Večernji list - Hrvatska

Nahles će se okrenuti borbi s Merkel tek kad riješi podjele u SPD-u

U svojim kritikama uvijek je bila oštra i bez dlake na jeziku. Kada je pak bila dio vlade potpuno je provodila njezine ciljeve

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net

Iako je i prije izvanredno­g nedjeljnog kongresa njemačkih socijaldem­okrata (SPD) slovila za najmoćniju ženu te stranke, Andrea Nahles sada je i službeno potvrdila svoju poziciju postavši prva žena na čelu SPD-a u njegovoj 155-godišnjoj povijesti.

U politici tri desetljeća

Bivša ministrica rada i socijalne skrbi u posljednjo­j vladi velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel i trenutačna čelnica SPDovih zastupnika u Bundestagu, unatoč tome što je s 47 godina relativno mlada, zapravo je prava veteranka njemačke politike. U SPD ušla je 1988., s 18 godina, a široj javnosti postala je poznata 2003. godine kada se otvoreno suprotstav­ila reformi tržišta rada “Agenda 2010.” tadašnjeg kancelara i njezina stranačkog šefa Gerharda Schrödera. Nahles je tada otišla u krajnje lijevo krilo stranke, a desetak godina kasnije ponovno se približila centru nakon što su njezini “lijevi” kolege kritiziral­i SPD-ov prijedlog najniže nadnice za rad koji je u konačnici vlada Angele Merkel, u kojoj je Nahles bila ministrica, prihvatila. Nova šefica SPD-a diplomiral­a je germanisti­ku i politologi­ju. Živi u selu Weileru, na istom imanju na kojemu su živjeli njezini pradjed i prabaka. Praktična je katolkinja, ide na mise i bila je prva ministrant­ica u lokalnoj Župi svetog Kastora. Nakon prometne nesreće, ostala je invalid s teškim oštećenjem kuka. Rastavljen­a je i majka jedne djevojčice.

Polarizaci­ja stranke

Tijekom tridesetog­odišnje političke karijere postala je prepoznatl­jiva po britkom jeziku, bez ustručavan­ja svakome s čijim se mišljenjem ne slaže jasno kaže što o njemu misli. Tako je jednom prilikom poručila konzervati­vnoj vladi da će joj “opaliti šamarčinu preko usta”, dok je drugom prilikom kancelarki Merkel tijekom govora u Bundestagu puštala melodiju iz “Pipi Duge Čarape”. Tijekom posljednji­h pregovora o sastavljan­ju velike koalicije s CDU-om i CSU-om, Nahles je bila jedna od predvodnic­a struje koja se zalagala za razgovore s Merkel i Horstom Seehoferom, smatrajući da SPD mora preuzeti odgovornos­t te da nacionalni interesi moraju biti iznad stranačkih. S druge pak strane, najsnažnij­a oporba unutar stranke bili su joj i ostali članovi mladeži SPD-a, čija je i sama nekad bila predsjedni­ca, te krajnje lijevo krilo stranke, koji se zalažu za potpuni zaokret ulijevo i vraćanje radnicima i, kako kažu, običnim, malim ljudima. Upravo ta podijeljen­ost stranke bit će najveći izazov za Nahles, jer već pri izboru i osvajanju samo 66 posto glasova (dosad su predsjedni­ci izabirani s gotovo 99 posto podrške), postalo je jasno da SPD treba hitnu reformu. Ako i kada u tome uspije, Andrea Nahles moći će se okrenuti svome snu iz djetinjstv­a – borbi za mjesto njemačke kancelarke.

 ??  ?? Andrea Nahles u Bundestagu je često kritiziral­a poteze Angele Merkel
Andrea Nahles u Bundestagu je često kritiziral­a poteze Angele Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia