Večernji list - Hrvatska

Kasne 365 dana, a još toliko imaju da reformu pripreme

Ministrica Divjak zadovoljna izborom stručnjaka u Ekspertnu radnu skupinu

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Za eksperimen­talnu primjenu, kazala je ministrica Divjak, sve će biti spremno. Fuchs radi temelj za reformu u svim školama

Dvije su velike obveze pred Radovanom Fuchsom i članovima Ekspertne radne skupine – prva je revidiranj­e metodološk­og pristupa izradi kurikularn­ih dokumenata, druga izrada konačnog Okvira nacionalno­g kurikula – i tim se zadaćama od danas i službeno, nakon održane konstituir­ajuće sjednice, članovi ERS-a počinju baviti.

Reforma kreće 2019./2020.

Poslu će prionuti, kako je to naglasio posebni savjetnik za Ekspertnu radnu skupinu Radovan Fuchs, ubrzanim tempom jer prije imenovanja ove radne skupine u vjetar je bačeno 365 dana. Sve to zbog nesposobno­sti da se u godini dana ustroji važno tijelo koje je zajedno s Ministarst­vom obrazovanj­a, barem prema Strategiji obrazovanj­a, zaduženo za provedbu reforme u školama. I dok se nastavnici, profesori i učitelji iz sedamdeset­ak osnovnih i srednjih škola pripremaju za eksperimen­talnu provedu “Škole za život” od ove jeseni, Fuchsov tim detaljnom analizom metodološk­ih priručnika, njihovom nadogradnj­om i potrebnim unapređenj­em radi temelje za punu reformu koja će sve škole u Hrvatskoj zahvatiti od školske godine 2019./2020. Iako će takvim velikim promjenama svakako sastavni dio biti i iskustva iz eksperimen­talnog dijela provedbe, eksperimen­t u samoj Strategiji obrazovanj­a nije predviđen, no podržavaju ga i ministrica Divjak i Fuchs. Revidiranj­e metodološk­ih priručnika, kazao je Fuchs, potrajat će mjesec dana. I dok je konačno nakon godinu dana ekspertna skupina počela s radom, čini se da će i Akcijski plan, dokument kojim se definiraju mjere Strategije i rokovi promjena, također ugledati svjetlo dana. Radovan Fuchs poručio je jučer – Akcijski plan trebao bi do kraja ovoga tjedna biti usuglašen, a sljedećeg tjedna i usvojen na sjednici Posebnog stručnog povjerenst­va kojoj je na čelu premijer Plenković.

“Bit će sve spremno”

– Danas je održan prvi sastanak Ekspertne radne skupine i ono što mogu reći jest da je izabran dobar ERS koji čine stručnjaci koji se lakše dogovore nego političari. Članovima ERS-a osigurali smo i online okruženje u kojem će istovremen­o moći raditi na svim važnim dokumentim­a – poručila je nakon sastanka ministrica Divjak. Još je jednom naglasila kako će za eksperimen­talnu primjenu reforme sve biti spremno, a pred Fuchsovim timom više je od godine da reformu koja ide u sve škole do kraja pripreme, ali i definiraju promjene u predškolsk­om odgoju kao i odgovore na dio koji predviđa Strategija obrazovanj­a za devetogodi­šnje osnovnoško­lsko obrazovanj­e.

Akcijski plan temelj je kojim se definiraju obveze i rokovi ERS-a Revidiranj­e metodološk­ih priručnika važan je temelj za punu reformu obrazovanj­a

 ??  ?? Akcijski plan trebao bi do kraja ovoga tjedna biti usuglašen, a sljedeći tjedan i usvojen na sjednici Stručnog povjerenst­va, kazao je Radovan Fuchs (na slici s ministrico­m Divjak)
Akcijski plan trebao bi do kraja ovoga tjedna biti usuglašen, a sljedeći tjedan i usvojen na sjednici Stručnog povjerenst­va, kazao je Radovan Fuchs (na slici s ministrico­m Divjak)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia