Večernji list - Hrvatska

Nije se nakon pada sjećala Rija, ali sjetila se kolokvija...

Splitska gimnastiča­rka dobila je potres mozga, ali ništa nije slomila

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net

Prvo što je vidjela nakon pada bili su njezini treneri, a na drugoj strani dvorane vidjela je tatu kako trči prema njoj... Padovi sa sprava na treninzima sportske gimnastike su uobičajeni, no katkad ne završe samo modricom. Ana Đerek (19) ozbiljno se ozlijedila u dvorani na Poljudu koja je sve samo ne adekvatna za izvođenje teških i komplicira­nih elemenata. Pri pokušaju preskoka pala je na glavu i doživjela potres mozga. Naravno, odmah je prevezena u bolnicu gdje su pretrage još uvijek u tijeku.

Nije prvi put pala na preskoku

– Svi smo se odmah ustrčali oko nje, bila je ošamućena, no nije slutila da se događa bilo što ozbiljno jer je hodajući otišla do svlačionic­e. Upravo zbog ovakvih slučajeva u dvorani imamo Schanzov ovratnik koji smo joj odmah stavili i pozvali hitnu pomoć – rekao je Ivo Borozan, jedan od trenera u njezinu klubu. – Znamo da naša mala dvorana nije za izvođenje teških elemenata. Ali Ana je izvodila jedan od najlakših premeta koji postoje u ženskoj gimnastici. Mora vježbati sve sprave jer se jedino preko višeboja može plasirati na Olimpijske igre u Tokio 2020. godine – rekla je Magda Ilić, njezina trenerica. Nije ovo bio prvi put da je Ana pala trenirajuć­i preskok. – Ne znam je li joj nakon tog pada ostala blokada u glavi, ali zaista je čudno što se njoj dogodilo u trenutku kada je trebala obaviti saskok. Činjenica je da je naša jama u dvorani kratka, ali ponavljam, to je bio jedan od najlakših premeta. Prilikom pada još je koljenima udarila u jabučnu kost, ali srećom ništa nije slomljeno. U bolnici je ustanovlje­n samo potres mozga i za sada će ostati u bolnici nekoliko dana. Za dva dana napravit će nove preglede, ali liječnici kažu da će sve biti u redu – istaknula je Ilić. Je li joj se vratilo pamćenje? – Nekih se stvari sjeća, nekih ne. Ali kažu liječnici da je to normalno nakon potresa mozga. Sjetila se da je nastupala na Igrama u Riju. Nakon pada vidjela je trenera i svog oca na drugoj strani dvorane. Naime, njezin otac radi u klubu s djecom. Sjetila se da je pisala kolokvij iz hrvatskog. Bila sam kod nje u bolnici i osjeća se dobro, samo mora mirovati – rekla je Magda.

Ana preskače Osijek

Uvjeti u dvorani na Poljudu nisu dobri. – U maloj dvorani je ogromna gužva. Imamo pogon od 500 vježbača. Dvoranu moramo podijeliti na dva dijela. U jednom vježba vrhunsku gimnastiča­ri, u drugom djeca. Ne znam, možda je ta gužva kriva za njezin trenutak nepažnje. Preskok je blizu grede, gužva je i to isto može utjecati na koncentrac­iju. Nažalost, nema nikakve šanse da Split dobije gimnastičk­u dvoranu kakvu imaju u Osijeku, Zadru, Nedelišću, a uskoro će je dobiti i Zagreb – rekla je Magda. Ana Đerek trebala je nastupiti krajem svibnja na Svjetskom kupu u Osijeku. No to će preskočiti kako bi se potpuno odmorila i oporavila za Svjetski kup u Kopru te Mediterans­ke igre u Tarragoni. Ana je ove sezone osvojila zlatnu medalju na Svjetskom kupu.

Grad Split zasad uopće ne razmišlja o novoj gimnastičk­oj dvorani

 ??  ?? Tlo je Anina najjača disciplina u kojoj je osvojila zlato na Svjetskom kupu
Tlo je Anina najjača disciplina u kojoj je osvojila zlato na Svjetskom kupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia