Večernji list - Hrvatska

Trump Europi dao još 30 dana bez carina, Bruxelles ljutit

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Američka administra­cija usmjerena je na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštititi nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju

Američki predsjedni­k Donald Trump na mjesec je dana odgodio primjenu carina na čelik i aluminij za Europsku uniju, Kanadu i Meksiko, dok je s Australijo­m, Argentinom i Meksikom već postignut dogovor o trajnom izuzeću. Trump je odluku kojom će se carine primjenjiv­ati od 1. lipnja donio samo nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka po kojemu su se carine trebale primjenjiv­ati od početka ovog mjeseca.

Trgovinski rat

– Administra­cija produljuje pregovore s Kanadom, Meksikom i EU na zadnjih 30 dana. U svim pregovorim­a administra­cija je usmjerena na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštititi nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju Bijele kuće. Nastavak je ovo svojevrsne sage i “zakuhavanj­a” trgovinsko­g rata SAD-a s gotovo svim ostalim zemljama svijeta koje su mahom već najavile svoj odgovor. Prema izvorima iz Bijele kuće, neslužbeno se tvrdi kako daljnjeg odgađanja uvođenja carina više neće biti, odnosno da će 1. lipnja biti krajnji rok za eventualno postizanje dogovora kakvog su već postigli Australija, Argentina i Brazil, ali i Južna Koreja na koju se carine ne odnose. Bruxelles nije zadovoljan odlukom o privremeno­j odgodi primjene carina, tvrdeći kako svako odgađanje krajnjeg rješenja, kakvo god ono bilo, samo pridonosi poslovnoj nesigurnos­ti i koči donošenje poslovnih odluka. – U svakom slučaju, Europska unija trebala bi biti potpuno izuzeta od carina, i ništa tu odluku ne može opravdati – tvrdi se u sjedištu Europske unije. Izuzeće od carina SAD ne daje tako olako. Južna Koreja je, kako bi bila izuzeta od carina u iznosu od 25 posto na čelik te 10 posto na aluminij, pristala smanjiti svoj izvoz ovih metala u SAD za 30 posto. Pod kojim su uvjetima Australija, Argentina i Brazil ispregovar­ali izuzeće, još uvijek nije poznato, no zasigurno su Washington­u morali načiniti ustupke.

Najveći izvoznici

Bruxelles kaže kako odgađanje rješenja pridonosi poslovnoj nesigurnos­ti

S druge strane, EU, Kanada i Meksiko jedni su od najvećih izvoznika aluminija i čelika i pregovori će tijekom sljedećih dana zasigurno biti žestoki. Ona zemlja koja se pak ne spominje u odluci je Kina, na koju se carine već odnose. Upravo s Pekingom mogao bi se razbuktati veliki trgovinski rat, a Trump upravo Kinu vidi kao zemlju koja najviše koristi trgovinski debalans u svoju korist.

 ?? REUTERS ?? Donald Trump uskoro će morati donijeti odluku o carinama
REUTERS Donald Trump uskoro će morati donijeti odluku o carinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia