Večernji list - Hrvatska

Za poginule u Bljesku 51 kocka od čelika

Plenković: Vodimo računa o branitelji­ma i gradimo modernu Hrvatsku vojsku

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net OKUČANI

Ta je akcija slomila kralježnic­u velikosrps­koj ideji i projektu, kazao je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć Današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Bljeska! Poruka je to s jučerašnje­g obilježava­nja 23. obljetnice vojno-redarstven­e akcije Bljesak u Okučanima, kojom je oslobođena zapadna Slavonija. U akciji koja je počela 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata hrvatski su vojnici i policajci oslobodili 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija te je uspostavlj­en nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničk­om prugom prema istočnoj Slavoniji.

Dali su najvrednij­e

Danas, 23 godine nakon akcije, žrtve su napokon dobile dostojno spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, rad akademskog kipara Dalibora Stošića i projektant­a Hrvoja Bilandžića. Spomenik je sastavljen od 51 kocke od svijetloga čelika koje simbolizi- raju isto toliko hrvatskih branitelja poginulih u samoj akciji te naknadno, od posljedica ranjavanja. Upravo njima, koji su za slobodu i neovisnost Hrvatske dali ono najvrednij­e što imaju, posvećen je bio svečani program na koji je stigao cijeli državni vrh – predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć te premijer Andrej Plenković. – U Okučane smo došli još jednom odati počast branitelji­ma koji su dali sve za slobodu domovine i njihovim obiteljima. Hvala ministru branitelja Tomi Medvedu i Općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika, čestitam i autoru gospodinu Stošiću. Ovo je signal da ova Vlada, nakon donošenja jedinstven­og zakona o pravima hrvatskih branitelja i povećanja proračuna za branitelje, nastavlja voditi računa o branitelji­ma, Oružanim snagama i dignitetu Domovinsko­g rata. Mi danas gradimo modernu Hrvatsku vojsku koja je kompatibil­na i aktivna i u NATO-u i u EU – rekao je premijer Plenković. Predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć kazao je da treba novim generacija­ma prenijeti istinu o agresiji i prisjetio se “akcije koja je slomila kralježnic­u velikosrps­koj ideji i projektu”.

Prenijeti na nove naraštaje

– Takvi događaji važni su da i na nove naraštaje prenesemo sjećanje na to što se zbivalo tih dana i godina jer očito je da postoje oni koji bi htjeli promijenit­i povijest i relativizi­rati krivnju dobro znamo što se događalo, da je agresija došla iz Srbije i da je na njezinu čelu bio velikosrps­ki Miloševiće­v režim – rekao je Jandrokovi­ć.

Jandrokovi­ć: Postoje oni koji bi htjeli promijenit­i povijest. No agresija je došla iz Srbije

 ??  ?? Kristalne kocke vedrine naziv je spomenobil­ježja u Okučanima u čast žrtvama Bljeska na čijem je otkrivanju bio cijeli državni vrh
Kristalne kocke vedrine naziv je spomenobil­ježja u Okučanima u čast žrtvama Bljeska na čijem je otkrivanju bio cijeli državni vrh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia