a smjestio se na južnom rubu novovukova­rskog “švapskog” groblja, uz Gradski stadion, u ulici koja iz središta grada vodi prema park-šumi Adica. Nakon gradnje prema projektu bečkog arhitekta Viktora Siedeka posljednji je put objekt bio obnovljen 1926. Do sada je za dvije faze sanacije Mauzoleja Eltz utrošeno nešto više od milijun kuna za konstrukti­vnu sanaciju i početak uređenja pročelja, od čega je Grad Vukovar financirao ukupno 410.000 kuna, a Ministarst­vo kulture 650.000.

Zahtjevni projekti

Za treću fazu sanacije Mauzoleja Eltz odobreno je 150.000 kuna. Ova faza obuhvatit će dovršetak uređenja pročelja i elektroins­talacije. – Tijekom Domovinsko­g rata spomenička baština u Vukovaru teško je stradala. Obnovljeno je puno građevina, ali još ima puno posla, posebno u centru grada. Radi se o zahtjevnim projektima za koje treba provesti konzervato­rsko-restaurato­rska istraživan­ja kako bi se mogla prezentira­ti najkvalite­tnija i najcjelovi­tija faza ako se radi o višeslojni­m građevinam­a. Načelno nastojimo što više građevina vratiti u izvorno stanje. Sve to zahtijeva puno vremena, ali i novca koji i diktira tempo obnove – rekla je pročelnica Konzervato­rskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijeva­c.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia