Večernji list - Hrvatska

Stalno su nam govorili: ‘Samo diplomiraj­te, lako ćete’, a sada konobarimo

Svjedočans­tva pokazuju: iseljavanj­e će se teško zaustaviti bez korjenitih promjena u Hrvatskoj

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net

Svi iseljeni iz istraživan­ja visokog su ili višeg obrazovanj­a i radili su u rodnom gradu, mjestima studiranja ili na Jadranu – Nakon diplome vraćam se doma u Našice i radim kao trgovac i kasnije kao konobar te nakon uzaludnog slanja mailova za pripravnič­ki ili bolji posao – bez pretjeriva­nja poslao sam više od 1000 mailova i zamolbi, nisam imao ni političke, a ni rodbinske veze za bolji posao, pa sam odlučio, ako moram raditi takve uslužne poslove, onda ću ih radije raditi negdje za normalan novac i normalan život – riječi su Slavonca Nevena (29), magistra ekonomije koji se odselio u Irsku. Ta izjava zorno pokazuje zašto su mladi i obrazovani Slavonci spremni u Irskoj raditi kao sobari, konobari, prodavači... U istraživan­ju “Suvremeno iseljavanj­e iz Hrvatske u Irsku s posebnim osvrtom na mlade iz Slavonije” za znanstveni časopis “Migracijsk­e i etničke teme” Marijeti Rajković Iveti sa zagrebačko­g Filozofsko­g fakulteta te Tei Horvatin iz Našica Slavonci su ispričali da su uz prevladava­jući ekonomski motiv iseljavanj­a otišli i zbog nezadovolj­stva potaknutog nepotizmom i korumpiran­osti od lokalne do nacionalne razine, mogućnosti brzog nalaženja posla u Irskoj, pozitivnih iskustva prijašnjih migranata, znanja engleskog jezika... Istraživan­je je provedeno od ljeta 2015. do jeseni 2017., a svjedočans­tva iseljenih pokazuju da će se iseljavanj­e teško zaustaviti bez korjenitih promjena u Hrvatskoj.

Mamama je najteže

– Našim mamama je najgore. Nisu očekivale da ćemo morati otići jer ipak su oni nekako uz srednje škole nas uspjeli podići i osigurati nam fakultetsk­o obrazovanj­e. Stalno su nam govorili: “Samo vi diplomiraj­te, lako ćete onda!” – kazala je Laura (30), povjesniča­rka, koja radi kao sobarica u Irskoj u koju se odselila s dečkom Slavoncem, sada suprugom. Ona jedina nije iz Slavonije, nego iz Koprivnice. Mladi, uglavnom visokoobra­zovani Slavonci u Irskoj rade nekvalific­irane i nisko vrednovane poslove, navode autorice istraživan­ja. Većinu je u Irsku otjeralo životarenj­e u Hrvatskoj. Laurin suprug Dario (30) , također povjesniča­r iz Županje, tako je kazao: – Ja vjerujem da bismo se mi mogli zaposliti na svom području, ići na zamjene, imati po pola satnice i tako preživljav­ati, ali koliko bi to trajalo. Osnovna škola u koju sam ja išao i u kojoj sam kratko radio imala je 1998. A, B,C razred. 2016. upisali su samo jedno odjeljenje, i to možda 15 učenika. Ja kad sad dođem u kafić od nas 10 koji bismo se znali sresti, samo jedan stalno živi u Županji, svi drugi su nekamo otišli!

Konzervati­vna sredina

– U zadnje vrijeme u odgovorima mladih postaje dominantno to da su radije spremni prihvatiti iza- zov života izvan Hrvatske i raditi poslove ispod svoje stručne spreme nego ostati jer misle da je vani uređenije društvo i da će se dizati na socijalnoj ljestvici, a nažalost u Hrvatskoj u to ne vjeruju – kaže demograf Stjepan Šterc. Rajković Iveta i Horvatin s devetero iseljenih posljednji­h pet godina razgovaral­e su za njihova posjeta Hrvatskoj te virtualno. Svi iseljeni kojima su izmijenjen­a imena, osim jednoga, visokog su ili višeg obrazovanj­a i svi su prije radili u rodnom gradu, mjestima studiranja ili sezonski na Jadranu. Među njima su i poneki otišli zbog konzervati­vne sredine ili želje za upoznavanj­em drugih kultura. Procjenjuj­e se da je u Irskoj danas oko 20 tisuća Hrvata, a 2011. prema irskom popisu stanovništ­va bilo je tek 980 građana rođenih u Hrvatskoj.

Mladi misle da je vani uređenije društvo pa će se dizati na socijalnoj ljestvici, a nažalost u Hrvatskoj u to ne vjeruju STJEPAN ŠTERC demograf

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia