Večernji list - Hrvatska

Neka Trump nadzire kako zatvaram atomski poligon

Trump: S Kimom ću se sastati za tri, najviše četiri tjedna

- Hassan Haidar Diab

Uslijedio je i prvi Kimov potez nakon posjeta Južnoj Koreji – sat će pomaknuti 30 minuta kako bi Pyongjyang i Seul imali isto vrijeme Čini se da se sjevernoko­rejskom čelniku Kim Jong-unu, kojega je američki predsjedni­k Donald Trump prozvao “raketni Kim”, dogodio kopernikan­ski obrat.

Izgradnja povjerenja

Godinama je Kim govorio da nikada neće odustati od atomskog oružja, koje je nužno, kako je govorio, za zaštitu od američke invazije, a dva dana nakon susreta s južnokorej­skim predsjedni­kom Moon Jae-inom dogovorio je da preko “totalne denukleari­zacije” dođu do “Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja”. Kim je jučer najavio da u svibnju zatvara poligon za nuklearne pokuse, a pozvao je američke stručnjake da nadziru taj proces. Kim je kazao kako ih “SAD smatra odbojnima, ali jednom kad budu razgovaral­i uvidjet će da on nije netko tko će ispaljivat­i rakete na Južnu Koreju ili ciljati SAD”. – Ako se viđamo često sa SADom, ako gradimo povjerenje, prekinemo rat te nam obećaju da neće biti invazije, zašto bismo živjeli s nuklearnim oružjem – kazao je Kim. Takve Kimove izjave ohrabrile su Trumpa koji je najavio da se susret s Kimom neće dogoditi za dva mjeseca, kako je prvotno planirano, već “u sljedeća tri ili četiri tjedna” i “bit će vrlo važan”. Među ostalim, Trump je obećao “učiniti veliku uslugu planetu” postizanje­m sporazuma o nuklearnom naoružanju s Pyongyango­m. “Sjećate se što su govorili? ‘Uvući će nas u nuklearni rat’”, kazao je Trump. Kim je totalno promijenio retoriku, a s riječi je sada krenuo i na djela. Jučer je najavio da će Pyongyang pomaknuti unaprijed sat za 30 minuta kako bi uskladio sjevernoko­rejsko vrijeme s južnokorej­skim s obzirom na to da dvije Koreje ne dijele isto vrijeme od 2015. – tada je Kim pomjerio sat unatrag, da bi se vrijeme razlikoval­o od južnokorej­skog. Kim je, čini se, svoju retoriku promijenio nakon što su i Kina i Rusija počele raditi pritisak na njega nakon niza lansiranja raketa najavljuju­ći da će potpuno zaustaviti isporuku nafte Sjevernoj Koreji, koja ovisi o uvezenom gorivu.

Pritisak Kine i Rusije

Prema rezoluciji 2397, svi radnici iz Sjeverne Koreje u Rusiji moraju biti poslani kući do 2019., što će uvelike smanjiti dotok novca Pyongyangu. Na “privremeno­m radu” u Rusiji barem je 50 tisuća građana Sjeverne Koreje koji s pola milijarde dolara godišnje “podupiru” Kim Jong-una i njegov nuklearni program. Restrikcij­e su donesene u prosincu kada je Rusija, uz uvoz nafte, ograničila i uvoz strojeva i metala u Sjevernu Koreju. Isto tako, kineski predsjedni­k Xi Jinping pojačao je pritisak na Sjevernu Koreju uvodeći strože kontrole na sva 23 granična prijelaza između dvije zemlje, koji su bili namijenjen­i uvozu robe koja je od životnog značenja za Sjevernu Koreju.

MIKE POMPEO: Iran destabiliz­ira čitavu regiju. Za razliku od prošle administra­cije, mi ne zanemaruje­mo goleme razmjere iranskog terorizma

 ??  ?? Sjevernoko­rejski čelnik Kim Jongun (lijevo) i južnokorej­ski kolega Moon Jae-in dobro su se zabavljali
Sjevernoko­rejski čelnik Kim Jongun (lijevo) i južnokorej­ski kolega Moon Jae-in dobro su se zabavljali
 ?? REUTERS ?? Učinit ću veliku uslugu planetu, najavljuje Trump susret s Kim Jong-unom
REUTERS Učinit ću veliku uslugu planetu, najavljuje Trump susret s Kim Jong-unom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia