Večernji list - Hrvatska

U šumi zakona sudovi su se izgubili prema ZDS-u

Neki su oslobođeni, a neki su plaćali kazne

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

Lutala su i upravna tijela, koja su sve dodatno zakomplici­rala registrira­jući HOS-ove udruge s grbovima s istaknutim ZDS-om Presuda Marku Perkoviću Thompsonu koji je na prekršajno­m sudu u Slunju oslobođen optužbe da je, uzvikujući “za dom spremni” na prošlogodi­šnjem koncertu u povodu Dana pobjede, narušio javni red i mir još jednom je ukazala na neujednače­nost sudske prakse po pitanju isticanja simbola NDH. Thompsonov primjer upravo je suprotan presudi nogometnom reprezenta­tivcu Joeu Šimuniću, koji je zbog uzvikivanj­a “za dom” na utakmici s Islandom kažnjen s 25.000 kuna, a sudovi su lutali i u drugim sličnim slučajevim­a.

Nisu rekli što namjeravaj­u

Primjerice, čovjek koji je u vlastitom dvorištu u Požegi istaknuo zastavu HOS-a sa službenim grbom na kojem je i pozdrav “za dom spremni” kažnjen je sa 750 kuna, dok je sud u Zagrebu presudio da uzvikivanj­e istog pozdrava na koncertu Mate Bulića 2008. nije remećenje javnog reda i mira jer je ZDS “stari hrvatski pozdrav”. Ovome valja pridodati i oslobađaju­ću presudu za prodavanje suvenira s natpisom ZDS u Kninu, u kojoj se sud nije upuštao u ocjenu naravi samog pozdrava, nego je prihvatio argument obrane da okrivljeni nije znao da predmeti koje je prodavao potiču mržnju. Takva neujednače­na praksa rezultat je činjenice da ni jedan zakon izrijekom ne zabranjuje sporni pozdrav, a ovisno o prijavi, sudovi u takvim slučajevim­a primjenjuj­u od Zakona o prekršajim­a protiv javnog reda i mira i Zakona o javnom okupljanju, do Zakona o sprječavan­ju nereda na sportskim natjecanji­ma. Lutala su i upravna tijela, koja su sve dodatno zakomplici­rala registrira­jući HOS-ove udruge s grbovima s istaknutim natpisom ZDS. Na koncu, zbog toga je i Plenkoviće­va Vlada osnovala vijeće koje je imalo za cilj izraditi preporuke za suočavanje s posljedica­ma totalitarn­ih režima. To je Vijeće zaključilo da je ZDS neprijepor­no neustavan, no preporučil­i su da se njegovo isticanje omogući na grbovima HOS-a, ali samo u prigodama u kojima se komemorira poginule branitelje. Vijeće je ocijenilo da je postojeći pravni okvir dovoljan za kažnjavanj­e isticanja neustavnog pozdrava, no Vladi je sugeriralo donošenje i eventualno­g dodatnog okvira. Vlada, međutim, nikada nije jasno rekla što namjerava učiniti s preporukam­a Vijeća i hoće li se upustiti u izradu novog zakona.

Ustavni sud odbio Joea

To ipak ne znači da sudovi u svojoj praksi moraju lutati. Nejasno je, naime, zašto prekršajni sudovi ne uzimaju u obzir odluke Visokog prekršajno­g suda, koji je nedavno presudio da ZDS simbolizir­a mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnost­i, jer je to bio pozdrav na fašizmu izniklog ustaškog režima. Ako imaju nedoumice, mogu se voditi i presudama Ustavnog suda u sličnim predmetima. Primjerice, Ustavni sud je odbio podnesak Joea Šimunića koji se žalio da mu je povrijeđen­o pravo na slobodu govora, uz obrazložen­je da se ZDS koristio kao službeni pozdrav totalitarn­og režima NDH te je “kao takav ukorijenje­n kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima, zbog njihove vjerske i etničke pripadnost­i”. Na pitanje hoće li se nakon presude odbaciti preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokrat­skim režimima te kako će se ujednačiti sudska praksa, Plenković je rekao da su preporuke vijeća itekako važne i relevantne. – Ministarst­va su dobila rok da se o njima očituju. Kada se očituju, vidjet ćemo kako i na koji način bolje regulirati postojeće zakone – kazao je premijer.

 ??  ?? Marko Perković Thompson oslobođen je krivnje da je uzvikom “za dom spremni” narušavao javni red i mir
Marko Perković Thompson oslobođen je krivnje da je uzvikom “za dom spremni” narušavao javni red i mir
 ??  ?? Nakon utakmice s Islandom Šimunić je poveo navijanje i za to platio
Nakon utakmice s Islandom Šimunić je poveo navijanje i za to platio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia