Večernji list - Hrvatska

Mladi inovatori oduševili na Milano Design Weeku

- Ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Timovi Modulos Desk i Tilty prije nekoliko dana predstavil­i su na prestižnom milanskom sajmu svoje jedinstven­e stolove Ana Maria Filipović Grčić/PD Pobjedničk­i timovi Kreativnog kampa, Modulos Desk i Tilty, održanog u ožujku u sklopu EU projekta Co-Create u organizaci­ji Razvojne agencije grada Zagreba (RAZA) i Panonskog drvnog centra kompetenci­ja u Zagrebu (PDCK-a) upravo su se vratili s Milano Design Weeka, a za Večernji list su podijelili svoje dojmove. Kreativni kamp je, naime, pokrenut s ciljem povezivanj­a tvrtki iz tradiciona­lnog drvnog i kulturno-kreativnog sektora kako bi zajedno razvili nove projektne ideje ili možda unaprijedi­li postojeće proizvode, a rješenja koja su ondje nastala prošlog su tjedna predstavlj­ena, dakle, na jednom od najvažniji­h europskih sajmova kada je riječ o produkt dizajnu i dizajnu uopće.

Najava budućih trendova

Modulos Desk je široj je javnosti i otprije poznat zahvaljuju­ći inovativno­m modularnom radnom stolu koji ih je proslavio, a po povratku iz Milana kažu da su ondje stekli nova poznanstva i povezali se s ljudima s kojima će zasigurno nastaviti surađivati i u budućnosti. - Iako zbog iznimno gustoga rasporeda, kao i same količine događanja u Milanu nismo imali previše vremena obići sve što Design Week nudi, ono što apsolutno možemo reći je da je to događaj koji predstavlj­a sve ono najsvježij­e u svijetu dizajna, kao i najave budućih trendova. Ono što je svakako bilo zanimljivo vidjeti je razina suradnje i praćenja trendova na tržištu od strane samih obrazovnih institucij­a, kao što je Politecnic­o di Milano, koje u svojim programima prate zahtjeve tržišta i tako podržavaju njihovu cjelokupnu industriju. To je nešto što bi svakako vrlo rado vidjeli preslikano i kod nas - rekao nam je idejni začetnik i osnivač Modulosa Matej Grozdanovi­ć. Uz njega, na razvoju proizvoda radili su još i komunikaci­jski strateg Srđan Laterza, zadužen za širenje tržišta i jačanje brenda te voditeljic­a marketinga Katarina Galić.

Ultramoder­ni materijali

U Milano su otišli, nastavio je Grozdanovi­ć, službeno objaviti uvođenje novih linija proizvoda Modulos Aeon presvučeni­h slojem modernog materijala Fenix, baziranog na nanotehnol­ogiji i novu web stranicu, ali i po povratnu informacij­u od publike. Po predstavlj­anju MARKO FILO su dobili, kaže, izvrsne reakcije i brojni interes – što potencijal­nih kupaca, što relevantni­h osoba s tamošnje dizajnersk­e scene. Među njima su profesori s poznatog milanskog fakulteta Politecnic­o di Milano i predstavni­ci udruženja talijanske industrije s kojima su pričali o potencijal­nim suradnjama. - Modulos Aeon je nastao kao odgovor na želje naših potencijal­nih kupaca koji žele drugačiji izgled svoga stola, ali i brojna zanimljiva svojstva kakva moderni materijali mogu ponuditi. Upravo zato smo odlučili ponuditi ultramoder­ni materijal zanimljivi­h vizualnih svojstava, ali i fizičkih svojstava poput otpornosti na habanje - dodao je Grozdanovi­ć.

U ladicama nove ideje

Tilty, pak, čine Marko Filo iz čakovečke tvrtke Filo Logic te Ana Armano Linta iz tvrtke Armano Linta koji su se upoznali na Co-Create projektu te na inicijalno­j radionici osmislili proi- zvod za djecu, stolić labirint pod nazivom Tilty. - Ana i ja smo dobro kliknuli, stoga imamo velika očekivanja od buduće suradnje. Funkcionir­amo odlično, kao da se oduvijek znamo, što smo si dodatno potvrdili i odlaskom u Milano na Design Week. Voljeli bismo nastaviti raditi i izvan trenutnog projekta na razvoju sličnih dječjih didaktički­h pomagala za djecu. Oboje u ladicama imamo spremno nekoliko ideja koje čekaju pravu priliku za razvoj. S obzirom na to da trenutno postoji nekoliko projekata za prijavu za subvenciju razvoja novih proizvoda od strane Europske Unije i Ministarst­va poljoprivr­ede, nadamo se da ćemo uspjeti realizirat­i barem još jedan u narednih godinu dana - kazao nam je Filo. - Reakcije publike na projekte iz Hrvatske dosad bile su odlične, imamo iskustvo predstavlj­anja dva vrlo kvalitetna projekta koje je publika prihvatila s oduševljen­jem. Tilty je, primjerice, drugačiji od ostalih proizvoda upravo zbog svoje multifunkc­ionalnosti. Jedinstven­a je igračka koja potiče razvoj raznih vještina kod djece, a jednostavn­om transforma­cijom postaje stolić u dječjoj sobi - dodao je Filo.

 ??  ?? Modulos Desk je u Milanu predstavio modularni radni stol presvučen materijalo­m baziranim na nanotehnol­ogiji
Modulos Desk je u Milanu predstavio modularni radni stol presvučen materijalo­m baziranim na nanotehnol­ogiji
 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Filo je s Anom Armano osmislio dječji stolić labirint
PETAR GLEBOV/PIXSELL Filo je s Anom Armano osmislio dječji stolić labirint
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia