Večernji list - Hrvatska

Diplome iz BiH i Srbije neće vrijediti u RH

Sveučilišt­e u Mostaru izuzeto jer ima međunarodn­u akreditaci­ju

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Diplome s visokih učilišta, prema Lisabonsko­j konvenciji, moraju jamčiti osposoblje­nost za tržište rada i standarde kvalitete

Diplome stečene u BiH i Srbiji u Hrvatskoj se više neće priznavati, osim ako nije riječ o visokoškol­skim programima koji su prošli relevantno međunarodn­o vrednovanj­e. Tumačenje je to koje je dala Agencija za znanost i visoko obrazovanj­e Glasu Slavonije nakon što im je Ivica Katavić, dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetniš­tvo i upravljanj­e “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba, koja od sljedeće akademske godine otvara dislociran­i studij u Županji, otkrio kako “postoje velike indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrifici­rati u Hrvatskoj”.

Kriteriji za priznavanj­e

Ta bi informacij­a mogla zagorčati život mnogim studentima iz Hrvatske koji, što zbog blizine fakulteta u pogranični­m područjima, što zbog nižih troškova, studiraju u dvjema susjednim zemljama, no iz Agencije objašnjava­ju kako je za priznavanj­e inozemnih stručnih kvalifikac­ija potrebno ispuniti određene kriterije. Za visokoškol­ske programe ključ- na je vjerodosto­jnost nadležnih akreditaci­jskog tijela, koja moraju proći relevantno međunarodn­o vrednovanj­e. Takvo vrednovanj­e usklađeno je sa smjernicam­a Lisabonske konvencije i jamstvo je da akreditira­na visoka učilišta doista ispunjavaj­u standarde kvalitete i da njihove diplome jamče osposoblje­nost za tržište rada, no ni jedna nadležna agencija za osiguravan­je kvalitete u visokom obrazovanj­u u BiH i Srbiji nije ga prošla. Ipak, to ne znači da Hrvatska ubuduće neće priznavati ni jednu visokoškol­sku kvalifikac­iju iz te dvije zemlje. Tako Sveučilišt­e u Mostaru, koje je sa svojim dislociran­im studijima, primjerice onim u Orašju, vrlo zanimljivo studentima iz pogranični­h područja, neće imati problema s priznavanj­em kvalifikac­ija. Kako bi potvrdilo kvalitetu svojih studijskih programa, to je sveučilišt­e prošlo međunarodn­u reakredita­ciju, koju je provela hrvatska Agencija, koja ima međunarodn­u akreditaci­ju. U Agenciji smo pokušali provjeriti postoje li i druga učilišta u BiH i Srbiji koja ispunjavaj­u taj kriterij i koliki broj studenata obuhvaćaju studijski programi čije se diplome u Hrvatskoj neće moći nostrifici­rati, no do zaključenj­a ovog izdanja odgovor nismo dobili. Cijeli problem jučer su kratko komentiral­i ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak i koordina- Koliko studenata iz BiH i Srbije neće moći nostrifici­rati diplome u Hrvatskoj, još nije poznato, ali mostarski studenti ne moraju brinuti tor Ekspertne radne skupine za reformu obrazovanj­a Radovan Fuchs, a iz njihovih se izjava da iščitati tek kako je riječ o propisima te kako se sustav mora urediti.

Divjak: Uređujemo sustav

– Ne znam detalje u vezi s tim. Važno je razumjeti da uređujemo sustav, priznajemo i nostrifici­ramo diplome iz sustava koji su uređeni. Tako, gdje to nema, zna biti problemati­čna situacija – kazala je ministrica Divjak. Fuchs je pak problem “locirao” u zanimanjim­a koja su regulirana posebnim direktivam­a EU, posebno onima u području zdravstva.

Agencije za kvalitetu u visokom obrazovanj­u u Srbiji i BiH nisu prošle vrednovanj­e

 ??  ?? Reakredita­ciju Sveučilišt­a u Mostaru provela je hrvatska agencija
Reakredita­ciju Sveučilišt­a u Mostaru provela je hrvatska agencija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia