Večernji list - Hrvatska

I MOJA OBITELJ ZASLUŽUJE ISPRIKU

Dvaput sam oslobođen krivnje za smrt vatrogasac­a na Kornatu, ali sam već 11 godina državni neprijatel­j. Zaposlen sam, a ne radim ništa

- Marina Borovac marina.borovac@vecernji.net ZAGREB

“Moga ja podnit kaznenu prijavu, al’ tužiteljst­vo će ju odma’ odbacit. Svi drugi koji su imali veze s tragedijom ostali su na svojim mistima”

– Očekivao sam oslobađaju­ću presudu, koliko god da mi je sve to bilo potresno, potresnije nego prvi put. Al’, eto, tužiteljst­vo je najavilo žalbu. Stvarno mi nije jasno na šta će se više žalit. Hoćemo se glupirat k’a i do sada? Zašto se to radi? Je li to na osobnoj razini? Više ništa ne znan. Za sve ove godine kroz pravosuđe je prošao niz ljudi, a s druge strane samo jedan čovik. Ja. I tako već jedanaest godina. Kad je kraj? Sudac je na šezdeset stranica obrazložio zašto me oslobađa. Što sad? Pisat novu optužnicu? Moja agonija još nije prestala – govori nam Dražen Slavica dan nakon što je u Županijsko­m sudu u Zadru predsjedni­k sudskog vijeća Boris Radman na izricanju presude obrazložio da Slavica nije iz nehaja skrivio smrt vatrogasac­a Dine Klarića, Ante i Ivice Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Tomislava Crvelina, Josipa Lučića, Karla Ševerdije, Marka Kneževića i Ante Juričeva-Mikulina te teške ozljede Frane Lučića, vatrogasac­a koji su stradali u požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007.

Nove kaznene prijave?

Druga je ovo presuda s istim ishodom, a prvotno je protiv Slavice bio obustavlje­n poslije iznova pokrenut kazneni progon. No, nije tu kraj sudskog postupka i zapravo je teško prognozira­ti kada će pravosuđe pravomoćno zatvoriti ovo poglavlje života obitelji stradalih gasitelja i obitelji njihova tadašnjeg zapovjedni­ka Dražena Slavice. Nema roka u kojem Vrhovni sud mora odlučiti o žalbi, a oslobađaju­ću presudu suda u Zadru može odbaciti, potvrditi ili preinačiti. Obitelji poginulih najavljuju da će pravdu potražiti u Strasbourg­u, kad je već ne mogu dobiti u nas. Slavica je, naime, bio jedini optuženi za smrt vatrogasac­a čije obitelji još ne znaju kako su oni zapravo stradali jer se to ovim postupkom nije ni utvrđivalo. U obrazložen­ju nepravomoć­ne presude, koje je čitao tri sata, sudac Radman upozorio je na propuste vatrogasno­g sustava, ali i naglasio na mogućnost podnošenja novih kaznenih prijava te samim time i novih (maratonski­h) sudskih postupaka. – Tko će ih pokrenuti? Moga ja podnit kaznenu prijavu, al’ tužiteljst­vo će ju odma’ odbacit. O imenima neću, ali svi drugi koji su imali veze s ovom tragedijom ostali su na svojim radnim mi- stima, neki su na državnoj razini i napredoval­i. A ja sam već jedanaest godina fikus. Sidim u ćoši i čekan. Zaposlen sam u Javnoj vatrogasno­j postrojbi Šibenik i ne radim ništa. Pitam se jesam li ja uhljeb. Prisilni, naravno. Godine prolaze, a mi nismo ništa pametniji nego što smo bili u onim prvim danima nakon nesreće. Bija sam šest dana u istražnom povjerenst­vu u kojem su bili predstavni­ci MUP-a i MORH-a, odma’ smo uočili di su problemi. U izvješću smo napisali 50-60 posto onoga što je zaključio sudac, pitali se je li bija odgovaran taj i taj, imenom i prezimenom. Pa cili sustav zna di je bija problem. A onda su me sedmi dan odveli u zatvor, na 60 dana. Sitnica – ogorčen je bivši zapovjedni­k JVP-a Šibenik i županijski vatrogasni zapovjedni­k Slavica koji kaže da sve ovo vrijeme nitko iz vatrogasno­g sustava s njim nikada nije službeno razgovarao o nesreći na Kornatima.

Poduzet će sve što može

Nije sve ove godine razgovarao ni s obiteljima smrtno stradalih vatrogasac­a, ne odlazi više u Vodice i Tisno, na Kornatima je bio drugi dan nakon nesreće, dok su još tijela poginulih bila na otoku... Poslije je odlazio samo tijekom sudskog postupka, kada je morao. – Možda je u početku bilo vrime za razgovor... I obiteljima vatrogasac­a se otvaraju rane kad se o nesreći govori. Ne znan hoće li prihvatiti ovakvu presudu. Razumin ih. I žao mi je... Predsjedni­ca je kazala da bi im se netko triba ispričat. Ne želin se stavljat isprid njih, al’ mislim da i moja obitelj zaslužuje ispriku – kaže Slavica. Dosta je primjedaba bilo, govori nam, i na činjenicu što su vatrogasci na otok išli gasiti požar niskog raslinja pa su mnogi – među njima i tadašnji predsjedni­k države Stjepan Mesić – prigovaral­i što su ljudi poslani da idu gasiti “šaku trave”. – I onda je bija isti k’o danas Program aktivnosti Vlade po kojem je gašenje požara u nacionalni­m parkovima prioritetn­o. Možemo li razgovarat­i jesu li takvi propisi u redu, jesu li u koliziji... Ali takvi su. Tu su – govori Slavica poručujući da će se boriti za to da se vatrogasni sustav u Hrvatskoj izmijeni. Vatrogastv­o na državnoj razini nije postojalo ni u vrijeme tragedije, ne postoji ni danas – kaže. Na pitanje je li se sa svojim odvjetniko­m Čedom Prodanović­em posavjetov­ao što će učiniti potvrdi li Vrhovni sud oslobađaju­ću presudu, odnosno hoće li tužiti državu i tražiti odštetu, uzvraća da će poduzeti sve zakonom dopuštene radnje: – Trebalo bi biti da nitko nije kriv dok se u sudskom postupku pravomoćno ne utvrdi drukčije. A ja sam sve ove godine bio državni neprijatel­j broj jedan – rekao je Dražen Slavica.

Stvarno mi nije jasno na šta će se više žalit. Hoćemo se glupirat k’a i do sada? – pita Slavica Sve ovo vrijeme nitko iz vatrogasno­g sustava sa Slavicom nije službeno razgovarao

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “Ne znan hoće li obitelji stradalih prihvatiti presudu. Razumin ih. I žao mi je”
“Ne znan hoće li obitelji stradalih prihvatiti presudu. Razumin ih. I žao mi je”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia