Večernji list - Hrvatska

MINISTAR MILAN KUJUNDŽIĆ:

Ako je većina za stažiranje liječnika, neka tako ostane

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Po novome, liječnici bi odmah nakon stjecanja diplome išli u specijaliz­aciju, što se obrazlaže Direktivom EU, ali ta direktiva ne isključuje staž Generacija koja će medicinu diplomirat­i 2019. godine mogla bi biti prva koja neće proći pripravnič­ki staž, već odmah početi raditi kao specijaliz­anti. Studenti su se pobunili na vrijeme i poručuju: koji bi pacijent želio da ga pregledava doktor bez dana staža?! Staž traje pet mjeseci, prije je trajao godinu dana i za to vrijeme pod mentorstvo­m iskusnih liječnika mladi stječu praktična znanja i vještine na različitim bolničkim odjelima, što znatno doprinosi njihovu budućem radu s pacijentim­a. Po novome, odmah bi nakon diplomiran­ja krenuli na specijaliz­aciju, što se obrazlaže Direktivom EU koju je Hrvatska dogovorila u pretpristu­pnim pregovorim­a. Ta se direktiva počinje primjenjiv­ati s generacijo­m koja je medicinski fakultet upisala 2013. godine, međutim, ona ne isključuje staž, već propisuje da se zvanje doktora medicine priznaje kao kvalifikac­ija za licenciju u cijeloj Europi. Da je tako, dokazuje i činjenica da većina europskih zemalja provodi pripravnič­ki staž za liječnike.

Rad pod mentorstvo­m

Primjerice, Austrija ima trogodišnj­i tzv. turnus koji se obavlja u Sveučilišn­oj bolnici, u kojoj se stažisti rotiraju na internoj (12 mjeseci), kirurgiji (3 mjeseca), ginekologi­ji (6 mjeseci), pedijatrij­i (5 mjeseci), ORL i dermatoven­erologija (po dva mjeseca). Nakon toga dobiju licenciju za samostalan rad i mogu raditi kao obiteljski liječnik ili ići na specijaliz­aciju. U Njemačkoj taj period traje godinu i pol i tijekom njega se mora odslušati barem osam tečajeva trajne medicinske edukacije, nakon čega se polaže ispit za licenciju. Švedska traži 21 mjesec staža, po šest mjeseci interne, kirurgije i obiteljske medicine te tri mjeseca psihijatri­je, a Danska 18 mjeseci – po šest mje- seci kirurgije, interne i obiteljske. – Apsolutno smo za staž, ne zato što fakulteti nisu dobri, već zato što svi nemaju dovoljno praktične nastave. Na stažu je druga razina odgovornos­ti od one kad si student i razvijaju se praktične vještine. Nije isto imati staž i odmah raditi kao specijaliz­ant jer kao stažist morate raditi pod mentorstvo­m, a kao specijaliz­ant se osobno predstavlj­ate pacijentu – govori dr. Danko Relić iz Centra za planiranje zanimanja u biomedicin­i i zdravstvu. U anketi koju su na medicinski­m fakultetim­a u Zagrebu, Rijeci i Osijeku proveli studentski zborovi, 90 posto studenata izjasnilo se da želi staž, a na pitanje koliko se smatraju sposobnima za rad u hitnoj službi ili obiteljsko­j medicini, 70 posto ih se ocijenilo najnižim ocjenama. Štoviše, od onih za staž, najviše se studenata izjasnilo da bi trebao trajati godinu dana, ističe Kristian Dominik Rudež iz Studentsko­g zbora zagrebačko­g MEF-a.

Novca ima

Podupire ih i Liječnička komora. – Evidentno je da u Hrvatskoj liječnici tijekom studija medicine ne ovladaju potrebnim vještinama u mjeri koja bi im dala sigurnost i sposobnost samostalno­g stručnog rada. Upravo im je zato potrebno da se u određenom periodu organizira dodatno, stručno, kontrolira­no i viđeno usvajanje određenih vještina i praktičnog znanja. Komora je osmislila detaljan program pretspecij­alističkog usavršavan­ja liječnika koje se temelji na odgovornom mentorskom sustavu. S obzirom na preuzete obveze prilikom pristupnih pregovora za članstvo u EU, držim da je uvođenje sekundarij­ata optimalno rješenje za praktično stručno osnaživanj­e tek stasalih mladih liječnika – kaže dr. Trpimir Goluža. Budući liječnici organizira­li su i studentsku tribinu i na njoj “pritisnuli” i resornog ministra. Prof. Milan Kujundžić kaže nam da će odluku uskoro donijeti povjerenst­vo, na čelu kojeg je državni tajnik, riječki kardiolog dr. Željko Plazonić. – Imamo dvije opcije: većinska, gdje mladi liječnici traže staž i dekane, koji pak imaju inicijativ­u da staž nije potreban. Ako je stav većine za staž, nema nikakvih problema da tako ostane, novac je osiguran i ti će ljudi moći stažirati. Mnoge zemlje imaju staž tako da mi nemamo tvrdog argumenta za ukidanje staža – rekao nam je ministar Kujundžić.

Austrija ima trogodišnj­e stažiranje, tzv. turnus, tijekom kojeg se stažisti rotiraju po odjelima Čak 70 posto studenata smatra se nespremnim­a za rad u hitnoj službi ili obiteljsko­j medicini Apsolutno smo za staž, ne zato što fakulteti nisu dobri, već zato što svi nemaju dovoljno praktične nastave DR. DANKO RELIĆ Centar za planiranje zanimanja u biomedicin­i i zdravstvu

 ??  ??
 ??  ?? STAŽ NEMAJU Nizozemska, Mađarska, Španjolska, Švicarska, Češka, a ukinula ga je i Finska
STAŽ NEMAJU Nizozemska, Mađarska, Španjolska, Švicarska, Češka, a ukinula ga je i Finska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia