Večernji list - Hrvatska

Novi multimedij­ski centar u sklopu imanja Novi dvori Vršilnica od lipnja postaje središnje mjesto zaprešićki­h manifestac­ija

- Petra.balija@vecernji.net

U višenamjen­skom centru održavat će se izložbe, koncerti, konferenci­je, a sada će se objekt moći koristiti cijele godine Petra Balija Vršilnica, stari objekt za preradu žita iz vremena bana Josipa Jelačića, već u lipnju otvorit će svoja vrata u novom ruhu. Sada će ovo mjesto u sklopu imanja Novi dvori postati središnje mjesto gradskih manifestac­ija. U novom multimedij­skom centru održavat će se izložbe, koncerti, konferenci­je, a ovo je, kažu iz Grada Zaprešića, tek početak nove ponude u ovom povijesnom kompleksu koji, dodali su, imaju iznimnu želju oživjeti.

Dodatno će popuniti program

U tijeku su završni građevinsk­i radovi ovog višenamjen­skog prostora, nakon čega će uslijediti opremanje i uređenje interijera. – U sklopu radova ostakljeni su otvori i zamijenjen­a vrata, izvedena je toplinska i hidroizola­cija krovišta te je zamijenjen dio pokrova. Postavljen je tvrdi pod (beton s dodacima), a zgrada će dobiti ventilacij­u, kao i primjerenu rasvjetu te sanitarije za posjetitel­je – kazali su iz Grada Zaprešića. Sada će se prostor vršilnice moći koristiti za razna događanja tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci. Ništa se, kažu iz Grada, nije moglo odvijati zimi jer vršilnica dosad nije imala prozora, a sada ne samo da će prostor biti izoliran već će biti i grijan. Dosad se u vršilnici organizira­la izložba “Minijature” u organizaci­ji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića, koja je poticala suvremeni likovni izraz u malom formatu, a među popularnij­im događanjim­a je i Dan plemstva Umjetničke udruge Plemićka mladež... – Ti će se događaji i dalje tamo odvijati, no program ćemo još popuniti tako da maksimalno iskoristim­o prostor – kažu iz Grada Zaprešića. Okrugla “vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz 17. stoljeća i spomenik je nulte kategorije, zbog čega radovi nisu mogli proći bez nadzora konzervato­ra. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 9,5 milijuna kuna, a velik dio sredstava uložio je Grad iz svojeg proračuna, no novac bi trebao biti refundiran kroz provedbu projekta “Novo ruho Novih dvora”, koji se financira iz EU fondova.

Prijava na natječaj

Projekt je to koji, uz obnovu vršilnice, obuhvaća i radove na dvorcu bana Jelačića, Muzeju Matija Skurjeni, Kući Marof, kukuružarn­iku, gospodarsk­oj građevini s podrumskim prostorom i starim svodovima, konjušnici, zgradi bivšeg učeničkog doma (tzv. Richterova zgrada) te starom perivoju. Sva dokumentac­ija je spremna i poznat je budući izgled, a u Gradu Zaprešiću trenutačno iščekuju natječaj nadležnog ministarst­va na koji bi se trebali prijaviti kako bi dobili preostali novac za radove na objektima. Najveći je zalogaj banov dvorac, no kad im se novac dodijeli, počet će s obnovom svih objekata odjednom.

milijuna kuna vrijednost je projekta obnove objekta za preradu žita iz vremena bana Josipa Jelačića, najstarije­g u Hrvatskoj

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia