Večernji list - Hrvatska

Kassai lani sredio Bayern

U polufinalu 2012. godine o putniku u finale Lige prvaka odlučivali su 11-erci. Ivica Olić je slavio s Bayernom, a Mourinho je tugovao s Real Madridom

- Ozren Podnar

Puno natjecatel­jskog naboja bilo je u prošlosti kada su igrali Real i Bayern. Nema dvojbe da će tako biti i ovom prilikom sport@vecernji.net Donedavna je Bayern bio strah i trepet za Real, no stvari su se stubokom izmijenile u samo dva odmjeravan­ja. Nakon što su Bavarci do 2012. stekli prednost od 11:7 u pojedinačn­im pobjedama, madridisti su serijom od 4:0 poravnali omjer, srušivši usput nedodirlji­vu münchensku tvrđavu. To nije bilo ni najmanje lako, ali kad se dogodilo, dogodilo se s “praskom”.

Modrićev Real srušio tradiciju

Dok ranije Realove generacije nisu ni u deset pokušaja uspjele osvojiti Olimpijski stadion i Allianz Arenu, sastav s Cristianom Ronaldom, Karimom Benzemom, Lukom Modrićem i Sergijem Ramosom srušio je tradiciju 2014. sa šokantnih 0:4. Prošlog je proljeća Bayernovo uporište opet palo, s 1:2, uz promašeni jedanaeste­rac Artura Vidala kod 1:0. No glavnu je priču ispričao mađarski sudac Viktor Kassai, koji je u uzvratu kod 2:1 za razigrani Bayern oprostio crveni karton Casemiru, neopravdan­o isključio Vidala i konačno priznao Cristianu dva pogotka iz zaleđa. Real je prošao u finale i postao prva momčad koja je obranila pokal od preobrazbe Kupa u Ligu prvaka, no Nijemci i neutralci nikad nisu oprostili Kassaiju na režiranju raspleta. Dvoboji toliko moćnih, ambiciozni­h i utjecajnih klubova osuđeni su na drame, incidente i polemike. Skandal je zabilježen već na prvom susretu u Madridu 1976. kad je po završnom zvižduku Realov navijač uletio na teren udarivši austrijsko­g suca Ericha Linemayra i Gerda Müllera. Mediji su prozvali huligana “El Loco del Bernabéu (Luđak s Bernabéua)”, a Uefa je kaznila Real s tri domaće utakmice na neutralnom terenu. Bayern je tada prošao u finale s 2:0 u uzvratu i osvojio treći Kup prvaka zaredom protiv Saint-Étiennea.

Često je iskrilo

Opet je zaiskrilo čim su se ovi takmaci idući put susreli. Bayern je u prvom polufinalu 1987. pregazio madridiste s 4:1, ali je škotski sudac Robert Valentine nagradio domaće nategnutim jedanaeste­rcem. Razdraženi Real zaigrao je agresivno, a Juanito Gómez žestoko je nagazio Lothara Matthäusa dok je ležao na travi. Bio je to posljednji Juanitov nastup u Europi jer ga je Uefa kaznila s pet utakmica suspenzije, a Real kao neupotrebl­jivog prodao Malagi. Nekoliko je odmjeravan­ja vječnih rivala prošlo bez incidenata izuzevši verbalne provokacij­e, no u osmini finala 2004./2005. Roberto Carlos na Allianzu je laktom nokautirao Martína Demichelis­a, za što je suspendira­n na dvije utakmice. Real se provukao s 1:1 i 1:0 iako je Bayernov strijelac Claudio Pizarro predvidio “5:0 protiv madridskih pajaca”. U idućem je euroderbij­u dvije godine poslije u junaka izrastao Mark van Bommel, koji je u Bayern stigao prethodnog ljeta iz Barcelone. Tri minute prije kraja prvog susreta, kod 3:1 za lokalce, Nizozemac je postigao pogodak koji se pokazao presudnim i strastveno ga proslavio trostrukim “bosanskim grbom” u smjeru tribina Bernabéua. U uzvratu se na Van Bommela nadovezao drugi Nizozemac, Roy Makaay, koji je načeo Kastiljce već u 10. sekundi postavivši temelj pobjedi od 2:1. Polufinale 2012. odlučeno je jedanaeste­rcima nakon 2:1 za svakog domaćina. Ostao je nezaborava­n prizor Joséa Mourinha, koji

Mark van Bommel je u dresu Bayerna slavio gol pokazavši ‘bosanski grb’ Španjolcim­a

je gledao raspucavan­je klečeći i moleći se, no uzalud. Ivica Olić bio je jedan od trojice bajernovac­a preciznih s bijele točke, dok je s druge strane Manuel Neuer zaustavio udarce Kake i Cristiana. Posljednju je nadu Realu uništio Sergio Ramos koji je poslao loptu visoko iznad grede.

 ?? REUTERS ?? Slika iz prošlogodi­šnjeg sraza Reala i Bayerna koju je obilježio mađarski sudac Kassai
REUTERS Slika iz prošlogodi­šnjeg sraza Reala i Bayerna koju je obilježio mađarski sudac Kassai
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia