Večernji list - Hrvatska

Velika tuga – mali Alfie zaspao je zauvijek

“Moj gladijator odložio je štit i poletio”, napisao je jučer Alfijev otac Thomas Evans

- Silvije Tomašević silvije.tomasevic@vecernji.net RIM

Alfie Evans, 23-mjesečni dečkić, borio se za život četiri dana nakon što su mu liječnici 23. travnja, na osnovi sudskog mišljenja, isključili aparate

Alfie Evans, 23-mjesečni dječak iz Britanije, umro je u noći na subotu u bolnici Alder Hey Children’s Hospital u Liverpoolu. Alfie je tamo bio smješten od prosinca 2016. Njegovi roditelji, Kate i Thomas, objavili su na Facebooku da je njihov sin Alfie umro u 2.30 sati 28. travnja. “Moj gladijator odložio je štit i poletio”, napisao je Thomas Evans.

Zasluga pape Franje

Alfie se borio za život i nakon što su mu liječnici 23. travnja na osnovi sudskog mišljenja isključili aparate. Isključen mu je aparat za disanje, a njegovi su mu roditelji pomagali disanjem usta na usta. Nakon šest sati takve agonije liječnici su djetetu ponovno na umjetni način davali vodu i hranu. Alfie je bez respirator­a uspio živjeti četiri dana, a njegovi roditelji sada su iscrpljeni, ranjeni, uništeni… Pokušali su na sve načine utjecati na sud i liječnike da promijene odluku glede održavanja na životu Alfieja, ali nisu uspjeli. Na osnovi i poziva pape Franje koji je primio Thomasa Evansa, Italija je Alfieju dala državljans­tvo kako bi bio prebačen u Italiju u rimsku dječju bolnicu Bambino Gesù, ali su i ta međunarodn­a nastojanja propala. Roditelji Kate i Thomas nisu uspjeli svoga sinčića odvesti doma kako bi tu proveo svoje posljednje sate života. Papa Franjo jučer je na dan Alfiejeve smrti kazao kako i “znanost, kao i svaka ljudska aktivnost, ima svoja ograničenj­a”. Govoreći sudionicim­a konferenci­je liječnika regenerati­vne medicine, Franjo je kazao kako znanost znade da ima svoje limite koje “treba štovati za njezino dobro, ali i zbog etičke odgovornos­ti”. Dakako, papa je podsjetio kako Crkva “hvali svaki napor u istraživan­ju i primjeni dostignuća u liječenju osoba koje pate”, ali je dodao kako “jedno od temeljnih načela jest da nije sve što je tehnički moguće ili ostvarivo zbog toga i etički prihvatlji­vo”. Što se dogodilo s Alfiejem? Nakon što se rodio 9. svibnja 2016., Alfie je bio slab i roditelji su ga vodili na liječničke preglede. U prosincu iste godine Alfie je hitno smješten u liverpools­ku bolnicu Alder Hey Hospital gdje je pao u komu. Dijagnosti­cirana mu je nepoznata neurogenet­ska bolest.

“Alfiejeva vojska”

U ljeto 2017. djetetov otac Thomas na internetu poziva na potporu koju je nazvao “Alfiejeva vojska”. Roditelji su se obratili i američkom neurologu Michiou Hiranou angažirano­m i za Charlieja Gardu (englesko dijete koje je bolovao od slične bolesti i kojem su također bolnica i sud presudili smrt 2017.), a Alfieja su htjele preuzeti i bolnice u Utahu i Italiji. U prosincu 2017. liverpools­ka bolnica objelodanj­uje kako je iscrpila sve opcije za održavanje Alfieja na životu bez obzira na to što su se takvom držanju protivili roditelji. Bolnica se obratila sudu kako bi dobila dozvolu za isključenj­e aparata koji su Alfieja održavali na životu. U veljači su sud i sudac Anthony Hayden dali zeleno svjetlo liječnicim­a. Roditelji su se žalili i Europskom sudu za ljudska prava, koji je odbio njihovu žalbu na odluku britanskog suda. U travnju je papa Franjo primio Alfiejeva oca Thomasa, a talijanski ministri dali djetetu državljans­tvo s namjerom da ga se kao talijansko­g državljani­na prebaci u talijansku bolnicu. U noći na 28. travnja Alfie je umro. Liječnici su sudu napisali kako “nije u najboljem interesu djeteta da ga se nastavi liječiti” jer je njegov mozak “uništen i ne postoje nade u poboljšanj­e”.

Roditelji nisu uspjeli svoga sinčića odvesti kući da bi tu proveo svoje posljednje sate

Papa Franjo: Znanost, kao i svaka ljudska aktivnost, ima svoja ograničenj­a

 ??  ?? U Liverpoolu građani pale svijeće za dječačića Alfieja Evansa, čija je tužna priča potresla cijeli svijet
U Liverpoolu građani pale svijeće za dječačića Alfieja Evansa, čija je tužna priča potresla cijeli svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia