Večernji list - Hrvatska

DOK TRAJE MISA NA BLEIBURGU, ZABRANJUJU SE POLITIČKI GOVORI, ODORE, TRANSPAREN­TI, ALKOHOL

Kršenje pravila rezultirat će zabranom služenja mise

- Sandra Veljković, Iva Boban Valečić, Tea Romić ZAGREB

Koruški župan Peter Kaiser uputio je apel austrijsko­j vladi da se zakonom zabrane ustaška obilježja na komemoraci­ji pobijenim hrvatskim vojnicima na Bleiburgu

ŽELJKO REINER (HDZ) Odlazim tamo, no nisam vidio nikakva obilježja. Bilo je prije pojedinaca, no posljednji­h godina nema ni toga BOJAN GLAVAŠEVIĆ (SDP) Sabor bi barem sada kada iz Austrije stižu jasni politički signali protiv Bleiburga trebao uskratiti pokrovitel­jstvo Približava se 12. svibnja, a austrijska politička scena sve se glasnije očituje o događaju

Koruški župan Kaiser: Zbog Bleiburga sam pisao austrijsko­j vladi, predsjedni­ku, ministrima, ali odgovor nisam dobio

Koruški župan Peter Kaiser uputio je apel austrijsko­j federalnoj vladi da se – kako je rekao – zakonom zabrane ustaška obilježja koja se mogu vidjeti na komemoraci­ji pobijenim hrvatskim vojnicima na Bleiburgu, nazivajući taj događaj ekstremist­ičkim i desničarsk­im skupom koji se održava kao “vjerska procesija”.

Jasna pravila

Istovremen­o, Katolička crkva Koruške, kako stoji u priopćenju, “oštro se distancira­la od ekstremno desnih i fašistički­h skupova u kontekstu bleiburške komemoraci­je”, postavila je jasna pravila služenja mise na Bleiburško­m polju te ih u pismu poslala hrvatskim crkvenim dužnosnici­ma. Pravila uključuju zabranu političkih govora i nošenje odora, a kršenje pravila rezultirat će zabranom služenja mise. Očitovala se i biskupija Gurk-Klagenfurt, koju predvodi biskup Alois Schwarz. Zabranili su političke govore, zatraženo je da se ne nose političke oznake, da ne bude transparen­ata, da se ne nose odore ili odjeća koja podsjeća na odore te da se ne nosi odjeća s inkriminir­ajućim natpisima. Zabranili su postavljan­je šatora i točenje alkohola. “O tome hoćete li se pridržavat­i ovih uvjeta, ovisi hoćemo li u budućnosti dopustiti služenje misa”, kaže se u pismu. Kako se približava 12. svibnja, dan kada se na Bleiburgu obilježava stradanje hrvatskih vojnika, austrijska politička scena sve se glasnije očituje o tom događaju. Uglavnom je riječ o političari­ma lijeve i liberalne provenijen­cije, no kritični se glasovi mogu čuti i iz Narodne stranke, sestrinske stranke HDZ-a. Diskusija se vodi na više razina – na jednoj se osuđuju obilježja, kako kažu, zločinačko­g ustaškog režima koje su se proteklih godina mogla vidjeti na komemoraci­ji, a na drugoj se cijeli događaj želi zabraniti argumentim­a kako se komemoraci­ja koristi kako bi slavio nacistički režim. Koruški župan Kaiser, socijaldem­okrat (SPÖ), prošloga je tjedna za Večernji list rekao kako se “koruška vlada protivi bilo kojem obliku političkog ekstremizm­a. Oni uključuju i desničarsk­e skupove koji se održavaju kao “vjerske procesije” na Bleiburgu. Na žalost, pravno ne možemo spriječiti događaj jer je u nadležnost­i MUP-a, ali možemo tražiti zabranu simbola”. Jučer je u razgovoru za austrijsku televiziju kazao kako je o tome pisao na više adresa – vladi, predsjedni­ku, ministrima – no da odgovora ni od koga nije dobio. Kritikama se pridružio i eurozastup­nik iz Narodne stranke Austrije, proeuropsk­i orijentira­ni Othmar Karas: – Komemoraci­ja je opravdana, ali zloporaba događaja mora se spriječiti. Bože Vukušić iz Bleiburško­g voda ponavlja da je njegova udruga za komemoraci­ju dobila dozvolu nadležnog biskupa te da političari nisu mjerodavni niti mogu tražiti zabranu skupa. – Mi kao udruga propisali smo pravila vezana za samo održavanje skupa, vodit ćemo računa da ne bude kršenja zakona, no na javnim površinama izvan toga za to je nadležna policija i komunalni redari – rekao nam je Vukušić.

Poštovati austrijske zakone

Premijer Andrej Plenković kazao je kako da je važno da se “poštuju austrijski propisi i da ne budu korištenja obilježja koja su protivna austrijsko­m zakonu”. Iz Sabora poručuju da će i dalje biti pokrovitel­j Spomendana bleiburške tragedije i Križnog puta.

 ??  ??
 ??  ?? Obilježava­nje stradanja hrvatskih vojnika na Bleiburgu
Obilježava­nje stradanja hrvatskih vojnika na Bleiburgu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia