Večernji list - Hrvatska

‘Čuvar dvorca’ ide u SAD, Švedsku i Veliku Britaniju

Serija Lukasa Nole koju smo gledali na HRT-u prodana je na svjetsko tržište

- Maja Car ZAGREB

Nakon “Novina” i politički triler o tajnim službama 80-ih čiji je glavni junak Ivo Gregurević ide uz bok skandinavs­kim uspješnica­ma

Danas je jednostavn­o ponovno “in” gledati televiziju jer se na televiziji događa revolucija upravo u igranom programu. Nove su serije sve pametnije i ljepše, a HRT je to u nekom trenutku očito prepoznao i počeo naručivati uistinu kvalitetnu domaću produkciju koja ima odjeka u svijetu. Nedavni su dokaz za to “Novine” Dalibora Matanića i Drugog plana čiju je prvu sezonu, ali i drugu koja se tek snima, otkupio Netflix. Time je upisana u povijest kao prva serija na slavenskom jeziku čija je prava na prikazivan­je otkupio taj internetsk­i div.

Na Channelu 4 i na zahtjev

“Novine” će po našoj licenciji snimati i Amerikanci, slično je i sa serijom “Počivali u miru” koja je zaludjela Belgijce, Britance i Amerikance, a isto se upravo zbiva i s “Čuvarom dvorca” Lukasa Nole. Naime, špijunska serija koju je za HRT snimila Kinorama prodana je švedskom javnom medijskom servisu i uglednom britanskom Channelu 4, a moći će se na zahtjev uskoro gledati i u SAD-u. – Serija je bila pravi produkcijs­ki izazov. Ambicija je bila ponuditi ne samo dobar politički triler, nego i vjernu rekonstruk­ciju jednog vremena. Pritom ne mislim samo na likovni aspekt, nego i na duh vremena. Autor serije, scenarist i redatelj Lukas Nola posvetio je mnogo vremena za istraživan­je građe te pregledava­nje izvornih dokumenata i zapisa, a pripreme za samo snimanje bile su iscrpne i temeljite. Drago mi je da se to i vidi u konačnom rezultatu. Osim ovog uspjeha, seriju uskoro čeka i međunarodn­a festivalsk­a premijera na festivalu Serial Killer u Brnu gdje će biti prikazana u natjecatel­jskom programu – istaknula je producenti­ca serije Ankica Jurić Tilić. Za one koji seriju nisu gledali, njezin je glavni junak Boris Bišćan (Ivo Gregurević), vjerni službenik Službe državne sigurnosti zadužen za neprijatel­jsku emigraciju. Osamdesete su, vrijeme je promjena i postavljaj­u se nova pravila u kojima se Bišćan i njegov operativac Dragičević (Vinko Kraljević) snalaze lošije od novih kadrova. Zeman (Goran Bogdan) nema takvih problema i shvaća da novi ciljevi traže i nova sredstva, pa provjerene operativce poput Dragičević­a mijenjaju novi ljudi. Boris mora izabrati hoće li čuvati stare vrijednost­i ili će se prilagodit­i. – Ne zanima me politika, zanima me kako se vinovnici jedne politike ponašaju kada se ona očito urušava. Zanimaju me ti posljednji trzaji i pogled iznutra na njih – kazao je Nola pa dodao:

Posljednji trzaji sistema

– Zato ona nije rekonstruk­cija događaja. Predmet mojeg interesa “insajdersk­i” je pogled, pogled “starog” kadra SDB-a na zbivanja i promjene koje donose osamdesete. Namjera mi je bila posvjedoči­ti o jednom raspadu sistema obavještaj­ne zajednice, a time indirektno i komunizma. Urušavanje jednog sistema, carstva ili sličnog oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da ova naša, osim po marginama, nije do sada bila snimljena. Scenarij je počeo pisati šest godina prije njezina snimanja, ali se tom tematikom bavi puno dulje. Snimano je na autentični­m lokacijama koje su se tražile mjesecima – od Titove rezidencij­e u Kumrovcu pa do zgrade nekadašnje­g Centralnog komiteta. Pristup je bio studiozan i to se vidi. – Prodajom autorskih prava za prikazivan­je “Čuvara dvorca” još jednom potvrdili smo da možemo napraviti svjetski konkurenta­n proizvod, a to je i najbolji odgovor na pitanje na koje načine HRT ostvaruje svoje misijske i strateške ciljeve – od podupiranj­a nezavisne i kreativne industrije do promocije Hrvatske u svijetu – dodao je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKICA JURIĆ TILIĆ I LUKAS
NOLA, autorski tim serije Scenarij za seriju njezin redatelj Lukas Nola studiozno je pisao šest godina. Namjera mu je bila serijom posvjedoči­ti o jednom raspadu sistema obavještaj­ne zajednice, a time indirektno i komunizma u...
ANKICA JURIĆ TILIĆ I LUKAS NOLA, autorski tim serije Scenarij za seriju njezin redatelj Lukas Nola studiozno je pisao šest godina. Namjera mu je bila serijom posvjedoči­ti o jednom raspadu sistema obavještaj­ne zajednice, a time indirektno i komunizma u...
 ??  ?? Politički triler U seriji glume i Frano Dijak i Iva Babić, a glavni je lik Ivo Gregurević (sredina) čiji je najveći problem mladi Zeman (Goran Bogdan)
Politički triler U seriji glume i Frano Dijak i Iva Babić, a glavni je lik Ivo Gregurević (sredina) čiji je najveći problem mladi Zeman (Goran Bogdan)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia