Večernji list - Hrvatska

Dvorac iz 15. st. palili su i njegovi vlasnici i partizani

Plemeniti Barilovići u raskoši su oponašali Frankopane

- Snježana Bičak

Hrvatski restaurato­rski zavod došao je istražiti stari grad Barilović, a ispod ruševina pronašli su čitavo prapovijes­no naselje! sve do, primjerice, olovnog pečata za tekstil koji svjedoči o životu vojnika koji su u vrijeme Vojne krajine živjeli u gradu. Tada je on i dograđen spavaonica­ma u kojima je živjelo 80-ak vojnika koji su odlazili na straže na čardake na Korani. Dakle, ovdje se nije ratovalo. Vojnici su za devet mjeseci službe bili plaćeni u novcu, a ostala tri mjeseca u nekom dobru; često su to bile bale kvalitetno­g tekstila o čemu svjedoče pečati – kazala nam je dr. Ana Azinović Bebek, voditeljic­a istraživan­ja i pomoćnica ravnatelja za arheološku baštinu pri Hrvatskom restaurato­rskom zavodu.

Od ruševina gradili kuće

Nakon prestanka opasnosti od Turaka i raspada Vojne krajine vojnici namjerno, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, stare gradove prepuštaju civilima, ali i razgrađuju ih; kamenje koriste za gradnju cesta, a stanovnici za gradnju svojih kuća. Stari grad Barilović tada služi civilnoj vlasti; tu su notarovi uredi, neko vrijeme škola, u Prvom svjetskom ratu tu su bili vojnici uz civilnu vlast i stari grad živi do 1944. godine kada su ga partizani sasvim uništili. Mještani pamte da je gradina gorjela čak dva tjedna – govori nam dr. Azinović Bebek. Općina, lokalna udruga Sedra i karlovački Konzervato­rski odjel prije 13 godina pozvali su u pomoć Hrvatski restaurato­rski zavod kako bi istražili stari grad i oteli ga zaboravu – a ispod dvorca pronašli su i ostatke prapovijes­nog naselja! Priča o životu staroga grada, a onda i mjesta i općine koja nosi naziv po obitelji Barilović, danas je potpuna.

ADAM CURTIS: Vlastodršc­i znaju da mi znamo da oni ne znaju što im je činiti. Danas nitko na poziciji moći nema alternativ­nu viziju budućnosti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Na ruševinama radili 12 godina Ivica Trgovčić, Krešimir Raguž, Ana Azinović Bebek i Tajana Pleša
Na ruševinama radili 12 godina Ivica Trgovčić, Krešimir Raguž, Ana Azinović Bebek i Tajana Pleša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia