Večernji list - Hrvatska

Put do Lige prvaka nije puno teži od onoga po starom sustavu

Bude li prvak, Dinamo će biti nositelj u drugom pretkolu, možda i u trećem, a u četvrtom – teško

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net

Izbaci li kojim slučajem Uefa grčke klubove iz europskih natjecanja, o čemu se nagađa, imali bismo dva kluba u Ligi prvaka Rijetka su nogometna prvenstva u Europi već odlučena, nije odlučeno ni naše, Dinamo mora do kraja osvojiti još sedam bodova da bi mogao slavljenič­ki podići ruke. No, važnom pobjedom u derbiju nad Hajdukom plavi su potpuno otvorili vrata prema trofeju, još samo moraju proći kroz njih. I onda će moći gledati kako se razvijaju ostala prvenstva da bi mogli naslutiti tko bi im mogao biti suparnik u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka. Naime, Uefa je malo promijenil­a taj kvalifikac­ijski put, ali ne posebno značajno. I dalje će Dinamo, bude li prvak, igrati tri pretkola, pa ako ih apsolvira, ući će u ždrijeb skupina Lige prvaka, a to je velika želja maksimirsk­og kluba. Plavi imaju europski koeficijen­t 17.500, s njime će u drugom pretkolu (u prvom igraju samo oni iz najslabiji­h liga) biti nositelji bez obzira na to tko će biti prvak u drugim zemljama.

PSV je nositelj u 4. pretkolu

U trećem pretkolu je jako teško predvidjet­i hoće li ili ne biti nositelji, jer još se ne znaju ni klubovi koji su ušli u kvalifikac­ije, a još manje tko će proći drugo pretkolo i postati potencijal­ni suparnik Dinamu. Ono što će Dinamu, dođe li u četvrto pretkolo, biti teže nego prije je smanjeni broj utakmica, prije ih je bilo pet, sada su četiri. Dakle, jedna mogućnost manje za plave da i tu budu nositelji, iako se do tog pretkola može puno toga dogoditi, mnogi od onih koji imaju bolji koeficijen­t mogu ispasti ranije, što se dosad nerijetko i događalo. Često su tu nositelji bili Olympiakos (AEK je novi prvak, ali ima jako slab koeficijne­t pa nikako ne može biti nositelj), BATE Borisov, Celtic..., sad je tu već postavljen prvak Nizozemske PSV. Napomenimo da i dalje prvaci zemalja igraju međusobno, da plavi ne mogu igrati ni protiv prvaka iz najjačih liga, a ni s klubovima koji su u kvalifikac­ijama Lige prvaka a nisu prvaci svojih zemalja, takvi klubovi imaju svoj put, odvojen od onoga u kojem igraju prvaci.

Važno je i drugo mjesto

Navodno, Uefa još nije odlučila o sudbini grčkih klubova u novoj sezoni Lige prvaka i Europske lige. Zbog nereda kojima je par puta prekinuto grčko prvenstvo pojavila se mogućnost da ih Uefa izbaci iz natjecanja, a to bi našu zemlju podiglo na 15. mjesto u Europi, a onda bi i naš drugoplasi­rani klub ušao u kvalifikac­ije za Ligu prvaka što bi bilo sjajno za naš nogomet, imali bismo tako klub više u Europi pa je stoga važna i borba za drugo mjesto u našoj ligi, koja se kvalitetom i koeficijen­tima približila 15. mjestu u Europi, a neki joj osporavaju kvalitetu.

 ??  ??
 ??  ?? Trener Dinama Nikola Jurčević
Trener Dinama Nikola Jurčević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia