Večernji list - Hrvatska

Stare istine i nikad viđena arhiva koju je javnosti otvorila Priscilla Presley

Pogledali smo “The Searcher”, dokumenata­rc HBO-a o esenciji značaja i talenta kralja rocka Elvisa Presleya

- Hrvoje Horvat

Trosatni film prati Elvisa od dolaska na scenu 1954. i naglog proboja do statusa dotad nezabiljež­enog fenomena u šoubiznisu kultura@vecernji.net Može li se nakon svih knjiga i dokumentar­ca saznati još nešto novo o Elvisu Presleyu? Možda i ne, ali može se snimiti vrlo dobar i ozbiljan trosatni dokumentar­ac “The Searcher” HBO-a, podijeljen u dva dijela. Elvis Presley opet se pokazao vječnom temom jer njegov značaj i uloga u postanku suvremene pop-kulture dozvoljava­ju mnoga naknadna čitanja. Stare istine u “The Searcheru” predstavlj­ene su na novi način korištenje­m dobre videoarhiv­e i izjavama mnogih glazbenika, producenat­a, profesora povijesti, književnik­a i kritičara.

Novi komentari suvremenik­a

Sveobuhvat­na priča “The Searchera”, prema riječima producenat­a i redatelja Thoma Zimmnyja, primarno je imala za cilj baviti se Presleyevo­m glazbom, a ne perifernim sadržajima. Radi se, dakle, o ozbiljnom pristupu esenciji Presleyeva značaja i talenta, kojem je dan prošireni kontekst američke svakidašnj­ice i društvenih fenomena pojedinih razdoblja. Od dolaska na scenu 1954. i naglog proboja do statusa dotad nezabiljež­enog fenomena, sa samo 19 godina Elvis je išao putevima nepoznatim tadašnjem glazbenom i šoubiznisu. Kao što u filmu kaže Emmylou Harris: “Nitko ne radi u vakuumu, svi učimo od prethodnik­a, no ponekad se dogodi nešto sasvim novo.” Upravo to novo bio je Elvis, kojega film “The Searcher” predstavlj­a pregledom ključnih događaja, odrastanja, odnosa s majkom, glazbe- veliku diskografs­ku kuću RCA, preko početka rada s menadžerom “Pukovnikom” Tomom Parkerom, pa do odlaska na odsluženje vojnog roka u Njemačku 1958. Presley je bio na vrhuncu popularnos­ti.

Skupe anti-rock gaže

Kada se vratio, što prati drugi dio filma, slijedilo je hollywoods­ko razdoblje snimanja filmova te povratka na pozornicu 1968. televizijs­kom emisijom “Combeck Special”. “Elvis je bio ruševina 1968.”, kaže Priscilla Presley, “nije svirao deset godina i nije znao je li to početak ili kraj”. “Comeback Special” bio je sjajan nastup, ali ujedno i početak kraja kralja koji je nakon nekoliko godina nastupanja i skupih “anti-rock and roll” gaža u lasvegaski­m hotelima, vidno deblji i pod utjecajem tableta umro u Gracelandu 1977. sa samo 42 godine. Bio je prvi u mnogo toga, a njegov put, i dobar i loš, od tada do danas slijedile su mnoge pop i rock zvijezde uhvaćene u mrežu istih problema: kako ostati normalan u nenormalni­m okolnostim­a vrtoglavog uspjeha.

1968. bio je ruševina. Nije svirao deset godina, nije znao je li to početak ili kraj, kaže Priscilla

 ??  ?? Dokumentar­ac je imao premijeru na američkom HBO-u, a od 20. svibnja bit će dostupan na zahtjev
Dokumentar­ac je imao premijeru na američkom HBO-u, a od 20. svibnja bit će dostupan na zahtjev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia