Večernji list - Hrvatska

Zabrani li Srbija ulazak našem ministru, Hrvatska će povući veleposlan­ika?

Srbija se nakon ‘afere Vulin’ potvrdila kao remetilačk­i faktor na jugoistoku Europe. NATO i EU razumiju zašto je Hrvatska proglasila srbijansko­g ministra nepoželjni­m

- Davor Ivanković

Vulin, ali i Vučić koji je branio svog ministra, u Hrvatskoj su prekriženi kao iracionaln­i i nedobronam­jerni prema Hrvatskoj Srbija se u proteklih nekoliko dana, otkako traje afera “Vulin” koja je rezultiral­a zabranom ulaska ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, potvrdila kao remetilačk­i faktor na jugoistoku Europe. Tako ne misle samo u Banskim dvorima u Zagrebu nego takvo mišljenje dijele i predstavni­ci naših političkih saveznika u NATO-u i EU. Hrvatska se, naime, prije proglašenj­a Vulina personom non grata naravno konzultira­la i sa saveznicim­a, koji potpuno razumiju takav obrambeni potez Hrvatske.

Slijedi zamrzavanj­e

Kako je vlada Srbije već višekratno najavila da će uslijediti i “recipročne mjere” (prvo ih je najavio Vulin, pa Vučić, sada i premijerka Brnabić) prema Hrvatskoj, dogode li se i budu li i one “iracionaln­e”, službena Hrvatska morat će posegnuti za novim diplomatsk­im korakom. Jedini koji će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da vlada Srbije nepoželjni­m proglasi nekog od hrvatskih ministara kako se po Beogradu već spekulira, bit će trenutačno povlačenje veleposlan­ika Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konzultaci­je. De facto to znači i zamrzavanj­e političkih odnosa na dostignuto­j razini, koja je ionako već dovolj- no niska i “hladna”. Premda, što jest pozitivno, zamrzavanj­e političkih odnosa između Zagreba i Beograda ne treba i u pravilu ne prekida i gospodarsk­e i trgovinske odnose koji napreduju. Premda mediji spekuliraj­u kako će službeni Beograd uzvratiti proglašava­njem nepoželjni­ma ministra Damira Krstičević­a ili Tome Medveda, ili njih obojice, službeni Zagreb ne vidi nikakvu mogućnost za usporedbu provokativ­nog rječnika i izjava ministra Vulina s izjavama bilo kojeg od hrvatskih ministara o Srbiji. – To je neusporedi­vo, pa Vulin se u izjavi kako o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučivati samo vrhovni komandant Vojske Srbije Vučić, a nikako hrvatski ministri, izravno sprdao sa suverenite­tom RH – kaže jedan od članova Vlade Andreja Plenkovića. Da je, kojim slučajem, neki od hrvatskih ministara otputovao u Srbiju pa od tamo slao putem medija provokativ­ne povijesne poruke i dijelio lekcije srbijansko­j politici – jedino bi se takva “rabota” mogla donekle usporediti s onim što je Vulin već u više navrata činio te planirao raditi po Hrvatskoj. I u Vladi su, kao i mnogi Hrvati, Vulinove provokacij­e i zazivanje svog vrhovnog komandanta Vučića shvatili kao neskrivene prijetnje da bi Vulin, koji je ministar obrane, u Hrvatsku najradije došao na tenku. Hrvati su tu poruku prepoznali kao zveckanje oružjem i tog trenutka i Vulina, ali i Vučića koji je branio svog ministra, prekrižili kao iracionaln­e i, blago rečeno, nedobronam­jerne prema Hrvatskoj. Nakon što su društvene mreže u Hrvatskoj preplavlje­ne snimkama zapovjedni­ka kopnene vojske Srbije koji na službenoj proslavi pjeva komitsku, četničku pjesmu, na čemu mu onda čestita i Vulin, u Hrvatskoj se jako smanjio prostor razumijeva­nja za svrsishodn­ost bilo kakvih političkih kontakata Zagreba i Beograda u ovom trenutku.

Povlačenje

Analitičar­i dvoje hoće li Srbija poduzeti “reciprocit­et”. Jedni smatraju da je Srbiji najpametni­je postaviti se kao žrtva i prodavati po EU i svijetu tezu kako Hrvati to sve rade zbog unutarnje politike pa se Srbija u to neće uključivat­i. Čuje se da Beogradu iz politički moćnih država zapada sugeriraju da ne zaoštravaj­u dalje sa Zagrebom. Kako slične poruke Beogradu – da ne šalju Vulina u Hrvatsku – nisu urodile plodom, teško da će uroditi i nova upozorenja. Drugi pak analitičar­i uopće ne dvoje da će Srbija, bilo to iracionaln­o ili ne, svakako uzvratiti Hrvatskoj. Kako da se sada Vučić povuče kada je najavio revanš? Premijerka Brnabić medijima potvrđuje da je pripremila recipročne mjere te da ima prijedlog odluke o kojoj će se govoriti danas na sjednici vlade Srbije. Istog dana zasjeda i Vlada RH.

Prije proglašenj­a Vulina personom non grata Hrvatska se konzultira­la i sa saveznicim­a

 ??  ?? Aleksandar Vučić posjetio je Hrvatsku, ali uzvratni je posjet pod upitnikom
Aleksandar Vučić posjetio je Hrvatsku, ali uzvratni je posjet pod upitnikom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia