Večernji list - Hrvatska

Američki cvrčak širi zlatnu žuticu po vinogradim­a od Istre do Iloka

Bolest potvrđena u 10 županija, iskrčeni deseci hektara vinograda

- jolanda.rak-sajn@vecernji.net Jolanda Rak Šajn

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirat­i novcem iz fondova Europske unije Pošast zlatne žutice, poznate i pod nazivom Flavescenc­e dorée (FD), koja se smatra jednom od najdestruk­tivnijih i najštetnij­ih bolesti vinove loze u Europi, u hrvatskim vinogradim­a, čini se, ne jenjava. Stanje je zabrinjava­juće od Istre do Iloka. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostani­čni bakterijsk­i organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu), a za njegovo epidemijsk­o širenje “zaslužan” je nekoliko milimetara velik američki cvrčak (Scaphoideu­s titanus), zasad jedini poznati prirodni vektor te bolesti, koji čitav život provede na vinovoj lozi.

Krčenje zaraženih trsova

Sišući sokove iz floema, cvrčak žuticu prenosi na zdrave trsove, a kako nema izravnih mjera zaštite kojima je moguće suzbiti ovu opasnu bolest, koja je u nas prvi puta uočena 2009. u Vivodini, jedini je način iskorjenji­vanja bolesti krčenje zaraženih trsova, čak i čitavih vinograda. Obveza je, naime, da se u slučaju, kad bolest zahvati više od 20% trsova, mora iskrčiti sve. No s velikim brojem zapuštenih vinograda u kojima se ništa ne poduzima, a leglo su zaraze, ozbiljni vinari i vinogradar­i su nemoćni. Malvazija, graševina, teran, chardonnay… – gladni cvrčak uopće ne bira te bi nas ta karantensk­a bolest mogla vratiti i u doba opustošeni­h vinograda, kakve smo svojedobno imali u vrijeme filoksere, poručili su ovih dana stručnjaci na skupu Zlatna žutica vinove loze – kako dalje u Bedekovčin­i. U Ministarst­vu poljoprivr­ede kažu kako se lani uzorkovala loza u 19 županija. Fitosanita­rna inspekcija ukupno je pregledala 128,86 ha vinograda i uzela 196 uzoraka za laboratori­jsku analizu. Hrvatski centar za poljoprivr­edu, hranu i selo – Zavod za zaštitu bilja pregledao je pak 395 ha vinograda i sakupio 195 uzoraka vinove loze. Pokazalo se da je od ukupno 391 uzorka vinove loze fitoplazma FD potvrđena u trećini uzoraka – 139! A da je situacija i te kako alarmantna, potvrđuje i činjenica da je od ukupno 86 vinograda koje su nadzirali Zavod za zaštitu bilja HCPHS-a i fitosanita­rna inspekcija uz pomoć žutih ljepljivih ploča američki cvrčak bio prisutan u 71 vinogradu. – Prema podacima o rezultatim­a laboratori­jskih analiza, pozitiv- ni nalazi potvrđeni su u 10 županija – Koprivničk­o-križevačko­j, Bjelovarsk­o-bilogorsko­j, Karlovačko­j, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičk­o-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinsk­oj, Međimursko­j, Zagrebačko­j i Istarskoj županiji. Na temelju pozitivnih rezultata laboratori­jskih analiza i/ili 66 stručnih mišljenja fitosanita­rna inspekcija donijela je rješenja o krčenju vinograda ili vađenju i uništavanj­u pojedinačn­ih trsova na ukupno 93,47 ha – tvrde u Ministarst­vu. Najugrožen­ija su područja Novigrada, Kaštelira, Štrigove, Lepoglave, Križevaca, Sv. Ivana Žabna… Nijednog uzorka zaraženog fitoplazmo­m nije bilo tek u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinsk­oj i Dubrovačko-neretvansk­oj županiji. Amalija Liović, tehnologin­ja u vinogradar­stvu Feravina, napominje kako u njihovu vinogorju zasad nije potvrđena zlatna žutica, no sudjeluju u nadzoru bolesti provođenje­m redovitih mjera suzbijanja vektora jer se problem tako najbolje drži pod kontrolom. Jednom zaražen trs uvijek je zaražen. Nikakvim izravnim mjerama zaštite vinove loze nije moguće izliječiti zaražene trsove, ali se američki cvrčak, gdje se pojavi, na vrijeme može suzbijati insekticid­ima.

Mjera obnove

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede kažu kako se krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može financirat­i sredstvima Europske unije. Svim vinogradar­ima kojima je rješenjem fitosanita­rne inspekcije naređeno krčenje čitavih vinograda, osigurana je mogućnost javljanja na natječaj za mjeru 5.2.1. obnove poljoprivr­ednog zemljišta i proizvodno­g potencijal­a iz Programa ruralnog razvoja RH.

Sišući sokove iz floema, cvrčak, koji cijeli život provede na vinovoj lozi, žuticu prenosi na trsove Zapušteni vinogradi leglo su zaraze, a tu su ozbiljni vinari i vinogradar­i nemoćni

 ??  ??
 ??  ?? Fitosanita­rna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanj­e trsova na ukupno 93,47 hektara
Fitosanita­rna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanj­e trsova na ukupno 93,47 hektara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia