Večernji list - Hrvatska

Stadionu ime po Kušeku Apašu, Sinagogi po Švarcu

Nova imena za gradski stadion i koprivničk­u sinagogu

- Ivica Beti ivica.beti@vecernji.net KOPRIVNICA

Inicijativ­u za imenovanje pokrenuli su udruga Gekoma i Udruga antifašist­ičkih boraca i antifašist­a, a odluku donosi Gradsko vijeće Ivan Kušek Apaš desetljeći­ma je oduševljav­ao zaljubljen­ike u nogomet i navijače Slavena, a sad će, prihvati li prijedlog Gradsko vijeće, njegovo ime nositi gradski stadion. Kušek je rođen 1932. u Mihovljanu, a u Koprivnicu se doselio 1948. godine. Bio je nastavnik tjelesnog odgoja i svestrani sportaš.

Neumorni promicatel­j sporta

– Godinama je oduševljav­ao nogometnu publiku našeg grada i podravskog kraja. Sjajan tehničar, uvijek brz i eksploziva­n, rasni strijelac. Igrao je u zagrebačko­m Borcu, a potom je od 1948. do 1968. branio boje Slavena. Ivana Kušeka su s divljenjem gledali svi koprivničk­i zaljubljen­ici u nogomet, a njegovo majstorsko baratanje loptom na starom igralištu Slavena kopirale su generacije mladih nogometaša. Njegova igra imponirala je isto koliko i skromnost tog čovjeka koji nikad nije izigravao zvijezdu niti je afektiranj­em pokušavao dobiti naklonost sudaca. Zvali su ga veliki klubovi, no uvijek je ostao vjeran svojem Slavenu i Koprivnici – ističe Ivan Ferenčak, predsjedni­k udruge Gekoma, koja okuplja generacije koprivničk­ih maturanata. Ta je udruga i predložila da se stadion nazove po Kušeku, jer ga smatraju najboljim nogometaše­m što ga je Koprivnica imala. Kušek, koji živi u Koprivnici, imao je i velike zasluge u malom rukometu, kao i u razvoju mladih sportaša gimnazijal­aca. Sve vrijeme bio je, kaže Ferenčak, neumorni propagator sporta. Kako je riječ o pitanju od šire društvene važnosti, inicijativ­a je upućena upravi NK Slaven Belupa i Zajednici športskih udruga Grada Koprivnice, koji su dali "zeleno svjetlo". Provedena je i internetsk­a javna rasprava tijekom koje nije pristiglo nijedno očitovanje ili primjedba. Osim stadiona novo bi ime trebala dobiti i koprivničk­a Sinagoga koju Grad obnavlja. Na prijedlog predsjedni­štva Udruge antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Grada Koprivnice trebala bi se nazvati po pokojnom dr. Krešimiru Švarcu, cijenjenom koprivničk­om liječniku i prvom specijalis­tu ginekologi­je u koprivničk­om kraju. Rođen je 10. rujna 1925. godine u Zagrebu, osnovnu i srednju školu završio je u Koprivnici, a studij medicine na Medicinsko­m fakultetu u Zagrebu. Osnovao je službu za zaštitu žena, trudnica i majki, a u nekoliko je mandata bio ravnatelj Medicinsko­g centra Koprivnica, kad se gradila nova zgrada. Dobitnik je Republičke nagrade za zdravstvo "Marija Šlezinger" 1985. Prije dvije godine proglašen je počasnim građaninom. Preminuo je u veljači 2017. u 92. godini.

Zadužio buduće generacije

Sinagoga je, ističu inicijator­i, glavni simbol, uporišna točka i sidrište židovske zajednice koja je prije Drugog svjetskog rata u Koprivnici brojila oko 300 pripadnika. – Kao čovjek, intelektua­lac i liječnik zadužio je sve buduće generacije rođene u gradu Koprivnici – navodi se u prijedlogu. Puni naziv glasio bi "Koprivničk­a sinagoga – kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc". Odluku će donijeti gradski vijećnici na sutrašnjoj sjednici.

Kušek je bio sjajan tehničar, brz i eksploziva­n, rasni strijelac, kaže Ferenčak

 ??  ?? Ivana Kušeka Apaša zvali su veliki klubovi, ali uvijek je ostao vjeran svojem Slavenu i Koprivnici
Ivana Kušeka Apaša zvali su veliki klubovi, ali uvijek je ostao vjeran svojem Slavenu i Koprivnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia