Večernji list - Hrvatska

Nitko kao Luka! Treći finale, a on je nezamjenji­v

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

Modrić je bio uspješan u posljednje 22 nokaut-faze, izgubio je jednu od posljednji­h 26. Time se ne može pohvaliti nijedan aktivni igrač Svaki put kada priče o Luki Modriću popune naslovnice portala i novina jer je ponovno sve impresiora­o svojom igrom i rekordima, prvo se sjetim jedne utakmice hrvatske nogometne reprezenta­cije i grupice “nogometnih znalaca” koja je sjedila u jednom bjelovarsk­om kafiću u kojemu se prenosila utakmica. Bilo je to vrijeme Europskog nogometnog prvenstva 2008... protivničk­i igrač oborio je Modrića, a oni su odmah zavikali: “Ma on je mali ko šmrkalj, prelagan je... pa kako da igra kad ne jede, nikad od njega neće biti ništa”.

Najuspješn­iji u nokaut-fazama

Eh, a sada mi je drago da ti isti “znalci” nisu imali pojma jer ionako su svi tom “malom Modriću” predviđali veliku karijeru. Luka je te 2008. počeo igrati u Tottenhamu, a onda su ga uočili kraljevski skauti. Samim time što je nakon četverogod­išnjeg igranja na Otoku prešao u Real (točnije 2012. godine) već je njegovo ime značilo nešto u Hrvatskoj, a onda... već treću godinu zaredom s Realom igra u Ligi prvaka. Posebno je impresivna njegova statistika u utakmicama nokaut-faze. Naime, Luka je bio uspješan u posljednje 22 nokaut-runde, a izgubio je samo jednu od posljednji­h 26. Podatak je to kojim se danas ne može pohvaliti nijedan aktivni igrač na svijetu. No, ipak u posljednjo­j utakmici polufinala protiv Bayerna nije se previše pokazao. Imao je samo 75,6 posto točnih dodavanja i 17 izgu- bljenih lopta. No, jedna utakmica ne čini cijeli dojam jer iza Luke su izrazito produktivn­e godine u Realu. Naime, posljednji put kad je Real u Ligi prvaka ispao s Lukom u sastavu učinila je to dortmundsk­a Borussia u polufinalu 2013. godine, a polufinale s Juventusom 2015. propustio je zbog ozljede. Modrić je danas jedan od najboljih veznih igrača svijeta i ključna je karika u momčadi Zinedinea Zidanea. Pomogao je Realu da ponovno izbori finale Lige prvaka. Madriđani su tako postali klub koji je prvi put nakon 20 godina izborio tri uzastopna finala, a prvi put nakon 42 godine jedna bi momčad mogla osvojiti tri europske krune zaredom. Nije se to dogodilo još od Bayerna 1976. godine. Sada je Real s Bayernom remizirao u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka (2:2) te tako ušao u finale (ukupno 4:3). To je madridskoj momčadi 16. finale u tom elitnom natjecanju. U 15 dosadašnji­h finala Real je izgubio samo triput, od Benfice 1962. (5:3), Intera 1964. (3:1) i Liverpoola 1981. (1:0). A bit će to i treći uzastopni finale ne samo za Modrića nego i za Matea Kovačića. – Teška utakmica protiv Bayerna koji se nikad ne predaje, koji ima kvalitetnu momčad. No uspjeli smo istrpjeti sve njihove napade – rekao je Modrić koji se osvrnuo i na suđenje na utakmici. – Uvijek ima kontroverz­ija, nisam vidio situaciju i ne mogu to komentirat­i. Uvijek žele umanjiti naše uspjehe, navikli smo na to – rekao je Modrić koji će finale igrati u Kijevu 26. svibnja. Ondje bi mu statistika mogla biti još bolja, a mogao bi je poboljšati i Zizou koji bi mogao ući u povijest nakon samo dvije i pol godine trenerske karijere. Naime, jedna ga pobjeda dijeli od toga da ima tri europska naslova kao što ih imaju i Carlo Ancelotti i Bob Paisley. No, nitko od njih nema tri uzastopna, to je Zidaneova prilika!

Dobra hrvatska statistika

Taj pothvat madridskog Reala važan je i za Hrvatsku jer s Modrićem i Kovačićem Hrvatska će i sedmu godinu zaredom imati igrača u finalu Lige prvaka. Igrali su u finalu elitnog natjecanja Ivica Olić 2012., Mario Mandžukić 2013., Luka Modrić 2014., Ivan Rakitić 2015., Luka Modrić i Mateo Kovačić 2016., Luka Modrić, Mateo Kovačić i Mario Mandžukić 2017. i sada Modrić i Kovačić 2018. Takvom se igračkom statistiko­m mogu pohvaliti još jedino Brazil, Francuska, Njemačka i Španjolska!

 ??  ?? Protiv Bayerna se Modrić nije pokazao. Imao je samo 75,6 posto točnih dodavanja i 17 izgubljeni­h lopta
Protiv Bayerna se Modrić nije pokazao. Imao je samo 75,6 posto točnih dodavanja i 17 izgubljeni­h lopta
 ?? REUTERS ?? Mateo Kovačić zajedno s Modrićem igrat će treći uzastopni finale Lige prvaka
REUTERS Mateo Kovačić zajedno s Modrićem igrat će treći uzastopni finale Lige prvaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia