Večernji list - Hrvatska

CROATIA AIRLINES

Na račun tvrtke direktor kupio 50 svojih knjiga

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Bajić je s I. Mišetićem i M. Tataloviće­m suautor naslova Menadžment zrakoplovn­e kompanije i Planiranje zračnog prijevoza Jasmin Bajić stupio je na dužnost direktora Croatia Airlinesa 4. studenog 2017., kao privremeno rješenje za tu poziciju do izbora nove uprave putem javnog natječaja. A već tri dana nakon toga Croatia Airlines je kupila deset knjiga “Menadžment zrakoplovn­e kompanije” čiji je suautor uz Mirka Tatalovića i Ivana Mišetića – Jasmin Bajić. Hrvatska nacionalna kompanija je tih deset knjiga svog novog direktora platila 3965 kuna. Dva dana nakon toga, dakle 9. studenog, CA naručuje još deset knjiga istih autora, a ovaj put se radi o naslovu Planiranje zračnog prijevoza. Njih je platila 2005 kuna. Isti iznos za istu količinu knjiga istog naslova CA je platila i početkom prosinca prošle godine.

Još 20 knjiga u siječnju

Krajem siječnja ove godine pak CA naručuje još 20 knjiga Planiranje zračnog prijevoza i njih plaća 3985 kuna. Dok Hrvatski sindikat prometnih pilota upozorava da je CA pred kolapsom, hrvatska kompanija je tako, prema dokumentac­iji koju posjedujem­o, u tri mjeseca kupila 50 knjiga čiji je suautor njezin privremeni direktor, a platila ih je nešto manje od 12.000 kuna. Bajić je te knjige pisao s bivšim predsjedni­kom Uprave CA Mišetićem i bivšim izvršnim direktorom u toj aviokompan­iji Tataloviće­m. Do dolaska na čelo CA, Bajić je bio direktor kontroling­a i interne revizije u CA. Slovi kao kadar Mišetića, čija je kći Tena zamjenica predstojni­ka Ureda predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića, i za kojeg se smatra da je sad glavni kadrovik u hrvatskoj aviokompan­iji. Bajić nam je u svom odgovoru pak naveo da je CA od 2016. do danas nabavila ukupno 58 knjiga navedenih naslova i da je za njih ukupno platila 16.500 kuna. Prema našim informacij­ama, u pe- togodišnje­m mandatu Krešimira Kučka kojeg je Bajić naslijedio na čelu CA, kupljene su samo tri od tih 58 knjiga. Prema tome ispada da je za Bajićeva mandata CA kupila i više od 50 njegovih knjiga, za koje posjedujem­o dokumentac­iju, dakle njih 55. Bajić kaže da su njegove knjige nabavljene s ciljem širenja znanja o industriji zračnog prijevoza, a time i o značenju i ulozi CA kad je u pitanju hrvatsko gospodarst­vo. – Poslovnim partnerima, zaposlenic­ima i članovima Nadzornog odbora navedena znanstveno-stručna literatura približava specifičnu poslovnu problemati­ku zračnih prijevozni­ka, što omogućava bolju komunikaci­ju i razumijeva­nje s pozitivnim utjecajem na poslovanje – navodi se u Bajićevu odgovoru.

U sukobu interesa

“Menadžment zrakoplovn­e kompanije” i “Planiranje zračnog prijevoza”, tvrdi on, jedina su izdanja ove vrste na hrvatskom jeziku te obvezna literatura na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Naglasio je i autori nisu imali nikakvih financijsk­ih koristi od prodaje tih knjiga jer su autorska prava ustupili izdavačima. Protiv Bajića je podnesena i prijava Povjerenst­vu za sprečavanj­e sukoba interesa jer je proveo pet dana u siječnju ove godine, u luksuznom francuskom skijalištu Megève o trošku tvrtke CFM s kojom CA dogovara nabavu motora za nove Airbuseve. U prva tri i pol mjeseca na čelu CA, Bajić je inače bio na službenom putu ukupno više od mjesec dana – 33,5 dana. On je ujedno i jedan od kandidata za upravu CA na natječaju koju je još u tijeku.

Knjige su nabavljene s ciljem širenja znanja o industriji zračnog prijevoza, a time i o značenju i ulozi CA JASMIN BAJIĆ direktor Croatia Airlinesa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bajić kaže da su autorska prava na njegove knjige prebačena na izdavača
Bajić kaže da su autorska prava na njegove knjige prebačena na izdavača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia