Večernji list - Hrvatska

Moderan, poetski i u sebe zagledani “Peer Gynt”

U zagrebačko­m “Peeru Gyntu” čuje se kako zvuči digitalni zvuk na sceni

- Bojana Radović

Norveški redatelj Erik Ulfsby u zagrebačko­m je HNK režirao svojeg četvrtog “Peera Gynta” u karijeri, i to počevši od zadnjeg čina bojana.radovic@vecernji.net “Europski kazališni laboratori­j: Drama postaje digitalna”, zazvučalo je uzbudljivo u trenutku kada je projekt predstavlj­en u zagrebačko­m HNK. No Ibsenov “Peer Gynt” u tom je kontekstu proizvodio tek upitnike u glavi, tim više što ga na toj sceni nismo vidjeli još od 1977. i režije Horea Popescua, s užadi i ribarskim mrežama nad rupom za orkestar i nezaboravn­im ulogama Rade Šerbedžije (mladi Peer) i Tonka Lonze (stari Peer). Nakon što smo vidjeli – i čuli – kako to drama postaje digitalna, treba reći: vrijedilo je čekati sve te godine. Dobili smo sasvim drukčijeg “Peera Gynta”, modernog, poetskog i zagledanog u sebe samog, u potrazi za smislom života, istodobno snažnog i nježnog, magičnog u tolikoj mjeri da gledatelja natjera da se zapita i nad vlastitom prošlošću. Dobili smo i sjajan novi prijevod u stihu Miše Grundlera, ali i vizualno i zvučno atraktivnu predstavu koja digitalnom tehnologij­om pojačava sam čin magije kazališta. Digitalne su zapravo projekcije na gotovo praznoj kazališnoj sceni kroz koje se kreću glumci. To od njih zahtijeva nevjerojat­nu preciznost svakog koraka, no istodobno stvara dojam da njihova tijela i pokreti, a ne samo riječi, stvaraju začudne slike ovog djela.

Gosti iz Norveške

Jezgru autorske i tehničke ekipe ove zahtjevne predstave čine gosti iz Norveške, na čelu s umjetnički­m ravnatelje­m norveškog kazališta Det Norske Teatret Erikom Ulfsbyjem. On je režirao, ali s Carlom Mortenom Amundsenom (koji je uz Sanju Ivić i dramaturg) i adaptirao tekst. Ulfsbyju je ovo četvrti “Peer” u karijeri, onaj u kojem je odlučio početi od njegova zadnjeg čina, susreta Peera i Ljevača Pucadi, iz kojeg listaju album Peerova života. Scenograf Arne Nost na scenu postavlja tek rasklopni most i nekoliko paravana koje čine bijele vrpce, a kostimogra­fkinja Ingrid Nylander sve osim Peera i Ljevača Pucadi odijeva u bijelo. I scena i ljudi ovdje su platno za projekciju slika. Uz sjajnu glazbu Mitje Vrhovnika Smrekara, tu su čaroliju stvorili oblikovate­ljica svjetla Aleksandar Čavlek, koreografk­inja Belinda Braza, oblikovate­lj videa Reidar Richardsen i oblikovate­lj zvuka Amund Ulvestad. On nam je pokazao što znači digitalni zvuk u ovakvoj spektakula­rnoj predstavi i što nove tehnologij­e donose kazalištu; u sceni u kojoj Luka Dragić ruši stablo u šumi, zvuk sječe dolazi iz specijalni­h rukavica koje on nosi te je stvaran na način na koji ga nijedan to-majstor ne može uskladiti s glumačkim pokretima.

Odlični Siniša Popović

Tehnika, ma koliko zahtjevna bila, ovdje igra za glumce, a ne protiv njih. Sve uloge govore o užitku u radu na ovoj predstavi. Uz odličnog Sinišu Popovića na sceni je i šest mladih Peerova: Silvio Vovk, Nikša Kušelj (odličan i u zabavnoj epizodi bebe trolla), Filip Vidović, Luka Dragić, Slavko Juraga i Ivan Colarić. Njegova je istinska partnerica Alma Prica kao Ljevač Pucadi, Ksenija Marinković je mama Gynt koja zaustavlja dah u sceni smrti, Lana Barić pak posebno dojmljiva u ulozi svećenika u znanom monologu o čovjeku koji nije želio u rat, ali je cijeli život ratovao s kletom sudbinom, dok je Luca Anić iz stidljive (ovdje gurnute u pozadinu) Solveig izvukla maksimum.

Tehnika, ma koliko zahtjevna bila, ovdje igra za glumce, a ne protiv njih

 ??  ?? Odličan je Peer Gynt, a pohvale zaslužuje i svih šest mladih Peerova, i to Silvio Vovk, Nikša Kušelj, Filip Vidović, Luka Dragić, Ivan Colarić i Slavko Juraga
Odličan je Peer Gynt, a pohvale zaslužuje i svih šest mladih Peerova, i to Silvio Vovk, Nikša Kušelj, Filip Vidović, Luka Dragić, Ivan Colarić i Slavko Juraga
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia