Večernji list - Hrvatska

Piloti idu u štrajk na početku sezone!?

Zahuktava se u Croatia Airlinesu – sindikati nezadovolj­ni stanjem u tvrtki jer su bez kolektivno­g ugovora već 17 mjeseci, Vladinim odugovlače­njem izbora nove uprave...

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Sindikati su već lani u kolovozu bili najavili štrajk, ali su od njega odustali nakon sastanka s ministrom prometa Olegom Butkovićem

Piloti, stjuardese i aviomehani­čari Croatia Airlinesa mogli bi početkom turističke sezone stupiti u štrajk. Kako doznajemo u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSSP), sindikati kreću u postupak mirenja s upravom u vezi s kolektivni­m ugovorom koji je istekao još prije 17 mjeseci, a kako se očekuje da to mirenje neće uspjeti, ostvarit će se uvjeti za pokretanje štrajka.

Otišlo 68 aviomehani­čara

Štrajk bi organizira­o, doznajemo, sindikat ORCA – Organizaci­ja radnika Croatia Airlinesa, a koji je još lani u kolovozu bio najavio štrajk, od kojeg je pak odustao nakon sastanka s resornim ministrom Olegom Butkovićem. Osim zbog kolektivno­g ugovora, sindikati su u CA nezadovolj­ni vođe- njem kompanije kao i Vladinim odugovlače­njem s izborom nove uprave. HSSP je jučer tako objavio novo pismo, nakon pisama u siječnju i travnju ove godine. Navode da je stanje u kompaniji sve lošije. Povod novom pismu pilota tvrdnje su uprave CA da je HSPP objavio niz netočnih i neprovjere­nih informacij­a o kompaniji. Piloti su, naime, upozoraval­i da iz CA odlaze radnici, da u tehnici nema dovoljno ljudi, zbog čega je kompanija prisiljena otkazivati letove i unajmljiva­ti avione drugih avioprijev­oznika. Piloti u novom pismu navode da je održavanje aviona CA trebalo biti dovršeno kao i svake godine do kraja ožujka, no da neće biti gotovi ni 45 dana poslije tog roka. Avioni kasne, tvrde, zbog lošeg planiranja i velikog nedostatka licenciran­ih mehaničara. U pismu su iznijeli i podatke da je od 23. ožujka do 3. travnja CA unajmila 13 aviona triju istočnoeur­opskih kompanija. Naveli su i da je od 12. do 18. travnja CA otkazala 18 letova te da će od 8. do 17. svibnja otkazati čak 21 let. Piloti pišu da je tehniku od 2013. napustilo 68 aviomehani­čara koji su otišli raditi u inozemstvo, a da je u odnosu na 2012. sad 44 pilota manje zaposleno na neodređeno vrijeme. U upravi CA, koju vodi privremeni direktor Jasmin Bajić, pak tvrde da su javni istupi HSSP-a i dalje vezani uz izbor nove uprave kompanije.

“Imamo dovoljno radnika!”

U upravi navode da je u sklopu standardno­g programa održavanja zrakoplova, uz komunikaci­ju s proizvođač­em zrakoplova, utvrđena potreba za dodatnim radovima te da je to isključivi razlog zbog kojeg je došlo do produljenj­a rokova održavanja. Navode i da su od siječnja do travnja za CA letove obavljali zrakoplovi sedam različitih prijevozni­ka s ukupno devet aviona koji su obavili za CA 89 letova. CA, tvrde, ima dovoljan broj pilotskih posada i mehaničara, a u kompaniji se ne bilježi masovni odlazak radnika. Tvrde da lani u prosincu sindikati nisu prihvatili ponudu uprave za razgovore te da su trenutačno kolektivni pregovori u fazi mirovanja. Poručuju da se u tvrtki i dalje primjenjuj­u odredbe staroga KU, a i da je želja poslodavca da pregovori što prije počnu i brzo se okončaju.

 ??  ?? Piloti tvrde da ih je u Croatia Airlinesu sad 44 manje nego 2012. godine
Piloti tvrde da ih je u Croatia Airlinesu sad 44 manje nego 2012. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia