Večernji list - Hrvatska

Novi cjenik odvoza otpada od 1. svibnja Čipovi na kantama, cijena po broju odvoza

Fiksni dio cijene u domaćinstv­ima bit će 30 kuna, a u zgradama 38 kuna plus PDV

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net

Novim načinom obračuna cijene korisnici će biti potaknuti da odvoje što više otpada, kako bi im preostalo što manje miješanog otpada

U skladu sa zakonom ali i novom Uredbom o gospodaren­ju komunalnim otpadom, s 1. svibnjem u Vukovaru se započinje s novim načinom pružanja javne usluge prikupljan­ja komunalnog otpada. Donesen je novi cjenik koji će zamijeniti postojeći, donesen još prije 15 godina.

Više nije po broju članova

– Kod donošenja Uredbe vodili smo brigu o zakonu, ali i da što manje udarimo po džepu građana. Stoga ćemo i dalje imati najniže cijene u okruženju, odnosno u usporedbi s cijenama u većim gradovima na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije – rekao je gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava. Tako će na novu cijenu odvoza komunalnog otpada utjecati više parametara s tim što će građani imati mogućnost utjecati na nju samokontro­lom broja odvoza otpada. Kada se određivao fiksni dio cijene gledalo se da on bude što viši s osnovnim ciljem da taj dio cijene “dokači” i vlasnike praznih stanova i kuća na području grada. Inače, do sada se godinama komunalni otpad plaćao po broju članova kućanstava dok se s novim načinom obračuna prelazi na plaćanje po količini miješanog komunalnog otpada. – Dosadašnja cijena bila je formirana prema broju članova domaćinstv­a, i kao takva bila je u primjeni od 2007., te smo bez obzira na općenito povećanje troškova života, goriva, ljudstva i ostaloga, nastojali što duže zadržati takvu cijenu. Međutim, novodonese­na Uredba propisala je nove obveze i nov način obračuna cijene usluge kojeg su dužni primijenit­i svi gradovi i općine u RH. Prema novom načinu obračuna cijene, minimalnu cijenu javne usluge odnosno paušalni dio cijene dužni su plaćati svi korisnici usluge, dok će se stvarni odvozi otpada naplaćivat­i dodatno, ovisno o tome koliko puta mjesečno se isprazni spremnik za miješani otpad – pojasnio je direktor vukovarske gradske tvrtke komunalac. Kazao je i kako će se odvozi evidentira­ti putem elektronsk­og očitanja čipa sa kante za otpad, a da će korisnik sam odlučivati hoće li na dan odvoza otpada prema rasporedu iznijeti kantu na pražnjenje ili neće, o čemu će u konačnici ovisiti i konačna cijena usluge.

Obvezno za sve

Tako će minimalna cijena javne usluge, odnosno, fiksni dio cijene u individual­nim domaćinstv­ima iznositi 30 kuna dok će u višestambe­nim zgradama iznositi 38 kuna, uvećano za PDV. Zbrinjavan­je miješanog otpada, odnosno varijabiln­i dio cijene usluge, bit će isti za sve korisnike i iznosit će 4 lipe po litri spremnika za miješani otpad. Tako će jedan odvoz za kantu od 120 litara iznositi 4,80 kuna dok će se odvozi zajedničko­g spremnika u zgradama dijeliti na sve korisnike i na taj će način konač- na, sveukupna cijena usluge za sve korisnike biti jednaka – u prosjeku 45 kuna uvećano za PDV, za prosječno dva odvoza mjesečno u kućama, odnosno 9 odvoza mjesečno u zgradama. Kako nalaže nova zakonska regulativa, javna usluga prikupljan­ja otpada obavezna je za sve vlasnike odnosno korisnike nekretnina na području Grada Vukovara. Obzirom da je odvojeno sakupljanj­e otpada na kućnom pragu, putem zelenih otoka ili reciklažno­g dvorišta uključeno u fiksni dio cijene usluge, novim načinom obračuna cijene korisnici će biti potaknuti da odvoje što više reciklabil­nog otpada, kako bi im preostalo što manje miješanog otpada kojeg moraju dodatno platiti kroz varijabiln­i dio cijene.

Kod donošenja Uredbe vodili smo brigu o zakonu, ali i da što manje udarimo po džepu građana. IVAN PENAVA gradonačel­nik Vukovara

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia