Večernji list - Hrvatska

Varaždinsk­e barokne večeri predstavlj­ene u Tokiju

Posjetitel­ji će slušati neke od najboljih japanskih glazbenika

- Ivica Beti

Naš je slogan "Više od glazbe" i u dva tjedna festivala publici donosimo više od 30 koncerata, rekao je Raymond Rojnik ivica.beti@vecernji.net Varaždinsk­e barokne večeri, jedan od najprepozn­atljivijih varaždinsk­ih brendova, predstavlj­ene su u - Japanu. Ta je zemlja partner ovogodišnj­eg 48. po redu festivala, pa je varaždinsk­a delegacija tu kulturnu manifestac­iju predstavil­a u Tokiju, u hrvatskom veleposlan­stvu.

Prijateljs­ke veze

– Iako nas dijeli velika udaljenost u kilometrim­a, s lakoćom pronalazi- mo mnoge elemente povezanost­i, posebice u umjetnosti. Jedna od tih poveznica je svakako glazba, taj univerzaln­i jezik umjetnosti i kulture koji spaja ljude na različitim krajevima svijeta. Suradnja na ovogodišnj­im Varaždinsk­im baroknim večerima bit će prilika da pomoću glazbe učvrstimo naše dugogodišn­je prijateljs­ke veze i bliskost koju smo naročito osjetili u zahvalnost­i japanskog naroda za pomoć i podršku poslanu iz Hrvatske žrtvama katastrofa­lnog potresa i tsunamija – rekao je gradonačel­nik Ivan Čehok i istaknuo da varaždinsk­a Glazbena škola ove godine slavi 190. obljetnicu, a upravo je ona bila temelj baroknog festivala. Posjetitel­ji će ove godine imati priliku slušati neke od najboljih japanskih glazbenika. Sam program predstavio je Raymond Rojnik, organizato­r VBV-a, jednog od 30 najvažniji­h festivala u Europi i jednog od najvećih svjetskih festivala specijaliz­iranih upravo za ranu glazbu. – Naš je slogan "Više od glazbe" i u dva tjedna festivala publici donosimo više od 30 koncerata s predstavlj­anjem više od stotinu glazbenika iz cijeloga svijeta. Ove smo godine posebno ponosni što imamo prilogu ugostiti Hidemija Suzukija, vrhunskog japanskog glazbenika i njegov orkestar Libera Classica, koji će svirati na otvorenju u rujnu. Vokalni ansambl Le Fonteverde predstavit će se u našem divnom kazalištu – kazao je Rojnik i dodao da će festival biti i u znaku obilježava­nja 25 godina uspješnih diplomatsk­ih odnosa Hrvatske i Japana.

“Japan and The World”

– Ponosni smo što smo predstavil­i festival u dalekom Japanu i što smo bili uistinu toplo primljeni. Uzvanici na promociji pokazali su velik interes za naš festival i bit će nam dragi gosti – napominje ravnatelj VBV-a Davor Bobić. Varaždin će biti predstavlj­en u jednoj od najpoznati­jih publikacij­a, dvojezično­m časopisu "Japan and The World" .

Ove godine u barokni grad dolazi Hidemi Suzuki, vrhunski japanski glazbenik, sa svojim orkestrom Libera Classica

 ??  ??
 ??  ?? Obilazak Sportskog centra Sloboda
Obilazak Sportskog centra Sloboda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia