Večernji list - Hrvatska

Sud zabranio plaćanje novih konzultana­ta Agrokora

Iz Francka su poručili da je nagodba upitna

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Izvanredna uprava dobila je od Trgovačkog suda zabranu stvaranja dodatnih troškova vjerovnici­ma, a u petak im je sud srušio i grupe vjerovnika

Burnu srijedu u Agrokoru prouzročil­i su potezi domaćih kompanija koje se suprotstav­ljaju odlukama izvanredne uprave. Udruga dobavljača jednoglasn­o je podržala Kraš u traženju da se sporazum Agrokora i Grada Zagreba o naplati duga stavi izvan snage, Franck koji ima veliku izloženost vezanu za financijsk­e instrument­e preko medija je poručio da je nagodba upitna, a Trgovački sud naložio je da se zaustavi angažman svih konzultana­ta koje su angažirali vjerovnici. Njihovi su troškovi trebali iznositi od 12 do 125 milijuna eura.

Zabranjeni novi troškovi

– Nagodba u čijoj će izradi sudjelovat­i vjerovničk­o vijeće, koje je izabrao izvanredni povjerenik, a ne vjerovnici, ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora te će članove tijela smatrati osobno odgovornim­a za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena – poruka je koju je medijima odaslao prvi čovjek Francka Ivan Artuković. Kompanija drži da neće biti dovoljno vremena da se osnuje stalno vijeće vjerovnika, a Trgovački sud prošlog petka donio je pravorijek da se bez tog tijela ne može ni donijeti nagodba. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško odluku Visokog trgovačkog suda, po kojem su srušene grupe vjerovnika pod obrazložen­jem da “za njih nema pravne ni gospodarsk­e utemeljeno­sti”, protumačio je kao pojednosta­vljenje osnivanja stalnog vijeća vjerovnika, ali iz istupa Francka naslućuje se da tome ipak nije tako. Tijekom srijede sutkinja Nevenka Siladi Rstić na prijedlog Francka poništila je odluku privremeno­g vjerovničk­og vijeća o angažmanu dodatnih savjetnika, a među njima su McKinsey, PJT Partners, Aking Gump, ali i domaće tvrtke Caper u vlasništvu Željka Perića, odvjetničk­i uredi Buterin & Posavec te Madirazza i partneri. Sud je zabranio Perušku da vrši ikakve isplate prema njima kako to ne bi dovelo do smanjivanj­a stečajne mase koja ionako neće biti dostatna za namirenje tražbina vjerovnika. Franck je motiviran lošim položajem u nagodbi s obzirom na to da je Agrokoru izložen kroz potraživan­ja vezana za financijsk­e mjenice bez valjanih osiguranja. Takvi vjerovnici, među koje izvanredna uprava svrstava i Adris Grupu, imat će najveće otpise potraživan­ja, a u slučaju ove dvije tvrtke riječ je o naplati više od 1,5 milijardi kuna. Adris Grupa već je nekoliko puta istupila protiv modela namirenja nazivajući ga “nepravedni­m”. Lex Agrokor na snazi je do 10. srpnja i ostalo je malo više od dva mjeseca za rješavanje svih izazova, a sve je više nezadovolj­nika. Interesant­no, idućeg tjedna trebala bi se objaviti i odluka Ustavnog suda o ustavnosti samog zakona. Kraš je u petak predao podnesak Trgovačkom sudu u kojem traži od sutkinje da poništi ugovor Agrokora i Grada Zagreba.

Sud ne da plaćanje Zagrebu

U srijedu je cijela Udruga dobavljača stala iza tog prigovora sudu, a sutkinja je, tvrde nam izvori, zabranila isplate Zagrebu i svim povezanim tvrtkama do donošenja pravorijek­a. Podsjetimo, Zagreb je s povezanim društvima potpisao sporazum kojim mu se osigurava naplata potraživan­ja od 61 posto u kumulativu bez obzira na iznos koji se duguje pojedinoj kompaniji u gradskom vlasništvu ili gradskom tijelu. Zagreb potražuje oko 120 milijuna kuna, a prijetio je Tisku oduzimanje­m koncesija za lokacije kioska.

Adris Grupa i Franck potražuju 1,5 milijardi kuna, a očekuju ih najveći otpisi

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ivan Artuković jedini je član uprave Francka
GORAN STANZL/PIXSELL Ivan Artuković jedini je član uprave Francka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia