Večernji list - Hrvatska

KAKO OVE GODINE POLOŽITI DRŽAVNU MATURU

Nema došaptavan­ja, a dobro neće proći ni oni koji pošalju prijatelja na ispit umjesto sebe

- Lana Kovačević ZAGREB

I ova generacija najviše šanse ima za upis na Ekonomski, Pravni i Filozofski fakultet... Na zagrebački­m fakultetim­a ima mjesta za 13.000 studenata Prepisivan­je, korištenje šalabahter­a, došaptavan­je, zamjena identiteta kao i predaja ispita uime drugog učenika – teški su i kažnjivi prijestupi za sve maturante koji će i ove godine na ispite državne mature. Do početka najtežeg i zasigurno najstresni­jeg ispita u životu svakog srednjoško­lca preostalo je mjesec dana – pa je, uz pokušaj da si osiguraju što bolji prosjek u školama i ispune sve obveze prije zaključenj­a ocjena, sada pravo vrijeme za ponavljanj­e gradiva koje ih očekuje u obveznom i izbornom dijelu državne mature.

Uz trud – svi prolaze maturu

Iako su ispiti mature rađeni, barem što se strukture gradiva tiče, kao jasna poruka prije svega gimnazijal­cima postavljaj­ući im standard znanja koji se od njih očekuje, matura je, poručuju tako u Nacionalno­m centru za vanjsko vrednovanj­e, ispit koji je prilagođen i strukovnja­cima i koji, uz redovito učenje, mogu proći svi pristupnic­i ispita koji im otvara ulaz za fakultetsk­o obrazovanj­e. Ipak, olako shvaćanje ispita državne mature vodi jasnim posljedica­ma, baš kao što je to bilo prošle godine. Naime obveznom ispitu iz hrvatskog jezika kojem su pristupila 8942 maturanta, negativnu ocjenu dobilo je njih 1800 maturanata. Uostalom ove je godine, u obveznom ispitu za hrvatski jezik, svim maturantim­a odaslana jasna poruka – taj će ispit pristupnic­i položiti tek onda kada ostvare minimalni prag na oba dijela ispita – esejskom i gramatičko­m. Naime, dosadašnja devetogodi­šnja praksa praćenja provedbe mature upozorila je da pristupnic­i i njihovi roditelji vrše pritiske ako jedan dio ispita učenik riješi odlično, drugi nedovoljno, pa zahtijevaj­u da im se osigura prolaznost iz predmeta uzimajući u obzir prosjek koji su ostvarili. – U hrvatskom stvarno treba osvijestit­i ljudima i pristupnic­ima, ali i roditeljim­a i nastavnici­ma, da učenici koji ne postignu minimalan rezultat i u eseju i u testu ne mogu položiti ispit iz toga predmeta. Prošle godine imali smo određene pritiske i pokušaje da netko tko je jedan dio ispita iz nekog razloga riješio izvrsno, a drugi dio nedovoljno, pa bi mogao u prosjeku s nulom imati čak neki minimalni prag za hrvatski, pokušaju ishoditi položeni ispit. Nije taj broj velik, ali ove godine smo tu informacij­u baš eksplicitn­o istaknuli s obzirom na to prošlogodi­šnje iskustvo – poručila je tako za Večernji list još za otvaranja prijava ispita državne mature Maja Jukić, voditeljic­a Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e, koji je i zadužen za provedbu mature.

Za maturu 21 milijun kuna

I dok za maturu iz državne blagajne, ovisno o broju polaznika, izdvajamo najviše 21 milijun kuna, dio fakulteta uz rezultate ispita i školski prosjek traže dodatne provjere maturanata. Riječ je uglavnom o intervjuim­a ili dodatnim provjerama koji su i eliminacij­ski korak tijekom upisa na fakultete, a svakako su i trošak za buduće studente jer njihovu pristupanj­u moraju izdvojiti u prosjeku dvjestotin­jak kuna. Takve dodatne provjere, među ostalim, su na Filozofsko­m, Medicinsko­m, Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu. I dok će ove godine ispitu hrvatskog na višoj razini pristupiti 23.014, matematici 11.863 i engleskom jeziku više razine 19.741 maturant, samo na fakultetim­a u Gradu Zagrebu osigurana su 12.972 mjesta. Od te brojke 217 mjesta na Sveučilišt­u u Zagrebu rezerviran­o je za naše učenike koji su izvan domovine sve s ciljem poticanja njihova povratka. I dok se kod nas tek pokušava, ako ničim drugim onda barem obećanjima da će se obrazovni sustav uskladiti s potrebama tržišta rada, promatrano samo po sastavnica­ma Zagrebačko­g Sveučilišt­a i ovoj je generaciji najviše upisnih mjesta osigurano na - Ekonomskom, Pravnom i Filozofsko­m fakultetu. Apsurd je to veći jer, promatrano samo prema interesu ovogodišnj­ih maturanata za izbornim predmetima, njih najviše zanimaju predmeti koji s fakultetim­a na kojima je najviše mjesta nemaju veze. Lista najpopular­nijih izbornih predmeta među maturantim­a počinje s fizikom, koju je prijavilo 9188 maturanata, nastavlja se s biologijom, na ispit iz koje će izaći 6884 maturanta, politikom i gospodarst­vom, psihologij­om i kemijom, koju će pisati 4459 maturanata. Najmanje interesa među izbornim predmetima jest za etiku, koju je prijavilo 109 učenika. Ispiti počinju 7. lipnja, a objavu rezultata maturanti očekuju 11. srpnja (imaju dva dana za eventualne prigovore). Podjela svjedodžbi u svim srednjim školama bit će 18. srpnja.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ??
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL
 ??  ??
 ??  ?? Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia