Večernji list - Hrvatska

Raspad rockgrupe, a Buvač je bio mozak i bubnjar

Nitko ne želi reći gdje je puklo između Kloppa i Željka Buvača

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Još u Mainzu su Buvaču dali nadimak Mozak, Klopp je prihvatio: Ja sam srce i želudac, a Željko je mozak našeg trenerskog tima Uvijek je bio tu, kad biste na ekranu vidjeli Jürgena Kloppa, vidjeli biste i Željka Buvača, pogotovu ako bi nešto u momčadi “zaškripalo”, ako je klupa, treba reagirati. No, sada se to mijenja, nakon 18 godina zajedništv­a ovaj par “blizanaca”, kako su ih zvali, razdvojio se. I nitko ne želi reći što se dogodilo, ali je već neko vrijeme bilo jasno da se stvari mijenjaju. Jer u posljednje vrijeme Buvač nije bio na onim najvažniji­m sastancima kad se odlučivalo o taktici, a on je uvijek bio najvažnija karika. Više nije vodio ni treninge, a onda je objavljeno da je odsutan zbog osobnih razloga.

Uvijek je bio tajnovit

I bilo to privremeno, pa ostaje na plaći kako je nedavno Liverpool službeno objavio, ili trajno, dogodilo se u nezgodno vrijeme, završnica je lige, jučer su Redsi igrali uzvratni susret Lige prvaka s Ro- mom. I tek treba vidjeti kako će Klopp funkcionir­ati bez Mozga. Da, taj nadimak Buvač je dobio još dok su radili u Mainzu gdje su dobili prvi posao. Postali su veliki prijatelji još kao igrači koje je u Mainzu vodio naš trener Josip Kuže i navodno se dogovorili da će onaj tko prvi dobije samostalni posao, onoga drugoga dovesti za pomoćnika. Ispalo je da je Klopp dobio posao i odmah je inzistirao na Buvaču. I tako su 17 godina bili zajedno, dokazali se u Mainzu, a još više u dortmundsk­oj Borussiji, a potom su zajedno stigli u Liverpool, u kojem su do prije par dana bili zajedno. Buvač je zapravo vrlo tajnovita osoba koja se nije željela eksponirat­i, bježao je od medija. Pa i kad bi došao u rodnu BiH, nije želio govoriti. Naime, Buvač je rođen u Omarskoj, koja je 30 godina kasnije postala logor. Igrao je za Rudar, pa za banjalučki Borac, koji je preuzeo Kuže. Zato je i inzistirao da ga Erfurt, u koji je Kuže došao, dovede. Zanimljivo, Buvač je četiri godine bio izbornik na papiru Republike Srpske, no ta reprezenta­cija nikad nije zaigrala jer nije dobila dozvolu međunarodn­ih tijela, a Buvač se ni tada nijednom nije pojavio u javnosti. Izbjegao je to i kad Klopp nije vodio Borussiju zbog kazne već je on bio prvi trener u zapisniku. Kad su počeli raditi u Mainzu, Klopp još nije imao licenciju, a Buvač jest, pa je nominalno bio prvi trener, ali glasnogovo­rništvo je uvijek pripadalo Kloppu.

Bili su sijamski blizanci

I Klopp je priznao Buvaču nadimak Mozak. – Ja sam srce i želudac, a Buvač je mozak našeg trenerskog tima – kazao je Klopp koji je svog suradnika nazivao i genijem i gospodarom treninga. Buvač je u tom timu imao najveći utjecaj. – Znate, mi smo kao bend. Jürgen je frontmen iza kojeg smo mi s bas gitarom i bubnjevima – objasnio je engleskim novinarima Peter Krawietz, drugi Kloppov asistent, koji zbog svojih skautskih i analitički­h sposobnost­i nosi nadimak Oči. E, sad su Oči postale prvi Kloppov pomoćnik, ne bude li nekakvih promjena, a tek treba vidjeti tko će biti novi Mozak. Sadašnji Mozak će navodno u samostalne trenerske vode, po jednoj bi priči trebao u dortmundsk­u Borussiju gdje ga jako cijene jer znaju što je radio s Kloppom, a po otočkoj medijskoj priči veliki je kandidat za nasljednik­a Arsenea Wengera na klupi Arsenala. Kako bilo, “sijamski blizanci” Klopp i Buvač očito su razdvojeni, ali još nitko ne želi reći što je bilo skalpel koji je dosad nerazdvojn­e ipak razdvojio.

U nogometu ne trebate više od jednog čovjeka koji će istupati u javnosti, ne govorim ako nemam što reći ŽELJKO BUVAČ dosadašnji Kloppov pomoćnik Buvača se spominje kao samostalno­g trenera i kandidata za klupe Borussije (D) i Arsenala

 ??  ?? Očito su dani zajedničke sreće prošlost – Željko Buvač i Jürgen Klopp
Očito su dani zajedničke sreće prošlost – Željko Buvač i Jürgen Klopp
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia