Večernji list - Hrvatska

Turistička sezona u novom ruhu Do ljeta moderno uređena plaža i šetnica

Završetak radova, koji su počeli prošle godine, očekuje se do lipnja ove godine

- Slavica.vukovic@vecernji.net

U sklopu uređenja plaže predviđen je i dio plaže prilagođen osobama sa smanjenom pokretljiv­ošću Slavica Vuković Uređenje obale, vrijedno 19 milijuna kuna, koje će biti završeno do ljeta najznačajn­iji je strateški projekt općine Podstrana – Uređujemo i suvremeno opremamo postojeće plaže koje nisu imale adekvatnu infrastruk­turu. Dobit ćemo 350 metara lijepo i funkcional­nio uređene plaže, s rampama za osobe s invalidite­tom, zelenim površinama i svim potrebnim sadržajima – pojašnjava načelnik Općine Mladen Bartulović.

U dvije faze

Opsežnim projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstruk­cija obalne crte, izgradnja dužobalne šetnice, objekata u funkciji plaže i šetnice, izgradnja, rekonstruk­cija pristupnih prometnica i pješačkih staza od glavne prometnice u naselju prema obali i izvedba novih infrastruk­turnih objekata. Cjelokupan projekt izgradnje plaže od ušća rijeke Žrnovnice do hotela Lav sastoji se od dva dijela, koja su građevinsk­om dozvolom definirana kao faza I, koja obuhvaća plažu od sportske lučice Strožanac do hotela Lav, te faza II, koja se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu. Lokacija projekta atraktivno je obalno područje s impresivni­m vizurama u kojima se more sljubljuje s padinama Mosora. –Obuhvat je uzdužno podijeljen dužobalnom šetnicom u dvije zone: zona parka i rekreacije i zona pješčanih plaža. Koncept projektnog rješenja nastoji integrirat­i različite sadržaje tako da omogući nesmetanu vizualnu i fizičku komunikaci­ju između pojedinih zona – kaže načelnik Bartulović. Projektom je predviđena izgradnja parkirališ­ta, zelene površine, ugostitelj­sko-turistički­h objekata, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, javnog WC-a i svlačionic­e. U sklopu uređenja plaže predviđen je i dio plaže prilagođen osobama sa smanjenom pokretljiv­ošću. U središnjem dijelu obalnog pojasa nalazi se biciklisti­čka staza, suvremena javna rasvjeta i dužobalna šetnica. – Projekt je ujedno razvojni i infrastruk­turni, te se nadamo da će ga naši mještani prepoznati kroz unapređenj­e turizma i mogućnost svakodnevn­og obiteljsko­g druženja – govori Bartulović i naglašava kako se sve radi uz veliku pozornost ekoloških normi.

Zahtjevan projekt

Radovi se odvijaju još od prošle godine, a privremeno su obustavlje­ni zbog turističke sezone 15. lipnja 2017. te su nastavljen­i u rujnu. Konačan završetak radova očekuje se uskoro, do lipnja ove godine. Projekt je vrlo zahtjevan i uključuje građevinsk­o-obrtničke radove, izgradnju vodovoda i kanalizaci­je, pomorske građevine, građevinsk­o-prometne radove, krajobrazn­o uređenje zelenih površina, elektroins­talacije i regulaciju ušća bujica. Ukupna vrijednost projekta je 18,6 milijuna kuna s PDV-om, a financiraj­u se iz sredstava Općine Podstrana, Ministarst­va turizma, Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije, Hrvatskih voda i Splitsko-dalmatinsk­e županije. – Ovim zahvatom nastojimo graditi suvremenu sliku općine Podstrana. Postojeće neplanski građene plaže, pera i privezišta povezat će se u krajobrazn­o osmišljenu cjelinu, što će pridonijet­i poboljšano­j funkcional­nosti prostora te potaknuti turistički razvoj općine – smatra načelnik Bartulović.

 ??  ?? Projektom je predviđena izgradnja parkirališ­ta, zelene površine, ugostitelj­skoturisti­čkih objekata, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, javnog WC-a i svlačionic­e
Projektom je predviđena izgradnja parkirališ­ta, zelene površine, ugostitelj­skoturisti­čkih objekata, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, javnog WC-a i svlačionic­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia