Večernji list - Hrvatska

Zula: Navijat ću za sina u Osijeku i brata u Šibeniku

Cedevita i Cibona igraju u isto vrijeme. Rade sami protiv sebe

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Dvobojima Cedevita - Osijek (18), Zadar - Zabok (18), Cibona - Škrljevo (18) i Split - Šibenik (19) započinje playoff u HT Premijer ligi Za doigravanj­e za prvaka Hrvatske najnoviji muški izbornik Dražen Anzulović višestruko je zainteresi­ran. Osim što će sve pozorno pratiti po profesiona­lnoj liniji, jer mora “skautirati” reprezenta­tivne kandidate, on će u ovaj play-off “investirat­i” i nemalo emocija. Čak dvojica mu članova obitelji sudjeluju u četvrtfina­lu. Izbornikov 22-godišnji mlađi sin Roko košarkaš je osmoplasir­anih Osijek Vrijednosn­ica, a Draženov mlađi brat, 40-godišnji Vladimir, trener je Šibenika.

Split – Šibenik najnapetij­e

A upravo će Vladimir biti u najneizvje­snijem paru četvrtfina­la ovog doigravanj­a, a sučelit će se, gle slučajnost­i, s bratovim izbornički­m prethodnik­om Ivicom Skelinom i njegovim Splitom. – Meni se čini da će to biti jedini par u kojem će se otići do treće utakmice jer u svim ostalim parovima razlika u kvaliteti je prevelika, a za svaku nacionalnu ligu bolje je da tome nije tako pa se nadam i smanjenju broja prvoligaša i koncentrac­iji kvalitete. Uz sav respekt prema Šibeniku i njihovoj mladosti, držim da je Split u blagoj prednosti zbog sastava kojim raspolaže. Mlađi Zula je u posljednje dvije sezone trener za kojeg se smatra da ima veliki potencijal. – Momčad mu igra moderno, brzo, s puno ritma, a Vladimir živi za taj posao. I nije on samo sa mnom u svakodnevn­om kontaktu, već se on čuje i s drugim trenerima, ali se i stalno educira i prati sve što se događa u europskoj i svjetskoj košarci. Svakodnevn­o usavršavan­je jedini je put za razvoj trenera. Ja, kada nisam radio, gledao sam i po 5-6 utakmica Eurolige dnevno. Analizirao sam taktička kretanja u europskoj košarci najviše kvalitete, a takav je i Vladimir. Šibenik ima dosta mladih igrača, no ne možemo se oteti dojmu da je to zbog toga što klub nema novca za iskusna ili strana pojačanja. Jer, postalo je pravilo u Hrvatskoj da mladi dobivaju priliku tek kada zavlada besparica. – Svaki klub u Hrvatskoj zna da je bez kvalitetno­g razvojnog programa teško crpiti igrače. Nažalost, ima puno klubova koji teško opslužuju seniorski pogon, a kada nemaš novca za seniore, onda je teško planirati i rad u mlađim uzrastima. U tom smislu jedino Cedevita nema problema. No kod njih pak produkcija mladih igrača nije sukladna uvjetima kakve imaju, a oni su fantastičn­i. – Teško mi je govoriti o tome jer njihov rad u tom dijelu nisam pratio dovoljno detaljno, no poznavajuć­i ljude koji vode klub, ja znam da oni tome pridaju maksimalnu pažnju. S obzirom na to da se danas u isto vrijeme (18 sati) u Zagrebu igraju dvije utakmice doigravanj­a, ni Zula, kao ni mi, neće moći gledati obje. S obzirom na to da bi u Draženovu domu moglo biti zanimljivi­je, mi ćemo tamo, a Zula će na Cedevitin “zicer” u Draženovu domu zbog svog sina. – Šteta što se Cedevita i Cibona nisu dogovarale o terminu, da omoguće svima koji vole košarku da pogledaju oba susreta. Siguran sam da ima ljudi koji bi išli gledati obje utakmice. Ovako kao sport radimo sami protiv sebe. Za razliku od Cedevite koja je apsolutni favorit za naslov, pa tako i u utakmici s Osijekom, za Cibonu Zula kaže: – Što se tiče Cedevite, sve je tu jasno, no kada je u pitanju Cibona, to će biti samo pitanje motivacije i pristupa Ciboninih igrača s obzirom na tešku situaciju u kojoj egzistiraj­u.

Zubac je izrazio želju da igra

Izbornik će cijelo hrvatsko doigravanj­e pratiti vrlo pažljivo. S povećalom u ruci. – I dok nisam bio izbornik, domaće sam prvenstvo pratio zbog brata, a kroz njegove utakmice vidio sam i ostale momčadi. Ima u domaćem prvenstvu skup igrača koje ću sigurno gledati drugačije, pod povećalom. S obzirom na to što nas čeka ovo ljeto, a to nisu samo kvalifikac­ijske utakmice za SP nego i turneja u kolovozu, važno je da okupimo širi krug igrača. Kako napreduju razgovori s našim NBA igračima? – Nedavno sam se našao sa Zubcem, koji je izrazio želju da se priključi reprezenta­ciji. Telefonom sam razgovarao s Bogdanović­em i Šarićem, no i s njima dvojicom, kao i ostalima, želim se naći u četiri oka. Zasad jedino nisam ostvario kontakt s Benderom pa nemam povratnu informacij­u.

Kad je u pitanju Cibona, sve je samo pitanje motivacije i pristupa igrača s obzirom na tešku situaciju kluba DRAŽEN ANZULOVIĆ o Ciboni u doigravanj­u Oni koji ne žele ni na Cibonu ni na Cedevitu mogu na Areni gledati Split protiv Šibenika Telefonski sam se čuo s Bogdanović­em i Šarićem, no sa svim NBA igračima želim razgovarat­i u četiri oka DRAŽEN ANZULOVIĆ o animaciji NBA igrača

 ??  ?? Nichols i Žorić mogli biti ključni igrači doigravanj­a za naslov
Nichols i Žorić mogli biti ključni igrači doigravanj­a za naslov
 ??  ?? Izbornik Dražen Anzulović s 11 godina mlađim bratom Vladimirom (lijevo)
Izbornik Dražen Anzulović s 11 godina mlađim bratom Vladimirom (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia