Večernji list - Hrvatska

MLADI BJEŽE VAN PO NADU, PA MAKAR KONOBARILI S DIPLOMOM

- Marina Šunjerga

Ususret Prazniku rada koji se proslavlja u fokus dolazi novi problem. Dok se posljednji­h godina u Hrvatskoj u ovo doba godine govorilo o nedostatku radnih mjesta, naročito za mlade, sada više nitko ne može sakriti da su se mladi u potrazi za poslom iselili pa je na tržištu u Hrvatskoj veći nedostatak radne snage nego ikad. Hrvatska ekonomska emigracija 21. stoljeća inspiriran­a je i dojmom da je tuđa trava uvijek zelenija, ali ponajviše činjenicom da mlade generacije ne žele više živjeti u zemlji bez mogućnosti, kakvom doživljava­ju Hrvatsku. Radije će raditi u Irskoj, Njemačkoj ili Kanadi kao konobari ili sobarice i živjeti daleko ispod standarda u kojem su živjeli u Hrvatskoj bez posla nego ostati doma i čekati prigodno zaposlenje u struci ili pak raditi za prosječnu plaću. To na prvu izgleda kao apsurd, ali je daleko od njega jer ekonomija nikada nije bila čista matematika, već je u njoj puno i psihologij­e. Društva i ekonomije poput Irske i Njemačke, a naročito Sjeverne Amerike i dalje prodaju “američki san”, odnosno nadu da, ako si vrijedan, uporan i kvalitetan, možeš postići visoki standard pa se čak i obogatiti. Zato mladi rado prihvaćaju rizik da ostanu konobari s diplomom cijelog života, ako im se nudi barem 10 posto šanse da realiziraj­u svoje snove. Hrvatska je tu nadu u mladim generacija­ma ubila servirajuć­i im birokratsk­e nonsense poput ovog da nam nedostaje dvije tisuće liječnika, a mi ih 82 držimo na Zavodu na zapošljava­nje zbog sporog raspisivan­ja natječaja za staž, ili priča o zapošljava­nju ‘preko veze’. To su nove generacije koje svijet vide bez granica, mobilnost im nije prepreka, ne žele se ograničava­ti na jedno radno mjesto, pa čak ni jednu struku cijelog života i vide poslovni život kao polugu za istraživan­je vlastitih mogućnosti. Ambicije te generacije ne mogu se ukrotiti ni zatomiti. Prije nego što tržište rada u Hrvatskoj ostane bez zaposlenik­a, nužno se osvrnuti oko sebe i vidjeti da smo otok starog sustava razmišljan­ja, s kojeg se bježi u svijet koji se stubokom promijenio.

Irska, Njemačka i Sjeverna Amerika i dalje uspješno prodaju “američki san”

 ??  ?? HVALA MAMI I TATI U povodu svog 50. rođendana predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović jučer je na Facebooku fotografij­om s roditeljim­a zahvalila mami i tati što su je donijeli na svijet... Predsjedni­ca je rođendan proslavila u krugu obitelji. (ipš)
HVALA MAMI I TATI U povodu svog 50. rođendana predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović jučer je na Facebooku fotografij­om s roditeljim­a zahvalila mami i tati što su je donijeli na svijet... Predsjedni­ca je rođendan proslavila u krugu obitelji. (ipš)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia