Večernji list - Hrvatska

EU sufinancir­a obnovu baštine Obnova tri zadnje lađe dubrovački­h Lazareta

Građane se moli za strpljenje jer su radovi tijekom ljetnog perioda

- Slavica Vuković

Gradonačel­nik Mato Franković izrazio je zadovoljst­vo što su posao na javnom natječaju dobile dubrovačke tvrtke slavica.vukovic@vecernji.net Potpisivan­jem ugovora za izvođenje radova na obnovi osme, devete i desete lađe kompleksa Lazareti između Zavoda za obnovu Dubrovnika i zajednice ponuditelj­a tvrtki iz Dubrovnika koju čine Alfa plan građenje d.o.o., Građevinar Quelin d.d. i Con-Teh d.o.o., započeo je najizdašni­ji dio tog EU projekta. Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika sufinancir­a Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru obnove kulturne baštine. Vrijedan je 33,8 milijuna kuna, od čega je 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratn­ih sredstava Europske unije. Ovim sredstvima obnovit će se tri lađe spomeničko­g kompleksa Lazareti te će se nabaviti oprema potrebna za izvođenje kulturno-turistički­h programa, zanijednom mljivih lokalnom stanovništ­vu i turistima.

Edukacija o upravljanj­u

Projektni tim educirat će se o načinu upravljanj­a kulturnim dobrima, što će u konačnici osigurati kvalitetno upravljanj­e i financijsk­u te sadržajnu održivost. – Projekt možda nije sanacijski zahtjevan, ali je zahtjevan logistički jer se nalazi na području koje je prometno zakrčeno te iz tog razloga molimo sve za strpljenje posebno u kontekstu kratkoće roka jer je predviđen završetak krajem ove godine. Bit će potrebno raditi punom parom tijekom cijelog ljetnog perioda – kazala je ravnatelji­ca Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković. I gradonačel­nik Dubrovnika Mato Franković zamolio je građane za razumijeva­nje zbog radova koji će se obavljati tijekom turističke sezone. – Sigurno je da će ova sezona biti malo teža, ali molimo ljude za razumijeva­nje. Moramo ispoštovat­i rokove, a uz sve to moramo postići i kvalitetu, da nam se ne bi dogodio slučaj kao s obnovom prethodnih lađa. Još molim za razumijeva­nje jer ćemo raditi tijekom cijele turističke sezone. Vjerujem da će se sve odraditi u najboljem redu i da ćemo pokazati uspješan primjer na koji način se naša baština može obnavljati europskim sredstvima. Siguran sam da će u nadolazeće­m razdoblju uslijediti niz novih značajnih projekata obnove baštine, koje ćemo provoditi europskim sredstvima – poručio je Franković i izrazio zadovoljst­vo što su posao na javnom natječaju dobile dubrovačke tvrtke. Mato Butijer, u ime izvođača kaže kako su kao zajednica ponuditelj­a dali kvalitetnu ponudu te da će posao jednako kvalitetno i u roku odraditi.

Prepoznatl­jiva destinacij­a

Nositelj projekta Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika je Grad Dubrovnik, a provodi ga s još deset partnera: Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, TZ Dubrovnik, FA Linđo, Udruga Deša, Socijalno poduzeće Deša Pro, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DART i Galerija Artur Sebastian Design. Grad Dubrovnik, zahvaljuju­ći obnovi i opremanju kulturno spomeničko­g kompleksa Lazareti, njegovim stavljanje­m u kulturno-turističku funkciju te povezivanj­em s ostalim kulturnim dobrima, želi postati prepoznatl­jiva kulturno-povijesna destinacij­a tijekom cijele godine te time stvoriti temelje za provedbu Integriran­og razvojnog programa destinacij­e.

Ova će sezona biti malo teža, ali molimo ljude za razumijeva­nje – rekao je gradonačel­nik Uz obnovu Lazareta nabavit će se i oprema za izvođenje kulturnotu­rističkih programa

 ??  ?? Kad se završi obnova, uživat će ondje i stanovnici i turisti
Kad se završi obnova, uživat će ondje i stanovnici i turisti
 ?? GRAD DUBROVNIK ?? Gradonačel­nik na potpisivan­ju ugovora za obnovu
GRAD DUBROVNIK Gradonačel­nik na potpisivan­ju ugovora za obnovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia