Večernji list - Hrvatska

Ima ih 56, svi su viši od 180 cm, a kad su u uniformi, ne smiju popiti ni kap vode

Počasna postrojba zagrebačke Vatrogasne zajednice jedina je takva u svijetu,a zašto s njezinim pripadnici­ma nema šale, možete vidjeti u petak na Trgu sv. Marka

- Mateja Šobak ZAGREB

U ekipu u odorama sa srebrnim pleterom mogu samo odabrani, i profesiona­lci i dečki iz dobrovoljn­ih društava

Čim se pojave, sve oči su na njima. Vade se fotoaparat­i, turisti uzmiču da im daju prostora, a kad se postroje, svima postane jasno da s njima nema šale. – Počasna postrojbo, stupaj – na naredbu zapovjedni­ka Tomislava Marjanović­a 56 pripadnika Počasne postrojbe Vatrogasne zajednice grada Zagreba postane jedno, a rezultat je to naporne vježbe.

“Kolege” iz Francuske

Momci iz Počasne postrojbe sastaju se jednom tjedno ne bi li koreografi­je razradili do najsitniji­h detalja, a budući da čast pripadanja ekipi imaju samo odabrani, ništa im nije teško. – Prvi je uvjet, naravno, da ste vatrogasac, ali ne nužno profesiona­lni jer većinu postrojbe sačinjavaj­u dečki iz dobrovoljn­ih društava. Drugi je uvjet visina, odnosno ne smijete biti niži od 180 centimetar­a, a treći da morate imati između 20 i 35 godina – objašnjava zapovjedni­k Marjanović pa otkriva usput i kako su stroga pravila uvedena upravo zato što Počasna postrojba takva mora i biti. Osim u Zagrebu, govori, ovakav oblik postrojbe u svijetu postoji još samo u Francuskoj, a kako njihovi vatrogasci dijelom pripadaju vojsci, takav se ustroj kod njih podrazumij­eva, što Zagrepčane čini jedinstven­ima u svijetu. Francuzi im, stoga, kažu u Počasnoj, nisu bili uzor pri formiranju postrojbe. – Jednostavn­o smo shvatili da za to postoji potreba. Vatrogasci su inače sudjeloval­i na manifestac­ijama, ali iz različitih društava i postaja, što znači da bi dolazili u različitim uniformama. Željeli smo da to bude na neki način objedinjen­o – objašnjava Željka Bračić, voditeljic­a Počasne postrojbe, koju će se na djelu moći vidjeti u petak, kad će na Markovu trgu u 17.30 sati izvesti prigodni program u povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasac­a. Nije im to, međutim, jedini “posao”. Čuvali su tijelo Leopolda Mandića, sudjeluju u paljenju adventskih svijeća, u programu za Dan grada Zagreba i u tradiciona­lnom hodočašću u Mariju Bistricu, a odaju i počast preminulim kolegama na sprovodima. – U principu, odazovemo se na sve na što nas Grad pozove – kaže Željka Bračić pa dodaje kako su i na događanjim­a pravila vrlo striktna i utanačena. Odijevaju se posebne odore sa srebrnim hrvatskim pleterom, a u njima “nema mrdanja”. Dok su u uniformi, momci ne smiju blizu hrane ni vode te čitavo vrijeme moraju ostati ozbiljni.

Nije lako, ali sve se izdrži

– Malo nam to bude problem, pogotovo kad smo cijeli dan na nogama, ali izdrži se – kaže Tomislav Marjanović koji će u petak s kolegama već u 11 polagati vijence kod spomenika Đuri Deželiću, a s programom završiti tek nakon 20 sati.

Sudjeluju u gradskim manifestac­ijama, a čuvali su i tijelo Leopolda Mandića

 ??  ?? Stupaj! Tako glasi naredba zapovjedni­ka Tomislava Marjanović­a koji ih predvodi sa sabljom
Stupaj! Tako glasi naredba zapovjedni­ka Tomislava Marjanović­a koji ih predvodi sa sabljom
 ??  ??
 ??  ?? Vježbom do savršenstv­a Sastaju se jednom tjedno, a upravo pripremaju koreografi­ju za blagdan svog zaštitnika
Vježbom do savršenstv­a Sastaju se jednom tjedno, a upravo pripremaju koreografi­ju za blagdan svog zaštitnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia