Večernji list - Hrvatska

Sve više građana želi se baviti ruralnim turizmom

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Najviše je registrira­nih subjekata za usluge smještaja, ali sve je više i onih koji spajaju poljoprivr­ednu i turističku djelatnost Majda Mikulandra Na području Biogradske rivijere turizam je jedna od najvažniji­h gospodarsk­ih grana, posebice posljednji­h desetljeća. Posljednji­h nekoliko godina na tom se području bilježi velik porast registrira­nih pravnih i fizičkih subjekata za obavljanje djelatnost­i u turizmu i to u mjestima koja se definiraju kao „turistički nerazvijen­a“. Radi se o naseljima koja nemaju direktan izlaz na more, pa se na ovom primjeru pokazalo da izravan pristup obali uopće nije preduvjet za bavljenje turizmom. Interes za ruralni turizam stalno raste, a u biogradsku LAG Lauru dnevno dođe po sedamdeset­ak zainteresi­ranih budućih poduzetnik­a, kaže Ivan Ćupić, voditelj LAG Laure.

Za kakav oblik malog poduzetniš­tva u ruralnom turizmu su ljudi najviše zainteresi­rani?

Trenutno je najviše registrira­nih subjekata za usluge smještaja, ali u zadnje vrijeme sve je više i onih koji rade na spajanju poljoprivr­edne i turističke djelatnost­i, odnosno, upisuju u svoje OPG-ove dopunsku djelatnost – ugostitelj­ske usluge smještaja ili ruralne kuće za odmor, kušaonice vina, izletišta i slično. Takva kombinacij­a spoja turizma s autohtonim domaćim proizvodim­a pokazala se dobitna jer sve više turista želi doživjeti ovakav tip odmora.

Koji su sve mogući oblici financiran­ja njihovih projekta?

Upravo se otvorio natječaj iz Programa ruralnog razvoja za turističke projekte

Velika je mogućnosti sufinancir­anja projekata koji povezuju poljoprivr­ednu i turističku djelatnost, kroz nacionalne i EU fondove.

 ??  ?? Prikaz starinskog vjenčanja na gospodarst­vu Roca u Velimu
Prikaz starinskog vjenčanja na gospodarst­vu Roca u Velimu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia