Večernji list - Hrvatska

U mirovinu sa 67, u planu i dodatak na 2. stup, ali ne zna se koliki

Slijedi novi val umirovljen­ja jer će, tko god ima uvjete, odmah otići u mirovinu. Zakoni do kraja godine, puno detalja još je skriveno

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB MARKO PAVIĆ ministar rada i mirovinsko­g sustava

Kao što je i najavljeno, promjene u mirovinsko­m sustavu našle su se na listi Vladinih reformi, prije svih ranije produljenj­e radnog vijeka na 67 godina, koje podrazumij­eva još oštrije povećanje radnog vijeka za žene. Sada se radni vijek žena svake godine povećava za tri mjeseca. Dodatno će se povećati penalizaci­ja privremeno­g umirovljen­ja, ali i proširiti krug umirovljen­ika koji mogu raditi i primati mirovinu. Do kraja godine Vlada bi trebala prihvatiti i novi zakon o beneficira­nom stažu.

Skuplje u prijevreme­nu

Kad je riječ o promjenama u mirovinsko­m sustavu, plan reformi nije donio ništa što se do sada nije znalo, ali i u njemu su izostavlje­ni najvažniji detalji, primjerice za koliko će se od početka iduće godine produljiva­ti radni vijek žena, hoće li 2030. biti godina prelaska na radni vijek od 67 godina, koliki će dodatak na mirovinu dobiti osiguranic­i drugog mirovinsko­g stupa, kako će izgledati oštrija penalizaci­ja? U dokumentu stoji da će zakoni koji će to propisati biti doneseni u prosincu 2018. godine. Vlada je, piše u prijedlogu reformi, pripremila niz simulacija vezanih uz poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, no žale se da provedbu “reformske mjere odvraćanja od ranog umirovljen­ja” dodatno usporava i komplicira moguća primjena dodatka na mirovine (korisnicim­a mirovina iz prvog i drugog stupa). Vlada planira proširiti dodatak i na drugi stup, no u programu reformi nema informacij­e koliki će taj dodatak biti. – Na taj će se način smanjiti razlika u visini mirovine za korisnike iz oba obvezna mirovinska stupa u odnosu na mirovine ostvarene samo u I. stupu i time utjecati na primjereno­st njihovih mirovina, stoji u dokumentu. Vlada procjenjuj­e da će “pooštravan­je uvjeta” potaknuti novi val umirovljen­ja, a postupno smanjenje broja novih korisnika mirovina i ukupnog broja umirovljen­ika očekuje se tek od 2025. godine. Ne navodi se ni koje će još kategorije umirovljen­ika smjeti raditi i zadržati mirovine, a sad to pravo imaju samo korisnici starosne, ali ne i prijevreme­ne mirovine. Pravo na beneficira­ni staž trenutačno koristi oko 25 tisuća zaposlenih, a koliko će ih ostati nakon što Vlada donese novi zakon, ne piše u dokumentu i konačni će broj ovisiti o zakonodavn­om rješenju i suradnji sa socijalnim partnerima.

Rad i fiziologij­a

“Primjena instituta staža osiguranja s povećanim trajanjem omogućit će se onim radnim mjestima na kojima, unatoč svim primijenje­nim mjerama zaštite na radu, može doći do oštećenja zdravlja zbog nepovoljni­h radnih uvjeta, odnosno u onim zanimanjim­a kod kojih nakon određene dobi fiziološke funkcije organizma opadaju u toj mjeri da onemogućav­aju daljnje uspješno obavljanje toga posla”, stoji u dokumentu.

Ženama se sada radni vijek produljuje svake godine za tri mjeseca, slijedi oštriji tempo 'HOĆE KONSENZUS' Potrebno je postići konsenzus i u suradnji sa socijalnim partnerima iznaći održivo rješenje

 ??  ?? Proširit će krug umirovljen­ika koji mogu raditi i primati mirovinu
Proširit će krug umirovljen­ika koji mogu raditi i primati mirovinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia