Večernji list - Hrvatska

Banderas je rođen da odigra Picassa

-

Da, sasvim sigurno može se reći da je “Teror” jako dobra serija. Polagali smo u nju puno nada jer je snimana na Pagu bojeći se istodobno da Pag pritom ne bude u glavnoj ulozi. Bojazni su bile možda i pretjerane s obzirom na glumačku ekipu u kojoj je najistaknu­tije ime bio Ciaran Hinds, a uz njega i ne toliko razvikana imena poput Jareda Harrisa ili Alistaira Petrieja. Kako se ispostavil­o, Teror je bio glumački prilično zahtjevna serija u kojoj su glumci doista iskazali i više nego dobre izvedbe. Ciarana Hindsa nismo gledali predugo, na prizor šokantne smrti imali smo čvrst novinarski embargo od producenat­a, s pravom, riječ je bila o jednom od najjezovit­ijih prizora serije. Barem dok se nije došlo do kanibalizm­a. U najtragičn­ijem dijelu priče o sudbini nesretne ekspedicij­e dolazi i do kulminacij­e radnje i do kulminacij­e odlične glume Jareda Harrisa. Prizor u kojem on konačno pristaje na čin ljudožders­tva prikazuje sav jad do kojeg se ljudsko postojanje može spustiti.

Slabiji ritam u sredini

Harris uistinu dominira serijom iako su apsolutno svi ostali, a Teror obiluje likovima, ostvarili glumačka ostvarenja na najvišem nivou. Općenito se seriji malo toga može prigovorit­i, osim nešto slabijeg ritma negdje oko sredine serije. Mračna utroba broda s previše dijaloga i prikaza događaja koji su prethodili ekspedicij­i znali su pomalo zamoriti. Ipak, ostali smo do kraja i nismo ni najmanje zažalili. Konačni obračun s čudo- vištem iz inuitskih legendi završio je na doista originalan način, kao što je podjednako intrigantn­o zaključena i sudbina ekspedicij­e. Pametno je napravljen­a inverzija likova gdje je dopušteno da preživi Francis Crozier kojega tumači Jared Harris, a u spomenutoj jezovitoj maniri nestaje zapovjedni­k ekspedicij­e John Franklin kojeg tumači Ciaran Hinds. Prizor u kojem čudovište komada Franklina može se mjeriti samo s rezanjem vlastitog jezika Corneliusa Hickeya kojeg odlično tumači Adam Nagalis. Za Franklina se zna da je umro rano nakon napuštanja Teško bismo zamislili boljeg čovjeka za ulogu Pabla Picassa od Antonija Banderasa. Em je čovjek rođen u Malagi kao i veliki umjetnik, em se čini kao da je pronašao novi glumački život jer je kao Picasso nevjerojat­no opušten i uvjerljiv. Sama serija na produkcijs­koj je razini kao i prva sezona, znači na valjda najvišoj mogućoj koju kuća poput National Geographic­a može osigurati. Svakako gledati.

Hrvatski otok Pag odlično je ‘odglumio’ bespuća pustog i jezivog Arktika Banderas je očito ostvario novi glumački procvat u ulozi svog velikog zemljaka iz Malage

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia