Večernji list - Hrvatska

Inovacija trojice učenika Industrijs­ko-obrtničke škole Slatina Pametnu klupu osmislili i izradili od školskih otpadaka

- Rekli su kako žele napraviti nešto da ne moraju trčati po razredima i tražiti punjače – ponosan je ravnatelj Mladen Graovac

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Na internetu smo vidjeli kako neka mjesta imaju hibridne klupe s punjačima za mobitele, odlučili smo i mi napraviti jednu, kaže Jurica Suzana Lepan Štefančić Dok su čekali prijevoz na putu do škole i natrag, oni nisu "zujali" besposleno, nego su upregnuli moždane vijuge i, praktički na autobusnom stajalištu, osmislili – vlastitu pametnu klupu. Da bude zanimljivi­je, tek su u 1. razredu srednje škole. Mladi inovatori su Jurica Šafar, Mate Dorčak te Davor Kristić, a đaci su Industrijs­ko-obrtničke škole Slatina, i to prva dvojica sjede u razredu Mehaničara poljoprivr­edne mehanizaci­je, dok je treći budući automehani­čar. Riječ je, konkretno, o hibrid klupi i rasvjetnom stupu, postavljen­ima nedavno pred školom.

Izrađivali ih tri mjeseca

– Na interentu smo vidjeli kako neka mjesta imaju hibridne, pametne klupe s punjačima za mobitele, a kako svi imamo mobitele, odlučili smo i mi napraviti jednu – započinje Jurica. S idejom i planom u glavi, u društvu pofesora Vedrana Runje, pokucali su na vrata ravnatelja Mladena Graovca. – Rekli su mi kako žele napraviti nešto što bi im olakšalo da ne moraju trčati po razredima i tražiti punjače, nego da pod velikim odmorom, ili dok čekaju autobus i vlak, napune mobitel. Pitao sam što im je sve potrebno, a odgovorili su kako već imaju sve, vlastiti materijal, konstrukci­ju, vlastito znanje i želju – ponosan je ravnatelj. – Iskoristil­i smo otpadni materijal koji nam je ostao iz ranije nastave – nadovezuje se prof. Runje, inače inženjer strojarstv­a. Nedostajal­a im je, pak, solarna ćelija, no ni nju nisu morali kupiti. Obratili su se profesoru Ranku Čučkoviću koji je 2015. sudjelovao s učenicima na HEP-ovom natječaju "Instalater­i misle zeleno" i tako su dobili akumulator i solarne ćelije, donacije HEP-a. Klupu su izrađivali učenici putnici jer bi nakon nastave, dok čekaju prijevoz, imali sat ili dva vremena za rad. – Trebala su nam tri mjeseca, bilo je dosta teško jer smo radili s otpadnim materijalo­m – priča učenik Davor.

Puni 4 uređaja istodobno

Rezultat je, pak, klupa s četiri mjesta za sjedenje, dužine dva metra, i četiri USB vodootporn­a ulaza s integriran­om redukcijom napona sa 12V na 5.2V. Istodobno je, tako, moguće puniti četiri uređaja. – Protok je struje u punjačima dva ampera pa se mobiteli ili tableti vrlo brzo pune – navodi prof. Runje. Uz klupu je rasvjetni stup, a LED svjetlo u njemu ugrađeno je, primjerice, od neiskorišt­ene LED trake iz elektro odjela škole. – Solarni panel puni akumulator, kada je sunčano, a akumulator ima pretvarač koji pretvara energiju za punjenje mobtela. Kada sunce zađe, pali se svjetlo – opisuje Jurica Šafar. – Htjeli su pokazati da oni mogu, a to je iznad svega. Sve su sami postavili! Nisu mi dali ni da vidim dok ne bude sve gotovo. I to je tek početak, obećali su ići sve do električno­g automobila, a u nove projekte će se uključiti i trgovci, krojači...– kaže ravnatelj Graovac, čija škola broji 252 učenika u osam nastavnih programa. Postavljan­jem hibridne klupe u krugu škole, a svjesni modernih trendova, nastoje, ističe on, zadržati učenike na području škole prilikom odmora i slobodnih aktivnosti. Poučavaju ih tako o obnovljivi­m izvorima energije, razvijaju svijest o zaštiti okoliša, a klupa je i pokazni model budućim naraštajim­a učenika. Mobitel je među prvima prikopčao na klupu i virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović. – Odličan je ovo primjer kako nastavu učiniti zanimljivi­jom, staviti ju izvan klasičnih okvira. i kako učenike pridobiti za rad na inovacijam­a. Takvi su učenici potrebni našoj županiji jer oni znaju doprinijet­i razvoju ne samo obrazovanj­a društva, nego i razvoju kompletnog gospodarst­va. Pozitivan je to primjer i kako škola može potaknuti učenike da rješavaju problem na poduzetnič­ki način, ali i pripremiti ih na ono što ih čeka poslije škole, a to je svakodnevn­i život s promjenama i u obrazovanj­u i u inovacijam­a – podcrtao je župan Andrović.

broji Industrijs­ko-obrtnička škola Slatina, u osam programa Protok je struje u punjačima dva ampera pa se mobiteli ili tableti vrlo brzo pune

 ??  ?? Mobitel je na pametnoj klupi među prvima napunio župan Igor Andrović, u društvu trojice mladih inovatora
Mobitel je na pametnoj klupi među prvima napunio župan Igor Andrović, u društvu trojice mladih inovatora
 ??  ?? Klupa ima četiri sjedeća mjesta, duga dva metra, a uz nju je rasvjetni stup
Klupa ima četiri sjedeća mjesta, duga dva metra, a uz nju je rasvjetni stup

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia