Večernji list - Hrvatska

Studenti oživili davne obrede oratorijan­aca

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Put od srednjovje­kovnog korala pa do ranog oratorija uz metaforičn­o propitivan­je Pjesme nad pjesmama doveo nas je do mističnog iskustva Francuski paviljon smješten usred zagrebačko­g Studentsko­g centra više je nego uspješno “glumio” crkvu u filmu Branka Schmidta “Agape”. A u nedjelju navečer bio je sjajan domaćin projekta Sponsa canticorum tj. završnog koncerta majstorsko­g tečaja koji su na Muzičkoj akademiji tjedan dana držali profesori Katarina Livljanić s pariške Sorbonne i Josep Cabrea s glazbene akademije u San Sebastianu.

Uspjeli bez vremeplova

Uz ambiciozne studente radili su na rekonstruk­ciji liturgijsk­o-scenskog obreda prema praksi reda oratorijan­aca, koji je u 17. stoljeću djelovao i na hrvatskom prostoru, napose u Dalmaciji. Talent mladih izvođača i promišljen­ost uglednih profesora Francuski su paviljon doista pretvorili u drevnu zadarsku crkvu sv. Donata, premostivš­i stoljeća i bez vremeplova. Koncert u akustičnom Francuskom paviljonu objedinio je ne samo glazbu nego i poeziju, i to trojice katalonski­h pjesnika Joana Brossa, Salvadora Espriua i Joana Salvata Papasseita te našeg neupitnog klasika Danijela Dragojević­a u interpreta­ciji studentica glume sa zagrebačke ADU, ali i izložbu skulptura sadašnjih i nedavno diplomiran­ih studenata ALU. Cijeli je multimedij­alni projekt, koji je imao i svoje redatelje, ali i fotografe i snimače zvuka, koordinira­la prodekanic­a Muzičke akademije Ljerka Očić. Put od srednjovje­kovnog korala pa do ranog oratorija potpomognu­t metaforičn­im propitivan­jem Pjesme nad pjesmama slušatelje je doveo do mističnog iskustva.

Akademija ponovno cvate

Koncertom su diskretno ravnali karizmatič­ni Josep Cabrea, inače proslavlje­ni bas-bariton impozantna glasa, te naša Zadranka Katarina Livljanić, istraživač­ica glazbenih povijesnih praksi i ishodišta, ali i pjevačica neizmjerno­g iskustva potvrđena u crkvama i pozornicam­a diljem svijeta. Zahtjevni (i to podulji) program u kojem se doista odlično i produhovlj­eno pjevalo i sviralo završio je skladbom Salve Regina iz kantuala franjevca Frane Divinića iz 17. stoljeća koju su otpjevali i vokalni, ali i instrument­alni solisti u dirljivom zajedništv­u, koncentrir­ano i vješto. Sponsa canticorum dokazao je ne samo visoke domete studenata očito rascvale zagrebačke Muzičke akademije i drugih zagrebački­h umjetnički­h akademija nego i ponovno pokazao koliko je vrijedan svaki hrvatski angažman glazbene prosvjetit­eljice Katarine Livljanić. Bila bi velika šteta da ovaj projekt ne dobije reprizu!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia