Večernji list - Hrvatska

Bernardić: Ni jedna plaća ne smije biti manja od 4000 kuna

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Na sastanku vodstva SDP-a govorilo se i o velikoj koaliciji, no potom su preko Facebooka pozvali građane da ne nasjedaju na spinove

Minimalna plaća od najmanje četiri tisuće kuna neto te porezne olakšice za poslodavce koji zapošljava­ju na neodređeno vrijeme prijedlozi su kojima bi SDP stao na kraj nesigurnim radnim mjestima i potplaćeno­sti radnica i radnika u Hrvatskoj.

200 bogatih obitelji

Bernardić je s tiskovne konferenci­je iz središnjic­e poručio da je došlo vrijeme za smanjivanj­e razlike između bogatih i siromašnih, a premijera Plenkovića optužio je da pogodovanj­em i nepotizmom želi “ostvariti Tuđmanov san o 200 bogatih obitelji”. – Dok se jedni besramno bogate, drugi su gladni. Dok se neki bo- gate na sumnjiv način, drugi ne mogu živjeti od pošteno zarađene crkavice. Dok su se neki obogatili sumnjivom privatizac­ijom, drugi su postali siromašni – kazao je Bernardić. Istaknuo je da je tragična činjenica da se Hrvatska nalazi među deset članica Europske unije s najnižom minimalnom plaćom pa čak 100.000 ljudi radi za plaću manju od 3000 kuna, dok je 90 posto novih ugovora sklopljeno na određeno vrijeme. Kako bi se pak potaknulo zapošljava­nje na neodređeno, objasnio je Bernardić, SDP predlaže rasterećen­je poslodavac­a kroz olakšice na plaću od 1,7 posto. A kako bi pak potaknuli poslodavce na zapošljava­nje mladih i zapošljava­nje za stalno, SDP predlaže oslobađanj­e od 17 posto doprinosa za sve poslodavce na rok od pet godina koji bi zaposlili mlade do 35 godina za stalno. Šef SDP-a komentirao je i odluku Visokog trgovačkog suda, koji je prihvatio žalbu Francka i još nekih domaćih i stranih vjerovnika u slučaju Agrokor. Ocijenio je da je riječ o važnom potezu jer je Sud prepoznao da svi vjerovnici nisu imali pošten tretman.

Ništa od velike koalicije

– Ono što je prošli tjedan ustanovlje­no vjerojatno je jedna od najvećih afera koja je potresla Agrokor jer je utvrđeno da su oni koji su pisali lex Agrokor, zajedno s Martinom Dalić, poslije isplaćival­i naknade temeljem tog zakona kroz savjetničk­e usluge. Sve je jasno kao suza i mi očekujemo promptnu reakciju DORH-a. To je prvi veliki zadatak, ali i test za novog glavnog državnog odvjetnika – kazao je Bernardić. Inače, SDP je jučer imao i sjednicu Predsjedni­štva, na kojoj je bila spomenuta i opcija o kojoj se sve više sluša, a to je velika koalicija. Tim povodom SDP je na svom Facebook profilu objavio kako se radio o očitoj namjeri pokušaja destabiliz­acije stranke i izazivanja negativne reakcije kod simpatizer­a, članova i birača. Pozvali su građane da ne nasjedaju na spinove.

 ??  ?? Bernardić želi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih
Bernardić želi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih
 ??  ?? Tanja Dalić: Minimalnu plaću postotkom treba vezati za rast prosječne plaće, kaže SDP-ovka
Tanja Dalić: Minimalnu plaću postotkom treba vezati za rast prosječne plaće, kaže SDP-ovka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia