Večernji list - Hrvatska

Kiks plavih, Rijeka vratila neizvjesno­st u HNL-u

Dinamo je u ovaj susret ušao bez 11 igrača koji su izostali zbog ozljeda i kartona. Priliku su dobili mlađi igrači, no Jurčević nije mogao biti sretan

- Robert Junaci

Pogodak odluke postigao je Acosty u 39. minuti. Napadač Rijeke sjajno je pogodio desni kut Livakoviće­va gola za veliku pobjedu Riječana Tradicije su tu da se ruše, a Rijeka je srušila dugi niz u kojem nije u prvenstvu uspjela slaviti u Maksimiru. Pobijedila je jako oslabljeni Dinamo krasnim pogotkom, s 1:0 ponovno bar malo vratila neizvjesno­st u prvenstvo. Dinamo je u ovaj susret ušao bez 11 igrača (Lešković, Rrahmani, Moro, Olmo, Hodžić, Fiolić, Ademi, Doumbia, Matel nisu kandidiral­i zbog ozljeda ili kartona), a izvan zapisnika ostali su još Sosa i Benković. Tako su priliku za debi u plavom dresu dobili brazilski stoper Gabriel i veznjak Karlo Muhar. A Jurčević je na klupi, uz uobičajeno­g vratara Zagorca još imao Morrisa, Ćužea, Cekicija, Đuraseka, Perkovića i Miklića. S druge strane Matjaž Kek nije imao sličnih problema i s pravom je Rijeka došla s velikim ambicijama iako je za Dinamo ovaj susret bio jednako važan, pobjeda bi plavima značila 99 posto osiguranog naslova prvaka jer još su samo četiri kola do kraja.

Vratio se Gavranović

Plavi su mogli ući u susret sa spoznajom da su u Maksimiru u zadnje vrijeme bili uvjerljivi protiv Rijeke, prije 25 dana dobili su ju u polufinalu kupa s 3:0, u zadnja tri susreta u Maksimiru Kekova je

momčad primila 11 golova, a posebno ‘zločest’ prema Riječanima dosad je bio Soudani koji im je zabio 14 golova i uz pogotke koje je postigao Hajduku s pravom je dobio nadimak Mr. Derby. U moru loših vijesti zbog kadra igrača, za Jurčevića je dobra vijest mogla biti što je ipak u sastav mogao staviti Marija Gavranović­a. Soudani i Gavranović nadaju se naslovu najboljeg strijelca prvenstva, zasad je vodeći napadač Rijeke Heber sa 16 golova, ali on je ozlijeđen, a pred ovaj susret Soudani je na kontu imao 15, a Gavranović 13 pogodaka.

Ozlijedio se Ćorić

A nova loša vijest je stigla već u 23. minuti kada je Ante Ćorić zbog ozljede tražio zamjenu. Tako je priliku dobio i Neven Đurasek. Već u drugoj minuti teško je pogriješio Karlo Muhar, Čolak mu je uzeo loptu, krenuo sam prema Livakoviću, prebacio ga ali je pogodio vratnicu. No, brzo su se plavi stabilizir­ali, a mladi igrači, pogotovu Gabriel i Perić dobivali su ovacije s tribina. Zaprijetio je tako Dinamo ozbiljno preko Gavranović­a, no njegov udarac glavom otišao je preko vratiju, potom je Lecjaks bacio iz auta loptu pred vrata, Bradarić je skrenuo loptu pod prečku, a Sluga uspio u zadnji tren izvaditi tu loptu iz ‘rašlji’... I onda pogodak, ali Rijeke. Acosty je primio loptu na oko 25 metara, iz okreta opalio i lopta je odsjela pod prečku nemoćnog Livakovića. Bilo je to zanimljivi­h 45 minuta, iako puno pravih prilika nije bilo. Više smo očekivali od Rijeke koja je igrala u punom sastavu protiv momčadi Dinama koja vjerojatno više nikad neće igrati zajedno, no plavi su se dobro nosili, zapravo su bili i bolji, ali Rijeka imala najbolju priliku na početku, a onda i zabila krasnim udarcem Maxwella Acostyja. Nakon tih 45 minuta Rijeka se približila velikom rušenju tradicije, otkako je Matjaž Kek trener nisu u prvenstvu slavili u Maksimiru, a za pobjedu kod Dinama u HNL-u ne znaju gotovo 2900 dana. Blizu pogotku bio je Gojak, mogao je pomrsiti te planove Riječana da konačno slave u Maksimiru. Još je bliže pogotku bio Gavranović, Hajrović je izbacio Soudanija u kontru, ovaj projurio pored Riječana i gurnuo Gavranović­u koji nije pogodio vrata s nekoliko metara. Pritiskali su plavi, ali i Rijeka je mogla do pogotka preko Čolaka u svojoj jedinoj pravoj prilici u drugom dijelu. No, uspjela je na kraju sačuvati prednost, konačno slaviti u Maksimiru, a i prvenstvo je ponovno zakomplici­rala, Hajduk se opet ima priliku vratiti na samo pet bodova zaostatka. Iako četiri kola prije kraja i tih pet bodova prednosti je puno, ali plavi moraju sad k Slavenu Belupu. Iako je izgubio, Dinamo može biti zadovoljan predstavom svojih igrača, očito u tim klincima koji su ušli u prvi sastav ima lijepog potencijal­a.

Matjaž Kek je trener koji je u povijesti HNL-a osvojio najviše bodova protiv Dinama

 ??  ?? Napadač Rijeke Adosty postigao je prekrasan pogodak za pobjedu Rijeke 1:0
Napadač Rijeke Adosty postigao je prekrasan pogodak za pobjedu Rijeke 1:0
 ??  ?? Trener Dinama Nikola Jurčević u došaptavan­ju sa svojim pomoćnikom Markom Marićem
Trener Dinama Nikola Jurčević u došaptavan­ju sa svojim pomoćnikom Markom Marićem
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia