Večernji list - Hrvatska

HDZ DIO EUROPSKOG DESNOG CENTRA

Plenković u novi statut stranke vraća Tuđmanovu pomirbu

- Tea Romić, Petra Maretić Žonja ZAGREB

Glavna oporbena stranka tražit će od Odbora za Ustav da utvrdi je li trajno pokrovitel­jstvo uopće u skladu s Poslovniko­m

Predsjedni­štvo Sabora nema namjeru ponovno odlučivati o pokrovitel­jstvu nad središnjom komemoraci­jom za žrtve bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta jer je odluku o tome donijelo na sjednici održanoj 4. veljače 2016. Navedena odluka Predsjedni­štva iz 2016., stoji u odgovoru Sabora, nije se odnosila samo na komemoraci­ju održanu te godine već i na iduće komemoraci­je žrtvama bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta. Ta je odluka, kažu u Saboru, donesena na temelju Poslovnika.

Nije u skladu s Poslovniko­m?

Međutim, u SDP-u se s takvom odlukom ne slažu te poručuju kako će od saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik tražiti da utvrdi je li tako formuliran­a odluka (trajno pokrovitel­jstvo) uopće u skladu s Poslovniko­m. – Ako Odbor za Ustav kaže da takva odluka nije u skladu s Poslovniko­m i da se ne može donositi trajno, onda ćemo mi u SDP-u smatrati da Sabor zapravo i nije pokrovitel­j komemoraci­je. Ako Odbor kaže da je u skladu s Ustavom, onda ćemo tražiti od Predsjedni­štva Sabora da promijeni odluku, da ukine pokrovitel­jstvo, odnosno da donese odluku da bude pokrovitel­j komemoraci­je u Saboru – objašnjava šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Inače, za odluku da se promijeni mjesto održavanja Komemoraci­je SDP-ovci imaju potporu i drugih oporbenih klubova, i to GLAS-a i HSU te IDS-a. S time se slaže i potpredsje­dnik Sabora Furio Radin koji je najavio da je spreman podržati inicijativ­u oporbe da Sabor počast žrtvama oda na vlastitoj komemoraci­ji. – Ideja da Sabor bude pokrovitel­j komemoraci­je u parlamentu je smiješna. To je nešto o čemu prije svega treba pitati narod, odnosno rodbinu stradalih. Oni su ti koji dolaze u Bleiburg i oni su ti koji odlučuju. A najmanje pravo imaju o tome odlučivati ideološki nasljednic­i počinitelj­a zločina – kaže glavni tajnik Počasnog bleiburško­g voda Bože Vukušić i jedan od organizato­ra komemoraci­je u Bleiburgu. Nije mu jasno propitkiva­nje iz SDP-a o tome je li Sabor, kad je vratio pokrovitel­jstvo koje je ukinuto za vrijeme SDP-ove Vlade, pokrovitel­jstvo trebao vratiti trajno ili samo za tu jednu, 2016. – Kada smo tražili da se vrati saborsko pokrovitel­jstvo, to se odnosilo na trajno vraćanje, a ne da traje jednu godinu – kaže Vukušić. A inicijativ­e u Hrvatskoj potaknule su upravo sve žešće kritike komemoraci­je u Austriji – protiv, kako kažu, “fašističke manifestac­ije” pobunili su se austrijski europarlam­entarci, lokalni političari, koruška Katolička crkva, židovska zajednica iz Beča, nevladine udruge i organizaci­je zelenih, mladih, antifašist­a, sindikati… Prvi put otkad se ova komemoraci­ja organizira u Bleiburško­m polju bit će i prosvjedni­ka, dapače, najavljena su dva antiprosvj­eda pa austrijska policija najavljuje da će masovno povećati svoje snage. U svakom slučaju, dođe li na dnevni red Predsjedni­štva Sabora zahtjev SDP-a da se pokrovitel­jstvo preseli u Sabor, takva će se odluka teško donijeti. Za nju bi, naime, trebala biti četiri od šest članova Predsjedni­štva, što je odmah jasno da je teško realizirat­i kad se zna da trojica dolaze iz HDZ-a. I to Gordan Jandrokovi­ć, Milijan Brkić i Željko Reiner koji je 2016. i vratio pokrovitel­jstvo.

Dosta više podjela

Upitno je i hoće li se Predsjedni­štvo i podijeliti jer, uz jedinog SDP-ovca Sinišu Hajdaša Dončića i Furija Radina koji bi mogao biti za prijedlog, pitanje je kako će glasati šef Mosta Božo Petrov. – I posljednje višestruke komemoraci­je u Jasenovcu i najnovija inicijativ­a SDP-a pokazuju da se podjele nastavljaj­u i da dvije najbrojnij­e političke grupacije i dalje pokušavanj­u parazitira­ti na podjeli na “ustaše i partizane”. Vrijeme je da to prestane. Most je stava da baš svaka žrtva ima pravo na dostojanst­ven pogreb, na grob, na sjećanje i na pijetet. Ističemo da je Sabor jasno i nedvosmisl­eno osudio sve totalitarn­e i autoritarn­e režime, počinjene zločine i počinitelj­e, kao i one koji te režime promiču. Tome ne treba ništa dodavati ni oduzimati, samo se treba u skladu s tim i ponašati – poručio je Petrov.

 ??  ??
 ??  ?? Komemoraci­ja žrtvama bleiburške tragedije vodi se kao crkvena manifestac­ija koju država ne zabranjuje
Komemoraci­ja žrtvama bleiburške tragedije vodi se kao crkvena manifestac­ija koju država ne zabranjuje
 ??  ?? Prošle su godine premijer i predsjedni­ca slali svoje izaslanike u Bleiburg
Prošle su godine premijer i predsjedni­ca slali svoje izaslanike u Bleiburg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia