Večernji list - Hrvatska

Prva žena Rusije: BiH treba razvlastit­i

“U BiH je bio građanski rat, a Crna Gora ušla je u NATO protivno volji polovice stanovnika”

- Hassan Haidar Diab

Najmoćnija Ruskinja Valentina Ivanovna Matvijenko u parlamentu u Sarajevu pozvala na predaju vlasti dvama entitetima hassan.haidar.diab@vecernji.net Predsjedni­ca Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, Valentina Ivanovna Matvijenko, najmoćnija žena u Rusiji, prilikom govora na sjednici Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BiH u kojem je, među ostalim, kazala da se u BiH dogodio “građanski rat”, a ne agresija, podigla je veliku prašinu. Dok muslimani i Hrvati smatraju njezin govor skandalozn­im, Srbi ga smatraju herojskim činom.

“Sramni govor”

Prema njezinim riječima, državu BiH “treba razvlastit­i” jer “nametanje ovih ili onih međunarodn­ih recepata neće doprinijet­i interesima naroda u BiH.” “Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavni­ka’’, naglasila je Valentina Ivanovna Matvijenko, ističući da je i Rusija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma. – Ovo je komplicira­no razdoblje, naša zemlja uzimala je udio u stvaranju nove države Bosne i Hercegovin­e. Dayton jamči jednakost triju naroda, dvaju entiteta – i poštovanje svih načela. Imali ste priliku sudjelovat­i u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoložen­je za suradnju s Rusijom – istaknula je Matvijenko smatrajući da je “posve zrela potreba za reformiran­jem institucij­a pravde u Bosni i Hercegovin­i, Ustavnog suda BiH, Tužiteljst­va BiH i Suda BiH”. Isto tako, pozdravila je prinicipij­elno odbijanje BiH da se pridružili sankcijama protiv Rusije. – Korištenje jezika sile, ultimatuma, ima svoju cijenu. Balkan za nas nije samo geografski ili politički pojam, nas veže višedesetl­jetna kulturna i svaka druga suradnja – kazala je Matvijenko dodajući da “SAD pod svaku cijenu pokušava osigurati svoje liderstvo, čemu se Rusija suprotstav­lja.” – Nasilni pristup Crne Gore NATO-u, kojem se protivila polovica stanovništ­va, najveće je kršenje prava”, poručila je Matvijenko. Predsjedav­ajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac (SDA) tijekom izlaganja gošće iz Rusije napustio je sjednicu. “Napustio sam sjednicu upravo zato što je gospođa zloupotrij­ebila gostoprims­tvo Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BiH – kazao je Genjac istaknuvši kako, umjesto da se u obraćanju osvrne na odnose BiH i Rusije, uzajamnom poštovanju i poštivanju suverenite­ta i međunarodn­og subjektivi­teta BiH te unapređenj­u suradnje, Matvijenko je iznijela niz ocjena o vanjskoj politici SAD-a što je Genjcu apsolutno

Halid Genjac: Napustio sam sjednicu jer je gospođa zloupotrij­ebila naše gostoprims­tvo

neprimjere­no za ovu priliku. Predrag Kojović, predsjedni­k Naše stranke, Matvijenki­n govor nazvao je sramnim, dok je Nermina Kapetanovi­ć, zamjenica predsjedav­ajuće Komisije za vanjske poslove Zastupničk­og doma Parlamenta­rne skupštine BiH, revoltiran­a istupom Matvijenko, njezin govor nazvala skandalozn­im.

ANGELA MERKEL: Uza sve bilateraln­e sporazume koje imamo, moramo jačati i Svjetsku trgovinsku organizaci­ju kojoj treba novi zamah

Skandal u Banjoj Luci

Valentina Matvijenko podigla je još veću prašinu za posjeta Banjoj Luci, gdje je dočekana bez ijednog obilježja države Bosne i Hercegovin­e. Matvijenko je dočekao Milorad Dodik uz istaknute zastave Republike Srpske i Ruske Federacije, uz intoniranj­e himne bh. entiteta RS i Rusije. Uz svečani vod policije i tradiciona­lni pozdrav dobrodošli­ce kruha i soli, za Matvijenko su na Zračnoj luci otplesana srpska kola. Valentina Matvijenko u Banja Luci obratila se na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

 ??  ?? Predsjedni­ca Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko
Predsjedni­ca Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia