Večernji list - Hrvatska

Poslušat ću mamin savjet da prebrzo ne odrastem

Tek mu je 13 godina, a već je glumio u filmu Luca Bessona

- Nikolina Guja

Ulogu u trileru “Odmetnici” dobio je na prvom castingu u životu, želi biti glumac, a čeka ga i premijera “Bijega do mora” Veljka Bulajića scena@vecernji.net Da je domaća glumačka scena bogata talentima, dokazuje i Riječanin Leon Hasančević Matijašić koji je ostvario svoj san nakon što je dobio ulogu u visokobudž­etnom akcijskom trileru redatelja Stevena Qualea, a po scenariju Luca Bessona, “Odmetnici”.

Skok s krova kuće

– Sve je počelo kada sam po kući oponašao glumce iz filmova i s reklama. Mama me zato upisala u kazališnu radionicu “Malik” u Rijeci gdje sam dosta naučio o glumi. Rastem pa tako raste i moja želja za učenjem, promjenama i novim stvarima, zbog čega sam od ove školske godine promijenio dramsku grupu i postao član Kazališta za mlade Kamov koja radi pod HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci – govori Leon, koji ne krije uzbuđenje što je imao priliku glumiti u filmu koji je osvojio brojne pozitivne kritike. – Bio je to moj prvi casting u životu. Išli smo u Zagreb i nisam znao što me čeka. Sada shvaćam da je mama dobro govorila kada mi je stalno ponavljala: “Leone, trebaš se dobro zabaviti i gledati na sve kao na igru s prijatelji­ma.” Tako je i bilo – kaže 13-godišnjak kojemu je najzanimlj­iviji događaj sa seta bio kad je s kaskaderom skakao s krova kuće. Osim uzbudljivi­h uspomena, u sjećanju će mu ostati i stariji kolege. – Imao sam veliku podršku Petre Vukelić, koja glumi moju majku. Kasnije je došao Slavko Sobin, koji me u filmu “spasio”. Mnogo sam naučio od njih. Kako je to bila velika produkcija, imali su i drugačija pravila. Tako smo prije samog početka snimanja morali naći osobu koja će me čuvati na setu. Mama je svih 15 dana bila sa mnom, u hotelu i na setu. Kako sam u to vrijeme radio i na predstavi koju je režirala Ana Vilenica, želio sam da i ona bude moja čuvarica na filmu. Tako je i bilo. Glumica Ana Vilenica bila mi je najbolja prijatelji­ca. Iako tamo nije bila kao glumica, već kao moja babysitter­ica, puno me toga naučila – kaže Leon, koji trenutačno pohađa sedmi razred u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Rijeci.

U lipnju na daskama HNK

– Nije baš svaki dan dobar za ići u školu, ali volim je zbog prijatelja. Tu su i profesori s kojima se dobro nasmiješ i naljutiš, a nešto i naučiš – šali se Leon. Iako je cijela budućnost pred njime, ustrajan je u svojim željama pa će tako, kaže, slijediti svoje snove. – Prvo ću poslušati mamu i pokušati ne odrasti prebrzo. Jako bih volio biti glumac – zaključio je Leon, koji trenutačno radi na predstavi “Čarobnjak iz Oza” čija je premijera u lipnju u riječkom HNK, a čeka ga i premijera filma “Bijeg do mora“Veljka Bulajića, u kojem glumi dječaka Ivana.

“Odmetnici” su velika produkcija pa sam na setu morao imati babysitter­icu. Svih 15 dana čuvale su me moja mama i Ana Vilenica, kaže Leon

da će nove pjesme na pozornici izvoditi Abbatari – njihovi virtualni prikazi iz dana kad su bili na vrhuncu karijere 1979. Glasnogovo­rnik ABBA-e objasnio je da se od članova benda ne može očekivati da će ići na iscrpljuju­će turneje i pjevati uživo, s čime se slaže i Bjorn Ulvaeus. – Tada smo bili zgodni i mladi, a ti su digitalni prikazi fascinantn­i. Slušat ćete nas, ali kroz Abbatare, i super je što smo prvi koji smo to napravili – kaže. Bend koji je ispisao glazbenu povijest okupio se u Švedskoj prije gotovo pedeset godina. Benny i Bjorn su 1966. napisali prvu pjesmu, a nakon tri godine upoznali su Anni-Frid i Agnethu, koje su im postale i supruge. Ime benda nastalo je od prvih slova imena članova. Na okupu su bili od 1972. do 1982., izdali su osam albuma, tri kompilacij­e, prodali četiristo milijuna kopija, a jedini od njih uspješniji tada su bili The Beatles sa šesto milijuna prodanih ploča.

 ?? IMDB ?? Na snimanje “Odmetnika” gledao sam kao na igru s prijatelji­ma i dobro se zabavio, kaže mladi glumac
IMDB Na snimanje “Odmetnika” gledao sam kao na igru s prijatelji­ma i dobro se zabavio, kaže mladi glumac
 ??  ?? Bend je bio na okupu od 1972. do 1982., a izdali su osam albuma
Bend je bio na okupu od 1972. do 1982., a izdali su osam albuma
 ??  ?? Šira javnost zna ih od 2003. kada su nastupili na Dori
Šira javnost zna ih od 2003. kada su nastupili na Dori

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia