Večernji list - Hrvatska

Alergije napadaju, kako si pomoći?

Zbog svrbeži i peckanja u očima i nosu sve više ljudi traži liječničku pomoć

- Romana Kovačević Barišić ZAGREB

U proljetno su doba najčešće alergijske reakcije na lijesku, brezu i hrast, pogotovo na brezu, napominje dr. Saša Srića s Jordanovca Zbog duge zime, peludne alergije ove su godine počele nešto kasnije, ali za njih nikad nije kasno, našalio se pulmolog dr. Saša Srića iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

Grinje i rinitis

Zbog svrbeži i peckanja u očima i nosu, kihanja, začepljeno­g nosa ili sekreta u njemu, pacijenti su proteklih dana u ordinaciju po- čeli dolaziti u sve većem broju. – U proljetno su doba najčešće reakcije na lijesku, brezu i hrast, a pogotovo na brezu. Teško je predvidjet­i koji će alergen ove sezone biti najjači. Lani je, recimo, dominantna bila alergija na ambroziju krajem kolovoza i u rujnu, a godinu prije najviše problema zadavala je breza u proljeće – kaže dr. Srića i napominje da je godišnje desetak posto novih pacijenata s alergijski­m rinitisom, uz one koji su alergotest­iranjem još prije utvrdili na što su alergični. Alergija na pelud javlja se s cvjetanjem biljaka koje pelud stvaraju, a podatke o sezoni pojedinih cvjetnih perioda sadrži peludni kalendar. Osim peluda koji je najčešći alergen i izaziva sezonske alergije, niz je cjelogodiš­njih alergena, kao što su grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi kukaca i lijekovi,

Zbog duge zime, peludne su alergije ove godine počele nešto kasnije nego inače

odnosno različite tvari iz okoliša ili sastojci hrane. Grinje iz kućne prašine često uzrokuju alergijske simptome (rinitis) prisutne cijele godine. Pas i mačka najčešće su životinje koje uzrokuju alergiju zbog ljuštenja kože, sline, mokraće i dlake.

Savjeti HZJZ-a

Prema preporukam­a HZJZ-a, zato je dobro ukloniti iz kuće dijelove namještaja koji nakupljaju prašinu, poput tepiha i draperija. Podove valja usisavati dva ili više puta tjedno, a prati ih krpama koje bolje hvataju prljavštin­u. Cipele redovito čistite i držite ih blizu ulaza – tako ćete smanjiti unošenje nečistoće u dom. Nakon eventualno­g boravka u prirodi, kad se vratite kući, promijenit­e odjeću, a ako ste osjetljivi­ji, dodatno se istuširajt­e i eventualno operite kosu, poručuju u HZJZ-u.

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Saša Srića pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac
Dr. Saša Srića pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia