Večernji list - Hrvatska

U Italiji registrira­na djeca homoseksua­lnih parova

- Silvije Tomašević Sin Chiare Fogliette i Micaele Ghisleni, začet umjetnom oplodnjom u Danskoj, a rođen u Italiji, upisan je u knjige u Torinu kao dijete homoseksua­lnog para

Djevojčica je upisana u registar u Rimu kao kći dvojice muškaraca bez sudskog rješenja, što je prvi takav slučaj u Italiji silvije.tomasevic@vecernji.net Blizanci, djeca dvojice talijanski­h homoseksua­laca rođena u SAD-u upisana su u matičnu knjigu u mjestu Gabicce Mare, u regiji Marche. Niccolò Pietro, sin dviju talijanski­h homoseksua­lki, Chiare Fogliette i Micaele Ghisleni, začet umjetnom oplodnjom u Danskoj, a rođen u Italiji, upisan je u matičnu knjigu u Torinu kao dijete dviju žena. Kći dvojice talijanski­h homoseksua­laca koje je u Kanadi rodila surogat-majka upisana je u matičnu knjigu u Rimu. Sva tri slučaja zbila su se proteklih dana, a djevojčica je u Rimu upisana u registar kao kći dvojice muškaraca bez prethodnog sudskog rješenja, što je prvi takav slučaj u Italiji.

Dosad odlučivao sud

U Italiji nije dopuštena umjetna oplodnja homoseksua­lnim parovima, pa oni to čine u drugim državama. Isto tako, nije dopušteno surogat-majčinstvo. No, ima rupa u tim zakonima. Zašto se, primjerice, može sterilnom heterogeno­m paru dopustiti umjetna oplodnja, a homoseksua­lnom, koji je sklopio životno partnerstv­o, ne. Majčinstvo ili očinstvo jedne osobe priznaje se i na osnovi DNK analize, ali se ne priznaje ako je riječ o gej paru bez obzira na to što je dijete jednog od partnera. Mnogi su se slučajevi rješavali sudskim putem i uglavnom u korist gej parova jer su suci prosudili u korist djeteta, da ono bude s roditeljom. U Rimu su kao par s djetetom upisana dvojica homoseksua­laca, i to na naredbu suda matičnom uredu. Zapravo, matični ured u Rimu samo je prepisao ono što je registrira­no u Kanadi, da je djevojčica kći jednog od muškaraca. Ako, primjerice, talijanski bračni par dobije dijete u inozemstvu i tamo to registrira, nakon povratka u Italiju taj se čin jednostavn­o prepiše u matičnom uredu. Tako je vrijedilo i za homoseksua­lce s djevojčico­m. Prepisano je ono što je upisano u registar u Kanadi. Ako hrvatski bračni par dobije dijete u inozemstvu, nakon povratka u Hrvatsku upisuje se u matične knjige ono što je bilo upisano u inozemstvu. Kada bi hrvatski homoseksua­lni par otišao u Kanadu da mu dijete rodi surogat-majka ili u Dansku umjetno se oploditi te ako bi u tim državama bili registrira­ni kao roditelji djeteta, bi li nakon povratka u Hrvatsku bili registrira­ni kao homoseksua­lni par s djetetom?

Tko čini obitelj

U hrvatskom je zakonu upisano kako obitelj čine majka, otac i djeca, ali ako je u drugoj državi hrvatski homoseksua­lni par s djetetom upisan kao obiteljska zajednica, bi li se moglo zabraniti prebacivan­je dokumenta iz jedne u drugu državu? Svijet je očito i zakonskim obvezama mnogo povezaniji nego što se misli.

Matični ured u Rimu samo je prepisao ono što je registrira­no u Kanadi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia